store brannmannskaper kjemper mot flammene i sør-norge:

Brannmann skadd i Telemark

Lørdag brenner det fortsatt kraftig flere steder i Sør-Norge, særlig i Telemark og Agder. En brannmann er skadd i forbindelse med slokking av en lyngbrann ved Gaustatoppen i Telemark.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

En brannmann har blitt skadet i forbindelse med slukkingen av en lyngbrann ved Gaustatoppen, melder politiet på Twitter.

Ambulansen sliter med å komme fram på grunn av trafikale problemer på stedet, og politiet er på vei for å bistå.

Brannmannen betegnes som lettere skadet. På Twitter opplyser politiet at det skal være snakk om en brannskade i hånden.

– Rovdrift av mannskaper

Lørdag formiddag herjer over 20 branner i Telemark. Det er mest prekært i Drangedal hvor det er minst sju branner.

– Det har blitt oppdaget nye branner i natt, og det er faktisk flere som brannvesenet ikke har rukket å dra ut og kontrollere enda, sier fungerende brannsjef i Skien, Tor Inge Dale, til TV 2 lørdag morgen.

– Troppene begynner helt klar å bli slitne. Det er en rovdrift av mannskaper. Vi har også sivilforsvarsmannskaper på vei fra Oslo og Øst-Norge, for dette er beinhardt arbeid for de som ute, sier Dale.

TV 2 har vært i kontakt med direktoratet for samfunnssikkerhet og beredskap (DSB) fredag. De har ikke gjort noen opptelling av hvor mange branner det er nå, men sier det er snakk om godt over 100 branner de siste to dagene.

Vurderer vannbombefly

Direktoratet for samfunnssikkerhet og beredskap (DSB) sendte fredag et forvarsel til EU om at det kan bli aktuelt å be om bistand fra EUs vannbombefly for å hjelpe til med slokkingen av skogbrannene som herjer i Sør-Norge.

Lørdag ble det også klart at direktoratet setter seks nye skogbrannhelikoptre i beredskap, slik at det nå er totalt 22 helikoptre er klare til innsats.

Avdelingsleder Anne Rygh Pedersen i DSB sier at de vil se hvordan disse helikoptrene klarer seg før de eventuelt ber om bistand.

– Vi vil bruke helgen til å ta en avgjørelse rundt vannbombeflyene. Hvis det ikke skjer noe helt spesielt i dag, vil nok ikke avgjørelsen bli tatt før på midten av dagen søndag. Det har med å gjøre at vi vil se hvordan konseptet med 22 helikoptre fungerer, før vi eventuelt tar i bruk tyngre virkemidler, sier Pedersen.

Helikoptre best for norske forhold

Norge er med i en fellesordning i EU (ERCC) for vannbombefly som kan brukes til å slukke skogbranner. Når Norge nå har sendt et forvarsel om at det kan bli behov for hjelp på kort varsel, betyr det at flyet vil kunne være på plass innen 24 til 48 timer.

Anne Rygh Pedersen understreker at helikoptre er klart best egnet til norske forhold.

– Vannbombeflyene fyller tankene ved å fly langs vann, og de trenger derfor en lang vannflate. Mange steder er det begrenset tilgang på det. Samtidig trenger de også en flyplass hvor de kan lande, til forskjell fra helikoptrene, sier hun.

Lørdag formiddag herjer over 20 skogbranner i Telemark og rundt 18 i Agder. I tillegg er det flere skogbranner i andre deler av Sør-Norge.

– Det er nå helikopterinnsats på sju steder, og på noen av stedene er flere helikoptre ute, sier Pedersen.

– Vi er særlig bekymret for situasjonen i Setesdal. Vi har mange maskiner i gang der, og vi er nå bedre organisert enn tidligere, sier Pedersen.