Meldingene om skogbranner fortsetter å strømme inn:

– Det er en rovdrift av mannskaper

Det brenner lørdag fortsatt en rekke steder i Sør-Norge, særlig i Telemark og Agder. Og framover er det ventet mer tordenvær.

Det ble registrert hele 11.000 lynnedslag torsdag, opplyser Meteorologisk institutt – og dette var skyld i mange av skogbrannene som har oppstått.

– Det blir mer tordenvær i ettermiddag og kveld. I helgen er det mest sannsynlig kun områdene nord på Østlandet og sør i Trøndelag som er utsatt, skriver meteorologene på Twitter fredag.

Fredag ettermiddag jobbet brannmannskaper i Telemark med slokking av over 30 branner, og natt til lørdag har det kommet inn meldinger om flere branner.

Det er mest prekært i Drangedal hvor det er minst sju branner.

– Det har blitt oppdaget nye branner i natt, og det er faktisk flere som brannvesenet ikke har rukket å dra ut og kontrollere enda, sier fungerende brannsjef i Skien, Tor Inge Dale, til TV 2 lørdag morgen.

– Troppene begynner helt klar å bli slitne. Det er en rovdrift av mannskaper. Vi har også sivilforsvarsmannskaper på vei fra Oslo og Øst-Norge, for dette er beinhardt arbeid for de som ute, sier Dale.

Vurderer vannbombefly

DSB vurderer å be om bistand fra EUs vannbombefly.

– Vi har sendt et forvarsel dit om at situasjonen er krevende, og at vi muligens vil trenge bistand på kort varsel. I denne sammenhengen er kort varsel 24 til 48 timer, sier avdelingsdirektør Anne Rygh Pedersen i Direktoratet for samfunnssikkerhet og beredskap (DSB) til Aftenposten fredag.

Norge er med i en fellesordning i EU (ERCC) for vannbombefly som kan brukes til å slukke skogbranner.

Pedersen sier til NTB at de lørdag skal vurdere om de skal sende en anmodning om bistand. Kapasiteten er nærmest sprengt i redningstjenesten.

– I dag har vi hatt all kapasitet i innsats samtidig, og det har vært behov for mer. Det har gjort at vi har måttet være strengere i prioriteringen, sier Pedersen.

TV 2 har vært i kontakt med direktoratet for samfunnssikkerhet og beredskap (DSB) fredag. De har ikke gjort noen opptelling av hvor mange branner det er nå, men sier det er snakk om godt over 100 branner de siste to dagene.

Også i Agder

Ifølge Fædrelandsvennen brenner det fredag kveld hele 29 steder i blant annet Agder-kommunene Valle, Bykle, Bygland, Åmli, Hægebostad, Åseral, Marnardal, Evje og Hornnes, Birkenes, Froland og Risør.

Fra 11.30-tiden torsdag ringte det nærmest konstant på 110-sentralen i Telemark, og fylket hadde en betydelig del av de over 100 skogbrannene som rammet Sør-Norge. Og det er bedre å ringe én gang for mye enn én gang for lite, sier overbrannmester Jørn Halvor Ufs til NTB.

– Det er viktig å orientere seg om hvor man er. Finn navn på nærmeste fjell, og kanskje to-tre fjell i nærheten, forteller han.

Noen tente likevel bål

Det kan virke som ikke alle har fått med seg hvor stor skogbrannfaren er for tiden, for natt til fredag oppdaget brannfolkene bål både i Heddal ved Notodden og Skafså i Tokke.

Fredag formiddag rykket brannvesen og politi ut til Gjervoldstadveien i Mandal for å slukke et bål.

– Brannvesen og politi er lite fornøyd med å få slike meldinger nå. Bålforbudet burde nå være godt kjent, skriver 110-sentralen i Agder på Twitter.

Selv om det kom noe nedbør torsdag, er skogbrannfaren på høyeste nivå mange steder i Østfold, Akershus, Oslo, Hedmark, Oppland, Buskerud, Vestfold, Telemark og i Agder-fylkene. Faren er også stor i Rogaland, Hordaland og Sogn og Fjordane, ifølge Yrs oversikt.

Ifølge NRK er det fra fredag ikke engang lov å røyke i skog og mark i Telemark.

DSB: – Kom deg ut

Lørdag øker direktoratet for samfunnssikkerhet og beredskap antallet skogbrannhelikoptre fra 16 til 22 for å hjelpe til med å slokke skogbrannene i Sør-Norge.

I tillegg er Sivilforsvaret satt inn en rekke steder i landet.

– Det gjøres en formidabel innsats av brann- og redningsvesenet, med god støtte av skogbrannhelikoptrene, Sivilforsvaret og frivillige, sier avdelingsdirektør Anne Rygh Pedersen i DSB.

– Vi oppfordrer folk til å være forsiktige, slik at nye branner ikke oppstår. Det blir bare tørrere og tørrere. Oppdager du en skogbrann, må du varsle raskt til nødnummer 110. Mens du venter på hjelp kan du starte slokkearbeidet selv, men ikke ta noen sjanser. Kom deg ut av området før flammene omringer deg, sier Pedersen.