SYDEN I NORGE: Det flotte sommerværet vil holde seg stabilt ut mot slutten av neste uke.
SYDEN I NORGE: Det flotte sommerværet vil holde seg stabilt ut mot slutten av neste uke. Foto: Alf Ove Hansen / NTB scanpix

Tro det eller ei – her blir det opp mot 30 grader etter helgen

Til helga vil været i store deler av landet fortsette i samme takt som de to siste dagene, men temperaturene vil bevege seg i uka som kommer.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

​Etter helgen vil Nord-Norge få oppleve rekordtemperaturene fra Østlandet, da høytrykket vil bevege seg nordover i landet.

– På Finnmarksvidda og i Sør-Varanger bikker det helt sikkert 25 grader, og kanskje opptil 30 grader i neste uke, opplyser meteorolog Stig-Arild Fagerli til TV 2.

Så lenge du holder deg godt innenfor fjordene og kystlinjene i Nord-Norge, er det sannsynlig å oppleve temperaturer opp mot slutten av 20-tallet.

Før den tid vil temperaturene ligge på samme nivå som de siste par dagene, med muligheter for regnbyger i indre strøk.

– Nordlendingene har godt av litt sommer de også, sier han muntert.

Varmen fortsetter

Også i Midt-Norge vil helgen bære preg av dagene som har vært. Det vil være byger i indre strøk, før det stabiliserer seg før mandag. Da vil det bli nærmere 30 grader.

– Selv om varmen beveger seg nordover, så betyr ikke det at vi mister varmen i sør, sier Fagerli.

På Sør- og Østlandet fortsetter varmen som har ligget over landsdelen helt siden mai. Varmebølgen som sprer seg over nesten hele Skandinavia holder seg så langt meteorologen kan se.

– Det vil bli godt vær og litt torden i helgen, men tordenværet avtar helt før mandag, sier Fagerli.

Tåke på Vestlandet

Av norges landsdeler, er det Vestlandet som har trukket det korteste strået i uken som kommer. Spesielt i kystområdene er det ventet en periode med tåke og skydekke.

– Det er usikkert med nedbøren og bygene, det kan slå litt lokalt ut. Noen får kanskje ikke så mye glede av det ellers fine været som vil dominere, sier meteorologen.

Sjekk været der du er på Storm.no.

Innlandet av Vest- og Østlandet kan derimot lukte på grader opp mot 30 grader utover helga. Fagerli vil ikke utelukke tropenetter, og sier det vil nærme seg høye temperaturer hele døgnet i uka som kommer.

– Virkelig spesielt

Til tross for de tidvise bygene, er det fortsatt tørt i store deler av landet. Skogbrannfarene vil vedvare i utsatte områder, og meteorolog Fagerli sier situasjonen er svært spesiell. De korte periodene med nedbør er ikke nok til å væte jorden, og både skog og avlinger lider av tørken. Det har blitt registrert lite nedbør selv om det har regnet intenst lokalt.

– Jeg har aldri opplevd noe sånt før. Det er unormalt, sier han, og legger til:

– Det er ikke så sjeldent med antall lynnedslag, men at så mange lynnedslag fører til skogbrann er virkelig spesielt.