Alexander Kristoff sjanseløs – Dylan Groenewegen overlegen i spurten

Alexander Kristoff og de andre spurtkanonene ble knust av knallsterke Groenewegen.

Dylan Groenewegen kom som en kule på oppløpet og sikret sin første seier i årets Tour de France.

Alle spurtkanonene var med da det dro seg til, men verken Peter Sagan eller Fernando Gaviria klarte å henge på Groenewegen som kontrollerte inn seieren, og hysjet på publikum i det han rullet over streken.

Se innspurten øverst

– Det var tungt i starten av Touren, men nå føler jeg meg bedre. I dag stemte alt for meg. Beina kjennes veldig bra og det blir nok en feiring i kveld, så prøver vi på nytt i morgen, sa Groenewegen, lagkameraten til Amund Grøndahl Jansen på LottoNL-Jumbo, etter løpet.

– Det er godt at vi endelig fikk det vi kom hit for. Jeg følte jeg bidro godt, da smaker det enda bedre. Groenewegen er en rå spurter og dette oppløpet var skreddersydd for ham, sa Grøndahl Jansen etter lagkameratens seier.

Den sjuende etappen av Tour de France fra Fougères til Chartres var med sine 231 kilometer den lengste etappen i årets ritt.

Alexander Kristoff ble vurdert blant vinnerkandidatene i det som etter alt og dømme ville avgjøres med massespurt. Edvald Boasson Hagen hadde rollen som opptrekker for sprintveteranen Mark Cavendish, men ingen av de norske stjernene greide å sette sitt preg på sluttspurten.

– Det holdt ikke helt inn, men laget gjør en god jobb. Jeg burde gjort det bedre, men stivner litt på oppløpet. Jeg så en åpning, og tenkte det var bedre å prøve, men så kuttet Mark Cavendish meg og jeg holdt på å velte. Det var rett før jeg gikk på trynet, der, sa Kristoff til TV 2 Sporten etter målgang.

Sneglefart
​Feltet åpnet etappen i sneglefart, og det så lenge ut som det skulle bli en lang dag på sykkelsetet. Yoann Offredo​ fra Wanty-Groupe Gobert prøvde seg med et brudd i starten av løpet, og på det meste hadde han en luke på åtte minutter. Franskmannen lå alene i brudd i store deler av løpet, men da det gjenstod 100 kilometer begynte hovedfeltet sakte med sikkert å spise opp ledelsen.

– Det virker som rytterne er i feriemodus, sa TV 2s sykkelekspert Thor Hushovd om det bedagelige tempoet.

Kampen om de beste posisjonene tilspisset seg før rytterne skulle gjennom en krevende rundkjøring to kilometer før målgang. Hushovd mente at rundkjøringen var det kritiske punktet i løypen, og det var på dette stadiet Groenewegen la grunnlaget for etappeseieren. 25-åringen var svært offensiv og kom ut av rundkjøringen i perfekt posisjon.

Stjernene utfordret, men ingen kunne gjøre noe med Groenewegen som var helt overlegen på de siste 500 meterne.

Alexander Kristoff var med underveis i løpet og trygget tredjeplassen i kampen om den grønne trøya da han plukket poeng på den innlagte spurten 60 kilometer før mål, men på oppløpet klarte ikke 31-åringen å holde følge med spurtkanonene.

Rolig dag for sammenlagt-kanonene
Sammenlagtfavorittene holdt seg rolig i hovedfeltet gjennom hele etappen. Kampen om den gjeveste trøya er uforandret etter maratonetappen. Greg Van Avermaet leder foran Geraint Thomas på andreplass og Tejay van Garderen på tredjeplass.

Sammenlagt-kanoner som Richie Porte og Chris Froome ligger henholdsvis 0:53 og 01:02 bak Greg Van Avermaet.

I morgen skal rytterne gjennom enda en flat etappe hvor sannsynligheten for massespurt er stor. Etappen på 181 kilometer går fra Dreux til Amiens Métropole.