REISTE ALENE: Charlotte Germundson Husebye brukte 16 timer på å komme seg til Kroatia.
REISTE ALENE: Charlotte Germundson Husebye brukte 16 timer på å komme seg til Kroatia. Foto: Privat

Charlotte (14) skulle reise alene til Kroatia – SAS tok henne av flyet

Da Charlotte (14) skulle fly alene til Kroatia for å møte familievenner, sørget SAS for at reisetiden ble femdoblet.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Hanne Germundson fulgte datteren Charlotte Germundson Husebye frem til passkontrollen på Oslo Lufthavn Gardermoen lørdag morgen 7. juli.

Der vinket hun datteren farvel. 14-åringen skulle fly alene til Split i Kroatia for å bli med på en seilferie med familievenner.

Reisen fra Oslo til Split skulle ta tre timer med direktefly.

15 minutter før avreise fikk Charlotte derimot beskjeden som skulle ødelegge starten på ferien.

– Jeg fikk en SMS fra Charlotte der hun skrev at det ikke var plass til alle på flyet, og at hun ble bedt om å gå til side, forteller Germundson til TV 2.

På reisen som skulle ta tre timer, brukte Charlotte hele 16 timer på å komme frem til Kroatia.

Det var Aftenposten som først omtalte saken.

Ingen trøst

Charlotte endte med å reise til München via Stockholm, og deretter til Kroatia. Som kompensasjon fikk alle som ble rammet, inkludert Charlotte, utdelt 400 euro og penger til mat underveis.

– Charlottes egne ord er: «Jeg ble ikke skremt, men heller fortvilet. Jeg gikk bort til innsjekkingsskranken for hjelp», forteller Germundson til TV 2.

Det var en av de andre passasjerene som kom bort til den fortvilte tenåringen, ikke noen av de ansatte i SAS. Charlotte forteller at hun følte seg maktesløs der hun satt og ventet, mens familien i Kroatia måtte utsette reisen en hel dag.

– Jeg håper inderlig alle flyselskap går nøye gjennom sine rutiner når det gjelder overbooking og at andre unge – eller eldre slipper å oppleve det Charlotte opplevde, sier Germundson.

Trodde hun var 18 år

Informasjonssjef i SAS, Knut Morten Johansen, sier til TV 2 at hendelsen var vært uheldig.

– Vi hadde en teknisk utfordring som gjorde at vi måtte operere med et mindre fly med færre seter. Dette førte til at noen passasjerer måtte få en annen reiserute, og Charlotte var en av dem.

Ifølge Johansen hadde de ingen indikasjoner på at Charlotte bare var 14 år gammel.

– Vi skjermer selvsagt barn, funksjonshemmede og eldre. Men hun reiste på en ordinær voksenbillett, sier informasjonssjefen, og fortsetter:

– Det har i ettertid blitt fortalt fra personalet som møtte Charlotte at hun så ut som en reisevant 18-åring.

Underlig forklaring

For Hanne virker dette som en underlig forklaring på situasjonen som oppstod.

– De hadde passet hennes hvor det stod fødselsår. I tillegg sa hun flere ganger at hun var 14 år, reiste alene og skulle møte en familie som ventet på henne, sier moren.

Johansen sier videre at SAS organiserte assistanse for Charlotte da hun landet i Munchen, etter de ble gjort oppmerksom på hennes unge alder.

– Selv om det var svært uheldig at man kom i en slik situasjon, så kan vi ikke se at det har vært veldig store uregelmessigheter i selve håndteringen av saken, slår informasjonssjefen fast.

Hanne Germundson forteller at det var datteren selv som gikk til skranken i München for å informere om alderen sin, og at hun reiste alene. Hun sier videre at datteren fortsatt kan få reise alene, så lenge hun selv er komfortabel med det.

– Vi venter fortsatt på en tilbakemelding fra SAS, som de uttalte at vi skulle få, sier Germundson.