HELT FRISK: William Gulbrandsen fra Larsnes i Sande kommune overlevde den dramatiske drukningsulykka i badelandet i Fosnavåg.
HELT FRISK: William Gulbrandsen fra Larsnes i Sande kommune overlevde den dramatiske drukningsulykka i badelandet i Fosnavåg. Foto: Privat

William (4) nær døden i badeland

ÅLESUND (TV 2) Et par sekunders uoppmerksomhet var nok. Lille William ble hentet livløs opp fra badeland fordi mamma tok av armringene da de skulle spise lunsj.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

– Jeg har veldig skyldfølelse. Jeg føler at det var min feil, sier mamma Marita Gulbrandsen til lokalavisa Vestlandsnytt (bak betalingsmur).

Den dramatiske drukningen skjedde i Sunnmørsbadet i Fosnavåg lørdag 15. juni. Mamma Marita skulle kose seg i badelandet sammen med datteren Linnea (6) og sønnen William (4).

– Vi hadde satt oss ned for å spise og jeg tok av armringene på William, forteller Marita til TV 2.

Barna fikk gå til og fra matpausen, og plutselig var sønnen borte for henne. Når dattera kommer til bordet med følgende melding, går det kaldt ned over ryggen på mora.

– Mam­ma, mam­ma! No­kon har druk­na, men det e’kje han Wil­li­am.

Livredning

Men Marita forstår øyeblikkelig at det må være sønnen som ligger livløs i bassenget. Det er kafé- og badeverten i badelandet som aner uråd når hun ser en gutt som «flyter» litt rart i vannet og ber øyeblikkelig en voksen i vannet sjekke om han leker eller ikke.

– Gutten rører seg ikke og badevaktene stormer til for å få fisket gutten opp av vannet så raskt som mulig. Det blir straks iverksatt livreddende førstehjelp på William som er livløs, er blåbleik i kroppen og har mørkerøde blødninger i huden.

– Jeg fikk helt panikk. Herregud, dere må gjøre noe, forteller mamma Marita til Vestlandsnytt.

I løpet av kort tid våkner William. Ambulanse kommer raskt til stedet og gutten fraktes til barneavdelinga på Ålesund sjukehus. Her blir det konstatert vann i lungene.

LYKKELIG: Storesøster Linnea, pappa Espen, mamma Marita og William priser seg lykkelig over at drukningen gikk så bra
LYKKELIG: Storesøster Linnea, pappa Espen, mamma Marita og William priser seg lykkelig over at drukningen gikk så bra Foto: Josefine Spiro/Vestlandsnytt.

– Heldigvis gikk det bra med William. Han ble skrevet ut av sjukehuset etter et døgn og er nå frisk som en fisk. Uten at vi vet det helt nøyaktig lå han under vann i cirka ett minutt, forteller mamma Marita.

Sekundær drukning

Selv om William kviknet nokså raskt til, er Marita Gulbrandsen opptatt av å fortelle hvor viktig det er å bli grundig sjekket av helsepersonell på grunn av faren for sekundær drukning.

Damian Pora som er operativ leder i Norges Livredningsselskap sier at barn kan dø av såkalt sekundær drukning hvis de har fått vann i lungene.

– Alt kan virke fint like etter, men kroppen kan reagere som om han har fått en infeksjon og da oppstår det symptomer som feber, kvalme, slapphet og hodepine. Da må en raskt oppsøke lege, hvis ikke kan du finne barnet ditt livløst i senga om morgenen. Sekundær drukning skjer oftest om natta, sier Pora til Vestlandsnytt.

Følg nøye med!

Hun velger å fortelle den nær-døden-opplevelsen som en viktig påminnelse til andre foreldre: Slipp ikke barna av synet i nærheten av vann og husk at de alltid må ha på seg flyteutstyr.

– Jeg tenker fremdeles på at jeg ikke skulle tatt av ringene og at jeg skulle vært i bassenget med ham hele tiden. Den dramatiske lærdommen og mitt budskap er at det skjer så fort og gale, sier Marita Gulbrandsen til TV 2.

SØSKEN: Storesøster Linnea er glad William er helt frisk etter den skremmende opplevelsen i Sunnmørsbadet.
SØSKEN: Storesøster Linnea er glad William er helt frisk etter den skremmende opplevelsen i Sunnmørsbadet. Foto: Privat

Familien er dypt takknemlig for at det gikk bra - og roser alle som bidro for å redde livet til 4-åringen når de opplevde alle foreldre sin største frykt.

– Badevaktene var der på flekken og alle involverte har vært kjempeflinke. Vi har rett og slett vært veldig, veldig heldige, sier mammaen til Vestlandsnytt.

William har ikke tatt skrekken av drukningsulykka og har allerede vært tilbake i vannet.

– Neste gang må vi huske armringene, sier han nå - forteller mamma Marita.