MANGE ER PÅ FARTEN: Det er greit å forberede seg før man reiser på ferietur. Foto: Colourbox.com
MANGE ER PÅ FARTEN: Det er greit å forberede seg før man reiser på ferietur. Foto: Colourbox.com

Slik reiser du smartere i sommer

Sørg for at du ikke er den passasjeren andre irriterer seg over.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Skal du ut og fly i sommer? Om du følger disse rådene, er det store sjanser for at du kommer trygt fram og i fin stil.

1. Husk pass.

Elementært, men viktig. Du ønsker ikke å starte ferien med å stresse med å få tak i nødpass.

2. Ta med en tomflaske.

Å betale 35 kroner for en flaske vann på flyplassen, er unødvendig. Har du en tomflaske i håndbagasjen, kan du fylle den helt gratis på flyplassen. En rekke flyplasser har installert vannstasjoner i avgangshallen.

3. Reis med jakke.

Blazer er perfekt, men enhver jakke med innerlommer gjør nytten. Sørg for at du har pass, lommebok og boardingkort i innerlommene. Det er veldig trygt, du slipper å lure på hvor du la dokumentene og du kan sjekke at alt er på plass med et lett klapp utenpå jakken. En jakke er også enkel å ta av og på seg for å regulere temperaturen.

4. Forbered deg før sikkerhetskontrollen.

Ta av deg beltet og klokka og tøm lommene før du kommer til slusen. Det kommer til å pipe, du må gå gjennom på nytt og sinker passasjerene som venter bak deg. Sørg også for å ta laptopen ut av sekken før du kommer fram til skranken, så unngår du at folk står og irriterer seg over deg.

5. Pakk smart.

De fleste har opplevd å komme hjem med ubrukte plagg i kofferten. Hvor mange bukser trenger du egentlig til en langweekend? Ferien blir aldri bedre av å drasse på dødvekt.

6. Vær en gentleman/gentlewoman.

Vent på tur når du skal ut av flyet. Å presse seg forbi medpassasjerer i midtgangen er ikke bare dårlig stil, det har absolutt ingen hensikt. I beste fall kommer du 40 sekunder tidligere til bagasjebåndet hvor du uansett må vente på kofferten. Vær hyggelig mot kabinpersonalet.

7. Har du sett den røde streken ved bagasjebåndet?

Apropos bagasjebånd: Om du holder deg bak den røde streken, unngår du å sperre utsynet til andre som venter på kofferten sin.

8. Rosa koffert?

Kofferter har en tendens til å være ekstremt like. Kjøper du en rosa koffert eller setter på noen lett synlige klistremerker, er den enklere å få øye på.

9. Cash eller ikke cash?

Mange liker å ha litt kontanter i lomma når de ferierer i utlandet. Men skal man ta ut penger før man reiser eller etter at man er kommet fram?

– Du får gjerne bedre valutakurs på ankomststedet enn du får i minibankene på flyplassen. Men merk at gebyr for uttak i utlandet kan være høyere. Men det lønner seg gjerne allikevel å vente med å ta ut kontanter til du kommer til din destinasjon, sier forbrukerøkonom Elin Reitan i Nordea.

Kilder: Nordea, Avinor, Independent, Business Insider, TV 2