FRIKJENT: Emmett Till ble drept av John W. Milam og Rob Bryant i 1955. Nå gjenopptas etterforskningen.
FRIKJENT: Emmett Till ble drept av John W. Milam og Rob Bryant i 1955. Nå gjenopptas etterforskningen. Foto: AP Photo/ Gene Herrick/

Gjenopptar 63 år gammel drapssak

I 1955 ble 14 år gamle Emmett Till drept. Nå gjenopptas etterforskningen.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Året er 1955. Emmett Till, en 14 år gammel afroamerikansk gutt, er på besøk hos sin grandonkel i Money, Mississippi.

21 år gamle Carolyn Bryant, som sammen med ektemannen Roy Bryant eier en butikk i området, anklager 14-åringen for å komme med upassende anklager og å ta på henne når han er inne i butikken.

Fire dager senere, den 28. august 1955, henter Roy Bryant og halvbroren hans, J.W. Milam, Emmett fra sengen sin midt på natten.

De tar han med seg i en bil, banker ham opp og skyter ham i hodet.

Deretter bruker de piggtråd til å feste en 34 kilo tung vifte til kroppen hans, og kaster ham i Tallahatchie-elven.

Tar opp saken

Under en måned etter at kroppen ble hentet opp fra elven, ble Bryant og Milam frikjent for drapet av en jury bestående av hvite kvinner og menn. Frikjennelsen kom til tross for at øyenvitner identifiserte de to mennene og at mennene innrømmet å ha kidnappet tenåringen.

Juryen brukte en time på å komme fram til dommen, skriver CNN, og et jurymedlem sa etterpå at de hadde brukt kortere tid om de ikke hadde tatt seg en pause for å drikke brus.

Nå blir drapsetterforskningen tatt opp igjen, hele 55 år etter drapet. USAs justisdepartement opplyser at det er kommet fram «ny informasjon» i saken. Det melder CNN. Departementet har avslått å kommentere saken ytterligere.

BRYANT'S GROCERY AND MEAT MARKET: I denne butikken ble Emmett beskyldt for å komme med tilnærmelser mot Carolyn Bryant. (AP Photo/Rogelio V. Solis)
BRYANT'S GROCERY AND MEAT MARKET: I denne butikken ble Emmett beskyldt for å komme med tilnærmelser mot Carolyn Bryant. (AP Photo/Rogelio V. Solis)

Departementet bruker en juridisk forordning fra 2007 til å ta opp etterforskningen. Forordningen er oppkalt etter Emmett.

Det er ikke kjent hva slags ny informasjon som ligger til grunn for den nye etterforskningen, men trolig dreier det seg om opplysninger som kom fram i boken «The Blood of Emmett Till». Her innrømmer Carolyn Bryant at hun diktet opp beskyldningene mot Emmett.

Vannskille

Emmett ble drept i en tid da afroamerikanere ble utsatt for mye rasisme i USA. Men det brutale drapet på Emmett rystet en hel nasjon og satte fart i borgerrettighetsbevegelsen i USA.

ENDRET USA: Rosa Parks nektet å reise seg fra sitt sete i bussen i Montgomery – og skrev amerikansk historie. (AP Photo/Daily Advertiser, File)
ENDRET USA: Rosa Parks nektet å reise seg fra sitt sete i bussen i Montgomery – og skrev amerikansk historie. (AP Photo/Daily Advertiser, File)

Emmetts mor insisterte på en åpen kiste og at sønnen ikke skulle stelles før begravelsen. De grufulle bildene av guttens lemlestede kropp ble vist verden over og ble et symbol på undertrykkelsen og volden mot afroamerikanere i sørstatene.

95 dager etter drapet nektet Rosa Parks å gi fra seg setet sitt på bussen i Montgomery, Alabama. Setet var reservert for fargede, men setene for de hvite var fylt opp. Hun ble arrestert og bøtelagt for forholdet.

Hendelsen regnes som et vendepunkt i historien om afroamerikaneres rettigheter i USA. Foreningen Montgomery Improvement Association ble dannet, med den unge presten Martin Luther King jr i spissen.

Den nye foreningen oppfordret til boikott av det kommunale busselskapet, og aksjonen vakte oppmerksomhet verden over. En høyesterettsdom i 1956 slo fast at den kommunale forordningen i Montgomery var ulovlig fordi den brøt med grunnlovens krav om likhet for loven, oppsummerer Store norske leksikon.