Tour-rytter etter skrekk-velt:

– Man har bare én hjerne

Toms Skujins gliser bredt etter at han tok klatretrøya på gårsdagens etappe, for ett år siden stod det langt verre til med latvieren.

Se Tour de France på TV 2 og TV 2 Sumo

På den femte etappen av årets Tour de France gikk Direct-Energie, med Sylvain Chavanel i spissen, hardt ut for å ta klatretrøya.

Det klarte de ikke. For i bruddet satt også latvieren Toms Skujins, og han overlistet det franske laget.

Se intervjuet og skrekk-bildene i vinduet øverst

Han ble med det den første rytteren fra Latvia som bærer en av trøyene i Tour de France.

– Jeg innså det ikke før etter etappen når en journalist påpekte det, men det er naturligvis stort. Sykkel er kanskje ikke den største sporten i Latvia, men det er en ganske stor seerskare og det nådde nyhetene og det er jeg stolt av, sier Skujins til TV 2 og fortsetter:

– Jeg har litt dårlig samvittighet ovenfor mekanikerne mine som måtte bruke kvelden på å «pimpe» opp sykkelen min før etappen i dag.

FIGHTER: Skujins nektet å gi seg etter skrekkvelten, til slutt måtte laget stoppe han. Foto: Chris Graythen/Getty Images/AFP
FIGHTER: Skujins nektet å gi seg etter skrekkvelten, til slutt måtte laget stoppe han. Foto: Chris Graythen/Getty Images/AFP

– Jeg husker ikke krasjen, men jeg husker dagen
Den avbalanserte 27-åringen tar oppmerksomheten med knusende ro og nyter tiden han får i klatretrøya. For selv om det meste går på skinner så langt i årets Tour, vet han at livet som syklist ikke alltid er en dans på roser.

For under fjorårets utgave av Tour of California ble forskrekkede TV-seeren vitne til en Cannondale-Drapac-rytter (Skujins tidligere lag journ.amn) som hadde gått i bakken og nærmest febrilsk prøvde å komme seg på sykkelen.

Det til tross for at Skujins åpenbart hadde slått seg kraftig og var halvt i svime. Mens han sjanglet frem og tilbake i veibanen ble han ved flere anledninger nesten kjørt ned av andre ryttere som kom i høy fart i det som var en utforkjøring.

– Jeg husker ikke krasjen, men jeg husker dagen. Det var definitivt en hektisk dag og jeg var egentlig bare glad for at familien min i Europa lå og sov, slik at innen de våknet opp viste de at jeg hadde det bra.

Etter å kommet seg på sykkelen igjen, var det til slutt laget som måtte stoppe latvieren og fysisk ta ham ut av rittet.

– Det er ikke nok informasjon om det
I velten pådro Skujins seg et brukket kragebein og en hjernerystelse. Sistnevnte hører man ikke så mye om i sykkelsporten, og latvieren tror det skyldes mangel på informasjon.

– Hjernerystelser er garantert mer vanligere enn folk tror. Man innser ikke at man har det, og det er ikke nok informasjon om det, sier Skujins og fortsetter:

– Folk må innse hver gang du slår hodet ditt, selv om du ikke nødvendigvis føler det, så må du ta det rolig i et par dager. Vi har kun én hjerne og man må virkelig ta vare på helsen sin.