LANG VEI TIL TOPPEN: Oliver Naesen måtte ta flere omveier for å bli sykkelproff.
LANG VEI TIL TOPPEN: Oliver Naesen måtte ta flere omveier for å bli sykkelproff. Foto: Jose Jordan

Tour-stjernens ukjente fortid som lastebilsjåfør

Oliver Naesen fikk fart på karrieren da han kuttet ut studiene.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Noen sykkelryttere er så talentfulle at de kommer til duk og dekket bord.

For de aller fleste er veien til profflivet lang og kronglete. Den belgiske sykkelstjernen Oliver Naesen (27) tilhører sistnevnte kategori.

Som 22-åring hadde Naesen fortsatt et lite håp om å bli proff, men timeglasset var i ferd med å renne ut. Han levde et alt annet enn glamorøst liv.

– Jeg drev med vareleveranser før jeg ble proffsyklist. Jeg kjørte ikke truck, men en liten lastebil, forteller Naesen til TV 2.

Fullførte ikke studiene

Lastebilsjåføren hadde lagt bak seg et lite vellykket opphold på skolebenken.

– Jeg begynte å studere, men jeg fullførte ikke studiene. Jeg gikk tre av fem år på universitetet, forteller han.

Valget om å droppe studiene ble redningen for sykkelkarrieren til Naesen.

– Jeg tenkte at jeg kunne bli proff da jeg sluttet på skolen. Da jeg gikk på skolen tenkte jeg alltid på at jeg burde lese mer enn jeg gjorde. Disse tingene tenkte jeg på mens jeg trente. Jeg brukte halvparten av tiden min på skolen og halvparten på trening, men det var ingen god løsning. Jeg startet å jobbe i stedet. Halv fem om ettermiddagen kom jeg hjem fra jobb. Da hadde jeg ingen andre ting å tenke på, så da kunne jeg konsentrere meg om å trene. Det gjorde jeg i et og et halvt år før jeg ble proff, sier han.

– Jeg var veldig heldig

I 2013 fikk han en kontrakt med det belgiske kontinental-laget Cibel. Etter flere sterke resultater, blant annet i Ronde van Limburg, fikk Lotto-Belisol øynene opp for Naesen. I august 2014 signerte han en stagiaire-kontrakt.

– Jeg var veldig heldig. Jeg var 23 år, noe som er gammelt for å være neo-pro, forteller Naesen.

Den påfølgende sesongen tilbragte han i Topsport Flandern-Baloise. Som Topsport-rytter vant han ungdomskonkurransen i Luxembourg rundt. Det sveitsiske laget IAM meldte sin interesse. Da laget ble lagt ned gikk turen videre til AG2R. Nå er han en av de viktigste hjelperne til Romain Bardet på de flate og mellomkuperte etappene. Den franske Tour-favoritten setter nok også pris på at Naesen er en svært god brosteinsrytter.