KLAR TIL DYST: Porte ser optimistisk på avslutningen av dagens etappe. Foto: REUTERS/Stephane Mahe
KLAR TIL DYST: Porte ser optimistisk på avslutningen av dagens etappe. Foto: REUTERS/Stephane Mahe

Skal opp «Bretagnes Alpe d`Huez»:

– Sammenlagtkanonene har tapt verdifulle sekunder her tidligere

I dag barker de beste klassikerrytterne sammen med de største sammenlagtkanonene.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Se Tour de France på TV 2 og TV 2 Sumo

På den sjette etappen av årets Tour de France skal rytterne forsere bakken som kalles «Bretagnes Alpe d`Huez».

Ikke bare én, men to ganger.

Bakken er snaue to kilometer med 6,9% prosent i snitt og partier på over 10%.

Det betyr at de beste klassikerrytterne kan henge med, samtidig som sammenlagtkanonene kan ta tid på hverandre.

– Det er en unik bakke, det er to kilometer rett opp. Det er ikke en sving, du ser mål hele tiden, og det gjør det nesten litt hardere. Også har man gjennom historien sett at sammenlagtkanonene kan dette av oppover og tape noen verdifulle sekunder, forteller TV 2s sykkelekspert Thor Hushovd.

Optimistisk Porte
Et lag som er i flytsonen, er BMC Racing Team. Laget tok seiren på tredje etappes lagtempo og har den gule trøya med Greg Van Avermaet. I tillegg har de en australieren som ønsker å revansjere fjorårets bitre utfall av Tour de France.

– I dag, med gårsdagens etappe i bena, vil det nok være noen karer som er litt slitne. Mur de Bretange er tradisjonelt sett hvor de sterke sammenlagtfavorittene har vist hvilken form de er i, sier Richie Porte til TV 2 og fortsetter:

– Det er ikke en dårlig klatring for meg, men det er en litt rar en. Det blir en kamp mellom klassikerrytterne og sammenlagtrytterne, men vi tar det som det kommer og det blir fint å kjøre den to ganger. Da får man en god sjanse til å se på bakken og se hva man kan gjøre der.

– No-win situasjon
Den det derimot er knyttet størst forventninger til før etappen til Mur de Bretagne, er den lille franskmannen, Julian Alaphilippe, på belgiske laget Quick-Step.

– Det er en etappe som er vanskelig å spå, men jeg synes Alaphilippe har virket lekende lett de siste dagene. Spesielt i går så vi gode tegn, sier Thor Hushovd.

Også lagets sportsjef, Brian Holm, ser muligheter for dagen i Bretagne, men forteller også om et dilemma laget står ovenfor.

– Det kan være en super-fin etappe for Alaphilippe og Gilbert, men det skal sykles hele dagen også kjører vi Mur de Bretagne to ganger. La oss si at Sagan vinner etappen og Gaviria blir kjørt av, så har vi tapt den grønne trøya, sier Holm til TV 2 og utdyper:

– Så man skal tenke seg om to ganger når man kjører sykkelritt. Man kan si: hvorfor kjørte dere når Gaviria tapte den grønne trøya? hvis vi ikke kjører kan man si: hvorfor kjører dere ikke når dere kan ta den gule? Så det er en litt no-win situasjon.​