rullet opp narkoliga:

Forlot nyfødt datter for å selge heroin utenfor sykehuset

Ved en tilfeldighet kom politiet over et av Norges-historiens største heroinpartier, trolig iscenesatt av en bakmann som er Uber-sjåfør i England. Nå er 13 personer dømt i «Operasjon Tøyenbadet».

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

2. februar i fjor ble snaut 17 kilo heroin og én kilo amfetamin overlevert på Ryen i Oslo. Stoffet hadde en gateverdi på mange millioner kroner.

Tilfeldighetene ville ha det til at politiet fikk kjennskap til innførselen. De jobbet med en helt sak da informasjon om heroinen havnet på deres bord.

Det ble starten på fem intense dager der politiet måtte ta i bruk en rekke metoder i jakten på organiserte kriminelle.

I dag, halvannet år senere, er 13 personer dømt – mange til svært lange straffer.

Dette er historien om hvordan politiet rullet opp «Operasjon Tøyenbadet», som i en periode støvsugde Oslos gater for heroin.

Hadde spesialbil

Mottakeren av stoffet på Ryen var en norsk-somalisk 34-åring. Han plasserte stoffet i en tilsynelatende vanlig familiebil, en Volkswagen Touran.

Det ser ut som en ganske vanlig familiebil, men den ble brukt til å oppbevare heroin på en sofistikert måte. (Foto: Politiet)
Det ser ut som en ganske vanlig familiebil, men den ble brukt til å oppbevare heroin på en sofistikert måte. (Foto: Politiet)

Men det skulle vise seg at noe var annerledes med dette kjøretøyet.

Noe av det mest risikable for en person som omsetter narkotika er å frakte stoff fra A til B. For å redusere risikoen for å bli tatt hadde norsk-somalieren sørget for å bygge om bilen.

Politiets egne bilder viser hvordan heroin lå skjult i hulrom under setene foran. Rommene kunne åpnes ved hjelp av en fjernstyrt enhet kamuflert i en bilnøkkel.

I skjulte rom under setene foran i bilen lå narkotikaen gjemt. (Foto: Politiet)
I skjulte rom under setene foran i bilen lå narkotikaen gjemt. (Foto: Politiet)

Bakmann i England

Politiets spanere fulgte med på 34-åringen som tok imot stoffet på Ryen. Familiebilen ble parkert i et garasjeanlegg på Romsås i Oslo. Samtidig oppdaget politiet at det var aktivitet på mannens mobiltelefon.

Han fikk meldinger fra en Uber-sjåfør bosatt i Bristol i England. Han er norsk statsborger med somalisk opphav, og skulle senere dømmes som en bakmann i «Operasjon Tøyenbadet».

I meldingene fikk 34-åringen som var i Oslo instrukser fra England. Han fikk blant annet beskjed om å levere ut «seks stykker som er runde og som veier 500 per stk. Halv hver».

I de påfølgende dagene brukte Oslo-mannen familiebilen og leverte ut ulike mengder heroin mens politiet lå i buskene og fulgte med.

Ved ett tilfelle forlot mannen Ullevål sykehus kort tid etter at datteren hans ble født. Årsak: Han måtte ut for å overlevere heroin på sykehusets område.

Heroinet lå for det meste i forpakinger på et halvt kilo. (Foto: Politiet)
Heroinet lå for det meste i forpakinger på et halvt kilo. (Foto: Politiet)

Flere av personene som mottok stoff fra 34-åringen i løpet av disse februardagene ble forfulgt av politiet og deretter pågrepet i nærheten av Tøyenbadet. At politiet spanet på folk mens de mottok stoff, for så å pågripe dem, er en av årsakene til at 13 personer er domfelt i sakskomplekset.

Strenge dommer

Til slutt tauet politiet inn den spesialbygde familiebilen, beslagla stoffet og gikk til pågripelse av 34-åringen som kjørte den. Noen uker senere ble Uber-sjåføren i England pågrepet og utlevert til Norge.

Han ble nylig dømt til 11 års fengsel i Oslo tingrett.

– Min klient synes at dommen er riktig og han har godtatt den, sier mannens forsvarer, Ole Petter Drevland.

Uber-sjåføren i Bristol, som retten mener var en bakmann som ga instrukser, nektet straffskyld. Han ble imidlertid dømt til 14,5 års fengsel. TV 2 har ikke lyktes med å få en kommentar fra mannens forsvarer.

Et av bildene som politiet tok av heroinbeslaget. (Foto: Politiet)
Et av bildene som politiet tok av heroinbeslaget. (Foto: Politiet)

Støvsugde markedet

Men hvor stort var egentlig dette beslaget på snaut 17 kilo heroin? Ifølge politiadvokat Andreas Meeg-Bentzen er det et av de største i Norgeshistorien.

Da dopet forsvant fra gatene, ble det herointørke i Oslo.

– Det var et betydelig beslag, sier Meeg-Bentzen.

Politiadvokaten sier at de involverte har opptrådt profesjonelt. Etterforskningen har ikke avdekket at heroinpartiet var bestilt av ett bestemt miljø, men det kan virke som at flere spleiset om en andel i partiet.

– Det har vært en omfattende etterforskning der politiet har måttet bruke «hele verktøykassa». Vi er veldig tilfreds med at så mange er domfelt som følge av beslaget, sier Meeg-Bentzen.