– Det var en stor feil

Kroatias landslagssjef Zlatko Dalic er full av beundring for spillernes innstilling etter å ha sett dem vende til seier over England i VM-semifinalen.

Se høydepunktene fra kampen i vinduet øverst!

For tredje gang i cupspillet havnet Kroatia under 0-1, og for tredje gang måtte laget spille ekstraomganger. Likevel har den lille nasjonen med fire millioner innbyggere tatt seg helt til finalen og sikret sjansen til å revansjere et 20 år gammelt nederlag mot Frankrike.

– Jeg vet ikke hva jeg skal si om det spillerne gjorde i dag, styrken de viste, utholdenheten og energien. Jeg ville gjøre bytter, men ingen ville ut. Alle sa «jeg kan fortsette å spille». Noen spilte med skader som ville sette dem utenfor vanlige kamper. To av dem hadde et halvt bein, men det var ikke mulig å se, sier Dalic, ifølge NTB.

– Det viser en karakterstyrke og en vilje som gjør meg stolt, følger han opp.

I strupen på engelskmennene

Kroatias største stjerne, Luka Modric, går hardt ut mot den engelske pressen etter finalebragden. På balløyen er det blitt spekulert på om kroatene ville ha slitne bein etter å ha spilt ekstraomganger i både åttedels- og kvartfinalen.

Det vil ikke kapteinen høre noe av. Han mener dessuten kroatene ble enda mer motiverte av snakket.

– Engelske journalister og eksperter på TV undervurderte Kroatia i kveld. Det var en stor feil. De burde være mer ydmyke og respektere motstanderen sin, men vi viste igjen at vi ikke er slitne. Vi dominerte kampen både fysisk og mentalt – alle deler av spillet, sier Modric til ITV Sport, gjengitt av Mirror.

Også landslagssjefen går ut mot engelske TV-eksperter.

– De ekspertene som trodde England skulle ta seg til finalen, er ikke eksperter. Hvis de var det, ville de visst at Kroatia er det beste laget, siteres Dalic.

Lovren: – Folk bør anerkjenne meg som en av verdens beste

Blant dem som har imponert mest på veien til finalen, er tidvis utskjelte Dejan Lovren. Liverpool-stopperen kan se tilbake på en suksessfull vår, der han både har nådd VM- og Champions League-finale.

– For meg er dette veldig spesielt. Folk har sagt til meg at jeg har hatt en svak sesong, men jeg er ikke enig. Jeg tok Liverpool til finalen, og nå er jeg i finalen med landslaget, påpeker Lovren overfor beIN Sports, gjengitt av Daily Mail.

– Folk bør anerkjenne at jeg er en av de beste forsvarsspillerne i verden, legger Liverpool-stopperen til.

Frankrike-revansje

Kroatia er det minste landet som har spilt seg fram til VM-finale for menn utenom Uruguay (som ble verdensmester i 1930 og 1950). Det kunne ha skjedd allerede for 20 år siden, da Kroatia tok ledelsen mot Frankrike i VM-semifinalen etter en tabbe av Lilian Thuram. Den franske backen slo tilbake med to scoringer som ga fransk seier.

– Jeg var i Frankrike som supporter under de tre første kampene i 1998. Alle i Kroatia husker kampen da Thuram scoret og vi tapte. Det er blitt diskutert i 20 år. Jeg husker at vi feiret (Davor) Sukers mål, men før vi hadde satt oss igjen hadde Thuram utlignet, sa Dalic.

Også Ivan Perisic, som scoret Kroatias første mål mot England og la opp til det andre, husker VM i 1998 som endte med kroatisk bronse.

– Jeg var i min hjemby Omis iført Kroatia-trøye og heiet på laget. Jeg kunne bare drømme om at jeg en dag skulle spille for landet mitt og score et så viktig mål på veien til finale, sa han.

Dalic avviser at søndagens finale handler om revansj.

– I finalen møtes to lag som har vist sin kvalitet. Det handler ikke om revansj eller hevn. Dette er fotball, men vi kommer til å forberede oss på å spille vår beste kamp i sluttspillet, sa han.

(©NTB/TV 2 Sporten)