UTSLÅTT: Roger Federer.
UTSLÅTT: Roger Federer. Foto: Oli Scarff

Federer misbrukte matchball på 2-0 og tapte femsettsthriller

Roger Federer kunne slå sin egen rekord i strake settseirer i Wimbledon, men Kevin Anderson hindret det. Han sendte like godt sveitseren ut av turneringen.

Federer vant de to første settene og hadde matchball i det tredje, men så vendte sørafrikaneren kampen som utviklet seg til et drama av de sjeldne. Til sist kunne Anderson juble for seier 2-6, 6-7 (5-7), 7-5, 6-4, 13-11 etter fire timer og 13 minutter.

– Jeg vet ikke hva jeg skal si. På stillingen 0-2 prøvde jeg bare å fortsette å kjempe. Jeg gjorde en god jobb. Å slå Federer her er noe jeg alltid vil huske, sa Anderson.

I femte og avgjørende sett holdt rivalene serven sin gang på gang helt til det sto 11-11, men så skaffet Anderson seg en bruddball som han utnyttet. Han slapp ikke motstanderen inn i kampen, sikret to matchballer i egen serve og utnyttet den første med et ess.

Dermed var Federers drøm om en niende Wimbledon-tittel knust.

Federer hadde holdt serven sin 85 ganger på rad i Wimbledon da Anderson brøt ham i 2. sett. Sveitseren vant likevel settet og tangerte dermed sin rekord på 34 strake settseirer i turneringen, satt i 2005 og 2006.

Der ble det også stopp. Federer hadde matchball på 5-4 og 40-30 i Andersons serve i 3. sett, men greide ikke å utnytte den. Dermed fikk tilskuerne på bane 1 flere timer med ekstra underholdning. Anderson brøt Federers settrekke med 7-5 og vant også neste sett. Dermed duket han for det dramatiske maratonsettet som avgjorde kampen.

Fra utklassing til drama
Første sett var over på bare 26 minutter. Verdenstoeren som er førsteseedet i årets turnering fikk betydelig større problemer i det andre settet. Anderson brøt sveitserens første servegame og ledet på et tidspunkt 3-0. Det var første gang en spiller brøt Federers serve i Wimbledon siden Tomas Berdych gjorde det i semifinalen i 2017.

Veteranen svarte umiddelbart og tok de tre neste gamene. Settet endte med tiebreak. Der var Federer sterkest med 7-5, og han tangerte dermed sin egen Wimbledon-rekord på 34 strake sett.

Det var siste gang han hadde grunn til å juble. Federer spilte for første gang siden 2015 en kamp i Wimbledon-turneringen på en annen bane enn centercourten, og det ble ingen suksess for ham.

Novak Djokovic klaget til arrangøren over at han måtte spille tre av sine fire første kamper utenfor centercourten, og det førte til at Federer måtte vike onsdag.

Djokovic sikret semifinale
Djokovic utnyttet muligheten og tok seg til Wimbledon-semifinale for åttende gang med seier i fire sett over Kei Nishikori. Serberen, som har vunnet Wimbledon ved tre anledninger, har slitt med skader det siste året. Nå er han tilbake, og han vant 6-3, 3-6, 6-2, 6-2.

Det gjorde han selv om han fikk to advarsler for dårlig oppførsel og kranglet med dommeren.

– Det føles godt å være tilbake i semifinale, men den første advarselen var unødvendig. Kei gjorde det samme (kastet racketen i gresset), men han fikk ingen reaksjon, sa Djokovic.

Han er i en Grand Slam-semifinale for første gang på over to år og møter enten Rafael Nadal eller Juan Martin del Potro. Anderson møter Milos Raonic eller John Isner.

(©NTB)