økning i ghb-beslag:

Aurora (19) tror hun ble dopet ned på bytur

Overgrepsmottaket i Oslo sier de ofte får inn pasienter som mener de har blitt dopet ned. Samtidig har tollvesenet beslaglagt den største mengden av voldtektsdopet GHB i løpet av første halvår på seks år.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

I august i fjor hadde 19 år gamle Aurora en skremmende opplevelse. Da hun var på en bytur med noen venner, mistet hun plutselig kontrollen.

Aurora forteller at hun ikke hadde drukket så mye fordi hun skulle på jobb dagen etter.

– Da jeg kom inn på utestedet kjøpte jeg meg en øl. Men det er det siste jeg husker, sier hun til TV 2.

Aurora våknet opp på Akershus universitetssykehus. Legene hadde tatt prøver, men verken funnet høy promille eller tegn på andre rusmidler. De forklarte Aurora at hun viste symptomer på å ha vært påvirket av voldtektsdopet GHB.

– Da jeg våknet på sykehuset husket jeg ingenting. Jeg hadde masse skumle tanker om at jeg kunne ha blitt voldtatt, men heldigvis ble jeg tatt vare på av vennene mine, sier hun.

Vil avdekke omfanget

Alle er ikke like heldige som Aurora.

Rundt 500 pasienter kommer til overgrepsmottaket i Oslo i året, og i 70% av sakene er rusmidler involvert.

Hos overgrepsmottaket i Oslo får de ofte inn pasienter som tror de er dopet ned. Nå vil de undersøke omfanget av neddoping i sammenheng med voldtekt.
Hos overgrepsmottaket i Oslo får de ofte inn pasienter som tror de er dopet ned. Nå vil de undersøke omfanget av neddoping i sammenheng med voldtekt. Foto: TV 2

Nå sier overgrepsmottaket til TV 2 at de opplever å ofte få pasienter som tror at de har blitt dopet ned på byen.

– De tror for eksempel at de har fått noe i drinken på fest, sier overlege Vivian Dalaker Moe.

Med dagens rutiner er det vanskelig for mottaket å slå fast om pasienter har rusmidler i kroppen når de ankommer legevakten. Spesielt det såkalte voldtektsdopet GHB er raskt ute av både blodprøver og urinprøver.

Fra 1. september skal de derfor starte et forskningsprosjekt der de ønsker å få oversikt over hvor omfattende problem det er at personer blir dopet ned i forbindelse med overgrep.

– Vi vil raskt ta prøver av de som mener de har blitt påført rus. Det vil inkludere både pasienter som mistenker seg utsatt for et seksuelt overgrep, og andre, sier Dalaker Moe.

– Vi vil også prøve å kartlegge hva som har skjedd, og se på hvilke symptomer de har som gjør at de mistenker at de har fått i seg noe, sier hun.

Økning

Leder på seksjon for alvorlige seksuallovbrudd i Oslo politidistrikt, Kari-Janne Lid, forteller til TV 2 at de ser en økning i voldtektsanmeldelser der rus spiller en avgjørende rolle.

Fire av fem voldtektsanmeldelser i Oslo blir henlagt, og blant de blir mange av sakene henlagt fordi de er nesten umulig for politiet å finne ut hva som har skjedd, ifølge Lid.

– Vi får en del anmeldelser der det ikke er hukommelse for en hendelse. Ofte anmelder de av frykt for at noe har skjedd eller de blir fortalt at de har hatt sex uten å huske det. Det betyr ikke nødvendigvis at de har vært bevisstløse, men er selv uten hukommelse, sier hun.

Politiet har ofte en håpløs oppgave når de skal etterforske voldtektsanmeldelser fordi ingen husker hva som har skjedd, sier Kari-Janne Lid til TV 2.
Politiet har ofte en håpløs oppgave når de skal etterforske voldtektsanmeldelser fordi ingen husker hva som har skjedd, sier Kari-Janne Lid til TV 2. Foto: Solum, Stian Lysberg

Politiet sier også at GHB florerer i hovedstaden, men Lid kan ikke si noe sikkert om hvor omfattende det er at personer blir dopet ned i forbindelse med overgrep.

– Noen få sier at de tror de har blitt dopet ned, men når vi ser hvor mye de har drukket så er vi nok redd for at det er alkoholen, og kanskje en blanding med andre rusmidler man har tatt i løpet av kvelden, som gjør at man får blackkout, sier hun.

Politiet bruker store ressurser på å etterforske de mange anmeldte voldtektssakene. Lid understreker at hun oppfordrer alle som er blitt utsatt for et overgrep om å anmelde, men ønsker også at unge skal ha større bevissthet rundt farene ved store mengder alkohol og blanding med andre rusmidler.

– Kombinasjonen av alkohol og hasj er å spille rulett med eget liv og helse.

Hun forteller at de også ofte ser at den som blir anmeldt enten trodde det som skjedde var frivillig, eller at de også sier at de har redusert minne fra hendelsen

– Dette er jo viktig for unge menn å være klar over fordi du kan våkne opp som voldtektsmann, og risikere en dom på fire års fengsel, for noe du ikke har hukommelse av eller trodde var frivillig, sier hun.

– Det beste rådet er enkelt og greit å ikke være overstadig beruset om man velger å ha sex med en ukjent/bekjent du blir med hjem fra byen.​