I august i fjor hadde 19 år gamle Aurora en skremmende opplevelse. Da hun var på en bytur med noen venner, mistet hun plutselig kontrollen.
Aurora forteller at hun ikke hadde drukket så mye fordi hun skulle på jobb dagen etter.
– Da jeg kom inn på utestedet kjøpte jeg meg en øl. Men det er det siste jeg husker, sier hun til TV 2.
Aurora våknet opp på Akershus universitetssykehus. Legene hadde tatt prøver, men verken funnet høy promille eller tegn på andre rusmidler. De forklarte Aurora at hun viste symptomer på å ha vært påvirket av voldtektsdopet GHB.
– Da jeg våknet på sykehuset husket jeg ingenting. Jeg hadde masse skumle tanker om at jeg kunne ha blitt voldtatt, men heldigvis ble jeg tatt vare på av vennene mine, sier hun.
Vil avdekke omfanget
Alle er ikke like heldige som Aurora.
Rundt 500 pasienter kommer til overgrepsmottaket i Oslo i året, og i 70% av sakene er rusmidler involvert.
Nå sier overgrepsmottaket til TV 2 at de opplever å ofte få pasienter som tror at de har blitt dopet ned på byen.
– De tror for eksempel at de har fått noe i drinken på fest, sier overlege Vivian Dalaker Moe.
Med dagens rutiner er det vanskelig for mottaket å slå fast om pasienter har rusmidler i kroppen når de ankommer legevakten. Spesielt det såkalte voldtektsdopet GHB er raskt ute av både blodprøver og urinprøver.
Fra 1. september skal de derfor starte et forskningsprosjekt der de ønsker å få oversikt over hvor omfattende problem det er at personer blir dopet ned i forbindelse med overgrep.
– Vi vil raskt ta prøver av de som mener de har blitt påført rus. Det vil inkludere både pasienter som mistenker seg utsatt for et seksuelt overgrep, og andre, sier Dalaker Moe.
– Vi vil også prøve å kartlegge hva som har skjedd, og se på hvilke symptomer de har som gjør at de mistenker at de har fått i seg noe, sier hun.
Økning
Leder på seksjon for alvorlige seksuallovbrudd i Oslo politidistrikt, Kari-Janne Lid, forteller til TV 2 at de ser en økning i voldtektsanmeldelser der rus spiller en avgjørende rolle.