de første bildene etter redningsaksjonen:

Her er guttene på sykehuset

CHIANG RAI / OSLO (TV 2): Alle 13 kom seg ut fra den oversvømte Tham Luang-grotten i Chiang Rai i god behold. Nå er de første bildene av guttene etter redningsaksjonen offentliggjort.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Tirsdag kunne thailandske myndigheter bekrefte at alle de 13 personene som hadde vært fanget i Tham Luang-grotten i Chiang Rai var trygt ute.

Dette skjedde etter en massiv redningsaksjon, der over 5.000 mennesker var involvert.

I tillegg til de omlag 20 grottedykkerne, har mange mennesker bidratt med alt fra å frakte utstyr fram og tilbake, vaske klær og legge til rette for redningsfolkene.

Fire og fire

Inne i grotten satt 12 unge fotballspillere, samt deres 25 år gamle trener.

De fire første guttene ble fraktet ut søndag.

Så ble fire nye gutter fraktet ut mandag, og de siste fem på tirsdag.

Det var treneren som var i dårligst forfatning da han ble hentet ut, som sistemann, tirsdag. Han skal ha hatt svært lav puls og var nedkjølt.

Da de 13 ble fanget inne i grotten hadde de med seg en del snacks og mat, fordi de skulle feire 17-årsdagen til en av guttene.

Dramatiske bilder fra redningsaksjonen:

Treneren skal i løpet av de 17 døgnene de var sperret inne i grotten ikke ha spist noe selv, men sørget for at de andre fikk i seg næring. Dette er noe av forklaringen på at han var i dårligst forfatning.

Menneskelig lenke

Alle de 13 ble fraktet ut fastspent til en båre. Utover i hele grotten sto det redningsarbeidere i en menneskelig lenke, som løftet båren videre i grotten.

Alle som ble reddet ut var iført dykkermaske og to lag med dykkerdrakter, samt at de fikk beroligende medikamenter så de ikke skulle få panikk underveis i redningsaksjonen.

Alle de 13 skal være i god fysisk og psykisk tilstand. Dette får blant annet den 25 år gamle treneren mye av æren for. Han skal, i tillegg til å ha sørget for jevn fordeling av det de hadde av mat, også ha klart å holde motet oppe i gruppa ved hjelp av meditasjonsøvelser.

En døde

En 37 år gammel mann som deltok i redningsaksjonen døde sist uke. Han skal ha vært i svært dårlig allmenntilstand, og presset seg hardt under redningsaksjonen.

Onsdag ble det også kjent at hele redningsaksjonen kunne endt med katastrofe da pumpene som holdt vannstanden nede, kollapset, bare timer etter at den siste var reddet ut.

Over 100 redningsarbeidere ble tvunget til å flykte fra Tham Luang-grotten tirsdag, da hovedpumpene som holdt vannstanden i grotten nede, sluttet å fungere.

Pumpene feilet omlag tre timer etter at den 25 år gamle treneren var reddet ut av grotten, det skriver Sydney Morning Herald.