hit, men ikke lenger!

Kommunen har stengt veien til Tromsøs største hotell med en jungel av skilt

Med en skog av forbudsskilt har Tromsø kommune stengt adkomsten til Tromsøs største hotell. – Her har de laget Norges mest forbudte veg, sier en oppgitt hotelldirektør.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Clarion The Edge er Tromsøs største konferansehotell, og et av landets best omtalte hoteller.

Det er også et hotell i særklasse. I alle fall hva adkomst angår:

– Man har laget Norges mest forbudte veg rett utenfor et hotell som lever av turister, fortviler hotelldirektør Øyvind Alapnes.

For Tromsø kommune har plutselig satt opp en skog av forbudsskilt som er i strid med såvel reguleringsplanen som utbyggingsavtalen mellom utbygger og kommunen.

– Der står det klart at service- og personbiltransport tillates fram til hotellets hovedinngang. Bestemmelsene ligger der, de var godkjent i 2012 og gjelder fortsatt, sier Eirik Espejord, daglig leder i selskapet som eier hotellbygget, Strandgata 1 AS.

Gjestene må gå til og fra

Men på tross av dette må turister og andre gjester ta seg til og fra hotellet på egne bein.

– Her må vi huske på at de skal trekke med seg bagger og kofferter, ofte gjennom våt snøslaps eller en halvmeter med nysnø. I tillegg er vi veldig kritisk til at det ikke er dialog mellom viktige aktører som oss, og de som sitter å bestemmer og planlegger på et kontor i kommunen, sier hotelldirektør Alapnes.

Sivil ulydighet

Utenfor hotellet har det i lange tider vært trafikkaos, og enkelte taxi- og bussjåfører velger å overse jungelen av forbudsskilt. Blant dem Eirik Mikkelsen, som har rygget bussen inn foran hotellinngangen for å ta en gruppe turister med seg videre.

– Du frykter ikke bot?

– Nei, de må kunne forstå at det er en grunn for at vi kjører inn her, sier han og innrømmer en slags sivil ulydighet. Han reagerer også på trafikkløsninger som man har valgt, og som verken taxi- eller bussjåfører forstår. Blant annet ei rundkjøring som ikke er stor nok til at busser kan komme seg gjennom den.

– Det her er ikke gjennomtenkt i det hele tatt, sier Bussring-sjåfør Mikkelsen.

Kommunen beklager

At Tromsø kommune heller ikke besvarer henvendelser fra hotelleieren har heller ikke dempet konfliktnivået. Nå legger kommuneadministrasjonen seg flat.

– Det er sterkt beklagelig at vi ikke har fulgt opp, sier Laila Falck, seksjonsleder i byutviklingsetaten i Tromsø kommune.

– Jeg vil tro at det har blitt veldig komplisert, og vanskelig å finne et godt svar og en god løsning, så har det dessverre blitt liggende ubesvart, sier hun.

Høyres Øyvind Hilmarsen var byrådsleder, og signerte utbyggingsavtalen mellom kommunen og Strandgata 1 AS i 2013. Avtalen bygget på et klart politisk vedtak, og en føring om at persontransport fram til hotellets inngang skulle tillates. Om den aktuelle konflikt, er han like klar og tydelig.

– Det virker som om det er byråkratene som styrer her, og ikke de politiske vedtak som er fattet. Vi må som politikere sørge for å legge til rette for næringsutvikling, på samme måte som kommunens administrasjon må følge opp politiske vedtak, sier han.

Hotelleeieren har nå overlatt saken til en advokat, og etter at TV 2 tok opp saken vil den få en løsning.

– I august skal vi ta tak i alt det som er blitt liggende ubesvart, og det vil vi gi advokaten som representerer The Edge melding om sammen med en invitasjon til et møte, sier byutviklingssjef Laila Falck.