Trump med bredside mot Tyskland under NATO-frokost

Trump kom med harde utfall mot Tyskland omtrent før NATO-møtet er i gang.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Under en frokost med NATOs generalsekretær Jens Stoltenberg sa Trump at Tyskland er «fullstendig kontrollert» av Russland. Trump viste trolig til en gassrørledning som vil øke mengden gass Russland kan sende til Tyskland.

Trump har ved en rekke anledninger klaget over at USA betaler for mye til NATO-samarbeidet, mens de europeiske allierte bidrar med for lite.

– Tyskland er Russlands gissel

Onsdag tok presidenten opp det han synes å oppfatte som et dilemma – at USA beskytter Tyskland mens Tyskland kjøper olje gass fra Russland. Dette er ikke rettferdig overfor amerikanske skattebetalere, sa Trump.

– Russland holder Tyskland som gissel, sa Trump, og viste til at Tyskland kjøper energi fra Russland for «milliarder og milliarder av dollar».

Ifølge NBC News gjorde Trump det klart overfor Jens Stoltenberg under frokosten at han ikke har noen planer om å lette presset på alliansepartnerne.

– Ikke NATOs ansvar

På vei inn til møtet senere onsdag sa Tysklands forbundskansler Angela Merkel at Tyskland har en uavhengig politikk og tar sine egne beslutninger. Merkel gjorde et poeng av at hun selv vokste opp i det kommunistiske Øst-Tyskland.

– Jeg har selv opplevd å være del av Tyskland kontrollert av Sovjetunionen og jeg er veldig glad for at vi i dag er forent i frihet som Forbundsrepublikken Tyskland og slik kan bestemme vår egen politikk og ta våre egne beslutninger, og det er svært bra, sa Merkel.

Generalsekretær Jens Stoltenberg påpekte at det er ikke innenfor NATOs ansvarsområde å ha meninger om gassledningen Nord Stream 2, som skal levere gass fra Russland til Tyskland.

– Det er godt kjent at det er ulike syn på Nord Stream 2 i Tyskland. Det er ikke opp til NATO å avgjøre, det er en nasjonal avgjørelse, sa NATO-sjefen onsdag formiddag.

«Spesielt viktig» møte

På vei inn til konferansen sa Stoltenberg at Trump har «en svært direkte talemåte» om bruk av forsvarsmidler.

Stoltenberg sa også at dette toppmøtet er spesielt viktig fordi alliansen står overfor store trusler og sikkerhetsutfordringer.

– Det er svært viktig at dette toppmøtet viser at NATO leverer, sa Stoltenberg.

– Men det aller viktigste er at vi også leverer når det gjelder byrdefordeling og forsvarsmidler. Etter flere tiår med kutt i forsvarsbudsjettene, ser vi nå at landene plusser på sine forsvarsbudsjetter, sa generalsekretæren.

Forlanger større forsvarsbudsjett

Før NATO-toppmøtet sendte Trump brev til en rekke europeiske statsledere hvor han argumenterte for at landene må øke sine forsvarsbevilgninger. Også Erna Solberg (H) fikk brev fra Trump.

– Norge er det eneste av NATO-landene som grenser mot Russland, som mangler en troverdig plan for å bruke 2 prosent av BNP på forsvar, heter det i brevet fra Trump, ifølge VG.

– Det blir stadig vanskeligere å forsvare overfor amerikanske borgere hvorfor noen land fortsetter å unnlate å nå våre felles sikkerhetsforpliktelser, skrev presidenten.