Samuel Umtiti stanget Frankrike til VM-finalen

Belgia skapte de største sjansene, men da Frankrike trengte det som mest kom Samuel Umtiti til unnsetning, og stanget Frankrike til VM-finalen.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Frankrike - Belgia 1-0 (0-0)

Samuel Umtiti stanget Frankrike til sin første VM-finale siden 2006.

​Se vinnermålet øverst

Belgia åpnet kampen best, men da det virkelig gjaldt dukket Samuel Umtiti opp og stanget inn kampens eneste scoring.

I det 52. spilleminutt sendte Antoine Griezmann en knallhard corner inn mot første stolpe. Der kom Umtiti i voldsomme klyv, knuste Marouane Fellaini i luften, og sendte Franskmennene i føringen.

– Den følelsen han kjenner på når ballen går i mål mål, er helt uslåelig. Han stiger til værs på en majestetisk måte. Det er et strålende hodestøt, sa Brede Hangeland i TV 2s VM-studio etter kampen.

Eden Hazard og Belgia sendte alle mann i angrep i sluttminuttene i en desperat jakt på utligning, men Samuel Umtiti og Raphael Varane fikk renset unn gang på gang.

Da dommeren blåste av kampen måtte frustrerte belgiere innse at drømmen om VM-finale ble knust av kyniske franskmenn.

Samuel Umtitis scoring ble kampens eneste, dermed har Frankrike kvalifisert seg for sin første VM-finale siden tapet mot Italia i 2006, og «Les Blues» har muligheten til å vinne for første gang siden 1998.

– Enorme gledescener hos de franske spillerne. Umtiti og co gjorde jobben, og nå har Didier Deschamps muligheten til å vinne finalen som både som spiller og trener, utbrøt TV 2s kommentator Øyvind Alsaker da dommeren blåste av kampen.

I finalen møter Frankrike vinneren av England og Kroatia som spilles i morgen.

– Belgia må gå slukøret av banen, men de kan reise hjem i visshet om at de har gjort et veldig godt mesterskap, sa TV 2s ekspertkommentator Petter Myhre etter kampen.

Taktiske giganter
Det var to giganter med fokus på det taktiske som brakte sammen til semifinale på Krestovsky Stadion i St.Petersburg.

Både Frankrike og Belgia lå lavt og ventet på at en kontringsmulighet skulle dukke opp. Gjennom mesterskapet har Belgia vist at overgangsspillet er i ypperste verdensklasse, med blant annet to avgjørende kontringsmål i finalerundene, men Frankrike lå lavt, og klarte å stenge rommene for belgierne.

Belgia på sin side klarte å holde det lynraske vidunderbarnet Kylian Mbappe, Frankrikes viktigste angrepsvåpen, i sjakk.

Belgia styrte
Det var Eden Hazard og Belgia som fikk kampens første sjanse. Chelsea-spilleren skar inn fra venstresiden og banket til fra hjørnet av sekstenmeteren. Raphael Varane fikk med nød og neppe stusset ballen, som hadde retning mot hjørnet, over mål.

To minutter senere var belgierne nære ved å sette ballen i nettmaskene da Kevin De Bruyne fikk avsluttet fra 12 meter, men Hugi Lloris hentet fram en redning av ypperste klasse, og fikk en hånd på ballen.

– Det er Belgia som har initiativet i kampen. Frankrike har gjennom mesterskapet lagt seg bakpå og gitt motstanderen tillatelse til å trille ball. De må være forsiktig med å slippe Belgia så langt inn på egen banehalvdel, oppsummerte TV 2s fotballekspert Petter Myhre da halvtimen var passert.

Frankrike røk ut i kvartfinalen i VM i 2014 da de tapte 0-1 mot Tyskland, som senere vant mesterskapet i Brasil. Under EM på hjemmebane for to år siden var de fleste trygge på at «Les Blues» skulle hente hjem trofeet da de møtte et defensivt portugisiske lag i finalen. Det endte i skuffelse, og drømmen om revansje i dette mesterskapet har vært tydelig helt fra første kamp.

Men i førsteomgangen var det Belgia, og spesielt Eden Hazard som imponerte mest. Franskmennene slet voldsomt med å få has på den lille teknikeren, som bare manglet scoringen for å krone en perfekt omgang.

Fem minutter før pause fikk Frankrike en gyllen mulighet til å ryste belgierne. Mannen som sendte ballen i krysset på volley mot Argentina, Benjamin Pavard, kom løpende langs høyrekanten. Kylian Mbappe fant høyrebacken med en strøken gjennombruddspasning. Alene med Thibaut Courtois prøvde Pavard å sette ballen lavt i lengste hjørne, men Chelsea-keeperen reddet avslutningen med en glimrende beinparade.

Strålende hodestøt
Noe fornuftig må ha blitt sagt i den franske garderoben i pausen, for andreomgangen var bare fem minutter gammel da det smalt i nettmaskene bak Thibaut Courtois. Antoine Griezmann svingte en knallhard corner inn på første stolpe, der kom Barcelona-stopperen Samuel Umtiti løpende med full kraft. 24-åringen knuste Marouane Fellaini i luften og stanget Frankrike i føringen til ellevill jubel blant de franske supporterne på tribunen.

– Begge de franske midtstopperne viser seg fram på dødball i dette mesterskapet. For en vilje og trøkk han legger i headingen, utbrøt TV 2s kommentator Øyvind Alsaker etter scoringen.

Scoringen ga «Les Blues» en vitamininnsprøytning. Tre minutter senere var det nærmest et under at stillingen ikke ble 2-0. Kylian Mbappe spilte Olivier Giroud gjennom med en strålende pasning, men den høyreiste spissens avslutning ble blokkert i siste liten.

– Det er nesten slik at treneren må be spillerne om å gi Mbappe ballen, for det skjer noe hver gang han har ballen i beina, sa Petter Myhre.

Frustrerte belgiere
25 minutter før slutt fikk Marouane Fellaini muligheten til revansje etter at han tapte duellen med Umtiti i forkant av Frankrikes mål. Manchester United-spilleren, som har fått tillit fra start i de to siste kampene, nettopp på grunn av sin hodestyrke, stanget et innlegg fra Kevin De Bruyne like til side for Hugo Lloris' mål.

Frustrasjonen bredte seg i den belgiske leiren som ikke hadde tapt på 24 kamper. Etter scoringen la franskmennene seg lave og ventet på en kontringsmulighet. Verken Eden Hazard og Kevin De Bruyne klarte å finne hull i det franske forsvaret, dermed kunne franskmennene juble over sin første finalebillett siden VM i 2006.

Belgias gylne generasjon må vente fire år før de får muligheten til å oppnå VM-drømmen.

Slik startet lagene:

Frankrike: 4-2-3-1: Lloris - Pavard - Varane - Umtiti - Hernandez - Pogba - Kanté - Mbappe - Griexmann - Matuidi - Giroud.

Belgia (3-5-2): Courtois - Vertonghen - Kompany - Alderweireld - Chadli - Dembele - Witsel - Fellaini - De Bruyne - Lukaku - Hazard.

Dommer: Andres Cunha.

Stadion: Krestovsky Stadion.