Som hardbarket gjengmedlem var Mikael Niaz Ali inneforstått med at han kanskje ikke ville få se barna sine vokse opp.
Som hardbarket gjengmedlem var Mikael Niaz Ali inneforstått med at han kanskje ikke ville få se barna sine vokse opp. Foto: Privat / TV 2

Gjengmedlem skrev avskjedsbrev til barna

Mikael Niaz Ali (38) var så forberedt på å bli drept, at han skrev et avskjedsbrev til barna sine.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Han har levd et spesielt liv. På slutten av 90-tallet var Mikael Ali soldat i Telemark Bataljon, og han tjenestegjorde blant annet i Kosovo.

Etter tjenesten ble han yrkeskriminell. På grunn av sin våpenkyndighet og enorme fysikk ble han rekruttert inn i gjengmiljøet. Først var han løpegutt i den fryktede gjengen «Young Guns», men han ble etter hvert et fullverdig medlem.

Ali har i et tidligere intervju med TV 2 beskrevet seg selv som en ekstrem voldsutøver uten impulskontroll. Det ga ham mange mektige fiender.

Men på et tidspunkt fikk nok være nok, tenkte Ali. Tre hendelser i år 2009 førte til det avgjørende vendepunktet i livet:

  • I januar ble en god kamerat av ham skutt og drept i en bil på Haugerud i Oslo. Avdøde ble beskrevet som en lederskikkelse i Young Guns.
  • I mai ble Ali frikjent for overlagt drapsforsøk på den rivaliserende B-gjenglederen.
  • I november ble Ali pappa for første gang.

– Et slag i magen

Men å bryte med gjengen var ikke lett. Han slet med rus, sin egen psyke og 38-åringen ble stadig innhentet av sin egen fortid. Mens han sto midt i dette, fikk han sitt andre barn.

Nylig la Ali ut et bilde på Facebook. Det viser et håndskrevet brev.

– Jeg ryddet i noen gamle esker, og da datt brevet ut av ei mappe. Det var som å få et slag i magen da jeg leste det, forteller han til TV 2.

– Hvorfor det?

– Alle minnene kom tilbake. Jeg husket plutselig veldig godt hvilken tilstand jeg var i på den tiden

Han beskriver det som et avskjedsbrev til barna. Sønnen er i dag åtte år, mens datteren er syv.

Klar for å bli tatt

– Hvorfor kaller du det et avskjedsbrev?

– Jeg hadde gjort så mange personer vondt. Husk at jeg var en voldelig drittsekk som hadde mange fiender, selv om jeg jobbet med å bryte ut av miljøet. Jeg tenkte at det kunne være berettiget om noen tok meg, sier Ali.

I brevet skriver 38-åringen blant annet: «Hva enn som skjer med meg, så vit at jeg elsket dere og fremdeles elsker dere. Jeg er med dere for alltid. Bare lytt til din indre stemme, og du vil høre meg som sier hvor stolt og glad jeg er i dere».

Her er brevet som Mikael Niaz Ali skrev til sine to barn. (Foto: Privat)
Her er brevet som Mikael Niaz Ali skrev til sine to barn. (Foto: Privat)

Videre beklager Ali for at han «ikke er der for dem». Han avslutter med et råd: «Ta lærdom av min mørke sti og følg drømmene deres».

Kom seg ut

– Hvordan er det å skrive et avskjedsbrev til barna sine?

– Det unner jeg ingen foreldre å gjøre. Jeg ville bare fortelle at jeg er glad i dem uansett hva som skjedde med meg Jeg husker at jeg gråt da jeg skrev det, sier han.

Ali klarte å bryte ut av gjengmiljøet. Han har ikke vært involvert i kriminell aktivitet på mange år, og han er en tilstedeværende pappa.

Det siste året har han flere ganger uttalt seg i pressen der han innstendig ber barn og unge om å holde seg unna gjengmiljøer og rus.

– I dag er jeg veldig stolt over hvor bra det har gått. Den gang da gikk jeg og ventet på å bli drept. Nå gir jeg råd til politikere om hvordan man kan bidra til å forebygge kriminalitet, smiler Ali.

– Brutal vold

Ragnhild Bjørnebekk er voldsforsker ved Politihøgskolen, og har studert gjengmiljøet nøye. Hun forstår frykten Mikael Niaz Ali beskriver, og sier at volden i gjengene er brutal.

– De jeg har snakket med beskriver volden som grusom. Det er vold som gjør folk redde, og det gjør at de holder seg på plass og derfor sliter med å bryte ut fra gjengmiljøet, sier Bjørnebekk til TV 2.

At han fryktet for sitt eget liv, kan være normalt, ifølge voldsforskeren.

– Gjengmedlemmene frykter for grove sanksjoner hvis de bryter normene og reglene i gjengen, sier hun.

Inspirert av USA

Bjørnebekk trekker frem et eksempel fra en fest, hvor et gjengmedlem flørtet med en annen sin kjæreste. Da bestemte de seg for å drepe vedkommende.

– Det endte ikke med drap, og han kom seg unna. Men hvis de føler seg krenket, så bryter det ut et voldsomt raseri, sier forskeren.

Bjørnebekk sier at norske gjenger jevnlig er i kontakt med amerikanske gjenger, og henter inspirasjon derfra.

Forskeren sier også det kan være svært risikofylt å være i familie med noen som er involvert i gjengmiljøet. Hvis et gjengmedlem skal bli utsatt for straff, og vedkommende sitter i fengsel eller av andre årsaker ikke er mulig å finne, kan straffen gå utover familien i stedet.

– Denne volden kan være enda verre, for da har gjengmedlemmene tid til å planlegge hva de skal gjøre, sier Bjørnebekk.

Må endre livet totalt

Årsaken til at det er så vanskelig å bryte ut av gjengmiljøet har, ifølge Bjørnebekk, noe å gjøre med hele det sosiale miljøet. Et vendepunkt kan være å få barn, slik Ali gjorde.

– Ofte så mangler gjengmedlemmer empati for andre og etisk refleksjon. Det gjør at det kan være svært vanskelig å venne seg til et normalt liv, sier Bjørnebekk.

Av gjengmedlemmene hun har snakket med er det noen som har klart seg bra, mens andre har store problemer.

– Mange har rusproblemer, og de er vant til et stort pengeforbruk. Bryter de ut av gjengmiljøet må de endre livet totalt, sier Bjørnebekk.