tallknusernes spådom:

– Frankrike og England spiller VM-finale

Tallenes tale er på fransk og engelsk side før semifinalene - men det er bare såvidt.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Se Belgia - Frankrike på TV 2 og TV 2 Sumo i kveld fra kl. 20.00!

Det flommer over av fotballstjerner når VMs første semifinale spilles på Krestovskij Stadion i St. Petersburg i kveld.

Eden Hazard mot Kylian Mbappé er bare en av flere dueller som får tenner til å løpe i vann for fotballelskere verden over.

TV 2 har bedt tallknuserne i GIG Sports vurdere sannsynligheten for de forskjellige utfallene av de to semifinalene i Russland-VM.

Analysene er basert på ekstremt avanserte regnestykker, der alt fra vindretning, via kampdommer, til historikk mellom landene spiller inn.

Ifølge oddsanalytiker Runar Endestad har England marginalt størst sjanse til å kvalifisere seg til finalen i Moskva av de fire gjenværende landene, tett fulgt av Frankrike.

Frankrike spiller med 52,6 prosent sannsynlighet finalen på søndag, mens Belgia er svake outsidere med 47,4 prosent vinnersjanse.

I morgendagens semifinale er England favoritter med 57,5 prosent sjanse for seier, mens Kroatia – som har tatt seg til de fire siste via to straffespark-konkurranser – tar seg til finalen i rundt 42 av 100 tilfeller.

– England er det laget som har størst sannsynlighet for å ta seg til finalen, men begge kampene er såpass jevne at dette vil koke ned til tilfeldigheter. Det er en velbrukt klisjé, men det første målet blir usedvanlig viktig i slike kamper, sier Endestad til TV 2.

Før han kommer med enda flere gode nyheter til alle som venter på at «fotballen skal komme hjem». De to mest sannsynlige finalene inneholder nemlig begge England.

Mest sannsynlige VM-finaler, ifølge GIG Sports:
Frankrike - England - 30,2 prosent
Belgia - England - 27,4 prosent
Kroatia - Frankrike - 22,4 prosent
Belgia - Kroatia - 20 prosent

Kroatia har vært gjennom to straffesparkkonkurranser, så de er sånn sett det laget som har imponert minst på veien etter gruppespillet. Det blir en enorm kampbelastning av å spille to ganger 120 minutter på så kort tid, i tillegg til alle andre faktorer som forsterkes av dette, sier Endestad.

Englands sjanser til tross. Det er likevel Frankrike som har størst sjanse til å vinne VM til slutt.

​– Basert på det vi kjenner til nå, vil England være en liten underdog mot Frankrike, mens de vil være rundt én prosent favoritt mot Belgia i en eventuell finale. Men det er, som det har vært både før mesterskapet og underveis, vanskelig å finne de ordentlig store favorittene. Så for den nøytrale er jo dette bare moro, sier Endestad.