Åtte av 13 reddet ut av grotten i Thailand

CHIANG RAI/OSLO (TV 2): Fire nye gutter er mandag reddet ut av grotten i Thailand. Det betyr at fire fotballgutter og treneren (25) gjenstår å få ut.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Thailandske myndigheter bekrefter at fire nye gutter ble redde ut av den oversvømte grotten i Thailand mandag.

Den siste av de fire guttene ble reddet ut like etter klokken 14, og redningsaksjonen har nå tatt en pause. De fem gjenværende i grotten må dermed vente enda lenger på å bli reddet ut.

De fire var del av pulje to som ble hjulpet ut av dykkere, og de ble først fraktet til det som kalles kammer 3, før de en etter en ble transportert ut i frihet etter 16 dager innestengt i Tham Luang-grotten.

Under en pressekonferanse mandag kveld ble det opplyst om at alle guttene som er hentet ut skal være i god form.

Flere av guttene ble transportert ut på båre, før de ble fraktet i ambulanse til et ventende helikopter.

En kilde sier til CNN at guttene hadde på seg full ansiktmaske og dykkedrakter når de ble fraktet ut av grotten. Maskene, skal ifølge kilden, først ha blitt fjernet på sykehuset av medisinsk personale.

Ferdig for dagen

Det var nyhetsbyrået Reuters som først meldte at en gutt ble fraktet ut på båre mandag formiddag. Flere medier med kilder blant redningsarbeiderne har fått samme informasjon. Nyhetsbyrået AP melder at en ambulanse med blålys har kjørt vekk fra grotten.

Rundt klokken 13 norsk tid, kom også meldingene om at en gutt til, som altså ble sjettemann ut, var nær utgangen.

En etter en kom bekreftelsen om at totalt fire gutter var transportert ut mandag.

Kort tid etter lettet et helikopter fra området. Myndighetene har tidligere sagt at helikoptrene står klare for å frakte evakuerte til sykehus.

Med gutt nummer åtte bekreftet i sikkerhet, gjenstår det mandag ettermiddag å få ut fotballagets 25 år gamle trener, og de siste fire guttene.

FRAKTES I HELIKOPTER: Guttene som er reddet ut av grotten, blir transporter i ambulanse til ventende helikopter som tar dem videre til sykehus. Foto: AFP/LILLIAN SUWANRUMPHA
FRAKTES I HELIKOPTER: Guttene som er reddet ut av grotten, blir transporter i ambulanse til ventende helikopter som tar dem videre til sykehus. Foto: AFP/LILLIAN SUWANRUMPHA

Et vitne som er en del av redningsoperasjonen, stasjonert ved inngangen til grotten, sier til CNN mandag ettermiddag at redningsaksjonen er ferdig for dagen.

Pressen har ikke adgang til området ved inngangen til grotten.

Ny runde

Guvernør i Chiang Rai-provinsen, Narongsak Osottanakorn, bekrefter på en pressekonferanse mandag, at en ny runde med evakuering ble satt i gang klokken 6 om morgenen norsk tid.

Myndighetene melder at vannstanden i grottegangene er den samme som søndag, da de fire første guttene ble hentet ut av Tham Luang-grotten.

– Forholdene er like gode som i går. Redningsteamet er det samme, med noen utskiftninger, sa lederen for redningsaksjonen, Narongsak Osatanakorn mandag formiddag.

En kilde tett på sykehuset i Chiang Rai, sier til TV 2s reporter i Thailand at de fire guttene som ble hentet ut av grotten søndag, ikke har fått møte familiene sine ennå.

Barna er under akutt medisinsk overvåkning, og har fått sovemedisiner for å få kreftene tilbake.

Venter på blodprøver

Nyhetsbyrået AFP melder at infeksjonsfare er en av årsakene til at guttene blir holdt skjermet fra sine pårørende enn så lenge.

The Guardian skriver mandag formiddag at det kan bli aktuelt å la barna få se foreldrene sine gjennom en glassvegg, men at det ikke må være fysisk kontakt mellom dem før resultater fra blodprøver som er tatt er klare.

Lokale myndigheter opplyste på pressekonferansen mandag formiddag at de fire guttene er ved god helse.

Ifølge CNN skal helseeksperter nå sjekke guttene for oksygenmangel, underernæring, dehydrering, posttraumatisk stress og andre psykologiske effekter. Også redningsmennene vil bli sjekket for posttraumatisk stress og deres psykiske tilstand.

Delt i grupper på fire

Guvernør Narongsak uttalte mandag at han har møtt de fire guttene som er reddet ut. Han ville ikke opplyse om hvem av guttene som er reddet, men sa at det var de som hadde best helsetilstand som ble reddet først.

Kilden til TV 2 opplyser derimot at det er de svakeste barna som ble hentet ut først, blant annet 11-åringen som var yngstemann i gruppen.

De 12 fotballguttene er delt inn i grupper av fire. Gruppe nummer to, som er på vei ut fra grotten nå, vil bli transportert en etter en, ledsaget av to dykkere, opplyste myndighetene på pressekonferansen, ifølge The Guardian.