David Davis trekker seg som Brexit-minister

Brexit-minister David Davis trekker seg fra stillingen fordi han mener statsminister Theresa Mays plan undergraver Brexit og holder Storbritannia for nær EU.

Storbritannias Brexit-minister, David Davis, trekker seg fra sitt embete. Foto: Toby Melville
Storbritannias Brexit-minister, David Davis, trekker seg fra sitt embete. Foto: Toby Melville

– Retningen politikken tar vil i beste fall etterlate oss i en svak forhandlingsposisjon, kanskje i en posisjon vi ikke kommer oss ut av, skriver Davis i sitt oppsigelsesbrev til statsminister Theresa May.

I et åpent brev takker statsministeren Davis for jobben han har gjort etter at han ble valgt til å lede det nyopprettede brexit-departementet i 2016. Samtidig forsikrer hun om at hennes plan for brexit «utvilsomt vil bety at makten flyttes fra Brussel tilbake til Storbritannia».

Harde kjernen fornøyd

Den harde kjernen av brexit-motstandere er svært fornøyd med Davis' beslutning og mener den vil være en inspirasjon for konservative parlamentarikere som lenge har ment at May er altfor villig til å kompromisse med EU.

Jacob Rees-Mogg sier at May nå må revurdere den visjonen om EU som hun mener hun sikret på Chequers, en plan han mener vil gjøre Storbritannia til et land som bare innordner seg EUs regler.

Steve Barker, brexit-viseminister, har også gått av. Foto: Peter Nicholls
Steve Barker, brexit-viseminister, har også gått av. Foto: Peter Nicholls

– Fantastiske nyheter. Godt gjort av David Davis som har prinsipper og mot til å gå av, tvitret den konservative parlamentarikeren Andrea Jenkyns.

Også brexit-viseministrene Steve Baker og Suella Braverman trekker seg fra regjeringen, ifølge flere medier, deriblant The Telegraph.

Ble enige fredag

Ministrene trekker seg bare to dager etter at den dypt splittede britiske regjeringen kom til enighet om en felles strategi for britenes framtid utenfor EU. Etter et tolv timer langt møte fikk May blant annet støtte til en plan om frihandel med EU for industri- og landbruksvarer.

Å få til en endelig plan som både regjeringen samlet står bak og som EU kan godta, blir likevel en enorm utfordring, bare ni måneder før Storbritannia forlater EU.

Den harde kjernen, som inkluderer utenriksminister Boris Johnson, har vært skeptisk til Mays forslag, som innebærer at Storbritannia holder seg nært til EUs regler for varehandel. De mener det vil begrense Storbritannias mulighet til å inngå nye handelsavtaler med andre land i verden, slik som USA.

En mer EU-vennlig gruppering, blant dem finansminister Philip Hammond, mener det er viktig å opprettholde gode økonomiske bånd til EU og EUs marked på 500 millioner mennesker.

Kritikk fra sine egne

Parlamentsmedlem Peter Bone sier til BBC at han mener Davis' avgjørelse er «modig og prinsipiell». Bone, som er Mays partifelle, mener «statsministerens forslag om et brexit bare på papiret, er uakseptabelt».

Styreformann Ian Lavery i Labour beskriver situasjonen som «et komplett kaos» og sier May ikke har noen autoritet igjen.

Davis, som lenge har vært en fremtredende EU-motstander, har ledet landets forhandlinger med EU siden den historiske folkeavstemningen som førte til brexit for to år siden. I brevet til May skriver han at han «som hun vet», har vært uenig med henne på en rekke punkter det siste året.

Fikk advarsler

Regjeringen har nylig fått kraftige advarsler fra store selskaper som Airbus og Jaguar Land Rover. De truer med å trekke seg helt ut av Storbritannia om det ikke blir enighet om en frihandelsavtale med EU. Airbus alene har 14.000 ansatte i Storbritannia.

Mandag er det ventet at May skal presentere innholdet i regjeringens avtale for landets parlament.

(©NTB)