OPPSIKTSVEKKENDE: Dylan van Baarle skal ha sagt at han bruker astmamedisin selv om han ikke har vanlig astma.
OPPSIKTSVEKKENDE: Dylan van Baarle skal ha sagt at han bruker astmamedisin selv om han ikke har vanlig astma. Foto: Philippe Lopez

Sky-rytter innrømmer bruk av astmamedisin – har ikke astma

Den nederlandske rytteren Dylan van Baarle kommer med oppsiktsvekkende uttalelse om medisinering.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Se Tour de France på TV 2 og TV 2 Sumo fra kl. 15 onsdag!

I et intervju med den nederlandske radiokanalen NPO Radio 1 sier Dylan van at han bruker astmamedisinen Salbutamol, fordi lungene til en syklist er hardt belastet.

Van Baarle skal ikke ha fått påvist klassisk astma, noe som får TV 2s sykkelekspert Mads Kaggestad til å reagere, til tross for at rytterens bruk ikke er utenfor regelverket slik dette håndheves i dag.

TV 2s sykkelekspert er likevel vel bekymret for at friske utøvere spekulerer i å ta små doser salbutamol – i håp om at det har prestasjonsfremmende effekt.

– Det er oppsiktsvekkende at han sier at han bruker det selv om ha ikke har astma. Hvorfor bruker han det da? Det er spørsmålet, sier Kaggestad og fortsetter:

– Enten bruker han det fordi han tror det er bra for helsa si, for pusten, for forebygging, eller så bruker han det fordi så mange andre bruker det. Eller så er det fordi det har en annen effekt. Som det diskuteres at Salbutamol har.

– Kritisk til mye av medisinbruken
Innrømmelsen fra van Baarle gir grobunn for de som mener at Team Sky bruker astmamedisin som et såkalt PED (Performance-enhancing-drug).

For Salbutamol er ikke forbudt å bruke, og man trenger heller ikke medisinsk fritak for stoffet. Så lenge man ikke går over den grenseverdien som Verdens antidopingbyrå (WADA) har satt, kan alle som ønsker bruke stoffet.

Kaggestad forteller at han er kritisk til mye av medisinbruken i internasjonal idrett som tilsynelatende går på helt friske mennesker, og kaster lys over debatten rundt Salbutamol.

– Grunnen til at det er en grenseverdi, er fordi man er usikre på effekten. Noen mener og flere undersøkelser heller i retning av en anabol effekt med store doser av salbutamol over tid, sier Kaggestad og fortsetter:

– Anabol sier seg selv, det kan da brukes i en viss grad til å bygge muskler og gå ned i vekt. Altså en måte å bevare muskelmassen samtidig som man går ned i vekt.

Rytteren van Baarle selv har tatt til Twitter og forsvart sine egne uttalser i bakkant av intervjuet. Der skriver nederlenderen at han ikke har astma, men en form for treningsastma, og at han derfor har brukt inhalator siden han var 10 år gammel.

– Varsellampene burde lyse
Team Skys store stjerne, Chris Froome, ble for kort tid siden frikjent av Det internasjonale sykkelforbundet (UCI), etter at han under fjorårets Vuelta a España, avla en dopingprøve som viste for høye verdier av Salbutamol.

Nå mener Kaggestad at antidopingorganene må på banen.

– Jeg tror nok at det her burde undersøkes, det intervjuet, for varsellampene burde lyse hos antidoping i Nederland og ikke minst hos WADA. Jeg ville undersøkt dette nærmere, hvorfor bruker han Salbutamol når han ikke har grunn til å bruke det?

I lys av Froomes frikjennelse forteller Kaggestad om Verdens antidopingbyrå som tilsynelatende sliter med å ha et konkret svar, og konkret tiltak på ryttere som har for høye verdier av astmamedisinen.

– Det virker som om WADA er veldig usikre på sin egen metode, og sin egen test. Hvis det er sjanse for falsk positivt, så er det bedre å frikjenne. I alle fall når man har en rytter med et godt forsvar og advokater, slik som Froome har.