SCORET: Domagoj Vida scoret i ekstraomgangene i tillegg til å score i straffesparkkonkurranse.
SCORET: Domagoj Vida scoret i ekstraomgangene i tillegg til å score i straffesparkkonkurranse. Foto: NTB Scanpix/Twitter skjermdump.

Kroatia-helten slapp straff etter politiske ytringer

Domagoj Vida scoret både i ekstraomgangene og straffesparkkonkurransen mot Russland. Så gjorde han noe han fikk angre på.

Midtstopperen med den karakteristiske sveisen er blitt filmet mens han roper «Ære til Ukraina» i kjølvannet av triumfen mot Russland.

Det er et anti-russisk slagord brukt av ukrainske nasjonalister.

FIFA forbyr politisk diskriminering, og etterforske saken, skrev The Times søndag formiddag.

FIFA har senere søndag kommet frem til at Vida får slippe unna med en advarsel.

– Vi kan bekrefte at FIFAs disiplinærkomité har sendt Domagoj Vida en advarsel som følge av videoen han kom med etter VM-kampen mellom Russland og Kroatia, heter det i en pressemelding.

– Det var en vits

Selv bedyrer den knallharde midtstopperen, som har en fortid i den ukrainske storklubben Dynamo Kiev, sin uskyld.

KOMPANJONG: Sammen med Vida i videoen er Ognjen Vukojevic, som er speider for Dynamo Kiev, men med det kroatiske landslaget under VM. – Denne seieren er for Ukraina, roper han.
KOMPANJONG: Sammen med Vida i videoen er Ognjen Vukojevic, som er speider for Dynamo Kiev, men med det kroatiske landslaget under VM. – Denne seieren er for Ukraina, roper han. Foto: Skjermdump Twitter

– Denne seieren er for Kroatia. Det var en vits. Jeg har hatt venner ser siden jeg dro til Dynamo Kiev, og det betydde ingenting annet. Jeg skjønner ikke hvorfor russiske supportere kanskje ikke skjønner den. Jeg liker russere. Det var bare en vits, sier Vida, ifølge The Times.

Konflikt mellom Russland og Ukraina

«Ære til Ukraina» var slagordet som ble brukt under revolusjonen i Ukraina som bidro til å velte en russiskvennlig president i 2014. Det skapte store spenninger mellom Ukraina og Russland. Senere annekterte russerne Krim-halvøya.

Derfor ble Vidas bruk av det anti-russiske slagordet svært dårlig mottatt av russiske supportere, som skal ha sunget anti-kroatiske sanger i de sene nattetimer i Moskva sentrum etter kampen.

Også presidenten i Det ukrainske fotballforbundet har utnyttet muligheten til å servere et stikk til nabolandet.

– Alle ukrainske patrioter følte seg nok litt kroatiske i går, sier Andrej Pavelko til Sport Express, gjengitt av ESPN.

Ettersom Vida slapp unna utestengelse, er han med fra start når kroatene møter England til semifinale. Storkampen ser du på onsdag fra klokken 19.00 på TV 2 eller Sumo.