VISER MUSKLER: Petter Northug tok en overlegen seier i et rulleskirenn i Kristiansand.
VISER MUSKLER: Petter Northug tok en overlegen seier i et rulleskirenn i Kristiansand. Foto: Olsen, Geir

– Jeg har sett ham betydelig sterkere og lettere i kroppen

Petter Northug knuste konkurrenten i et rulleskirenn i Kristiansand, men TV 2s langrennekspert Petter Skinstad har sett Northug langt friskere på dette stadiet av sesongen tidligere.

– Jeg har sett han betydelig sterkere og lettere i kroppen på sommerføre enn han er nå. Det er imidlertid ikke på sommeren det deles ut VM-gull og derfor synes jeg vi ser en passe god og opplagt Petter Northug nå.

Det sier TV 2s langrennsekspert Petter Skinstad etter at Petter Northug parkerte samtlige på oppløpet under et rulleskirenn i Kristiansand.

Northug var klart sterkest på oppløpet og vant foran Simen Hegstad krüger og Pål Trøan Aune.

Lengre bak i felten havnet sterke løpere som Fredrik Riseth, Jan Thomas Jenssen, Niklas Dyrhaug, Emil Iversen, Martin Johnsrud Sundby, Sondre Ramse og Even Northug.

Petter Northug har ikke vunnet et verdenscuprenn siden seieren på sprinten i Drammen i 2016. Skinstad mener imidlertid at styrketegnene Northug viste i Kristiansand ikke bør vektlegges for mye.

– Selv de gangene det har gått tungt på vinteren har faktisk Northug glimtet til på sommerføre. Slik blir det gjerne når man trener i tøffeste laget i barmarksesongen. Når det er sagt, regner jeg med Monsen og Northug har full kontroll på treningsopplegget nå, og da er det selvsagt positivt at han viser seg fra en god side. Det jeg imidlertid er aller mest positiv til, er hvor blid og opplagt Northug virker, sier Skinstad.

– Kan vinne VM gull
Det har stormet rundt Northug etter at han forlot landslaget til fordel for egen satsing på privatlag etter 2012-2013-sesongen. Sett bort fra suksessen i VM i Falun har «Mosvik-ekspressen» slitt med å holde seg stabilt i toppen av internasjonal langrenn. De to siste sesongene har blitt ødelagt av sykdom og overbelastning, men før årets sesong har skikongen tatt grep for å komme tilbake i slag til VM i Seefeld neste år.

32-åringen har valgt å gå tilbake til landslaget, og utgjør sprintlandslaget sammen med løpere som Johannes Høsflot Klæbo.

Til tross for de positive taktene Northug har vist den siste tiden, tror Skinstad mye skal klaffe om han skal dominere verdensmesterskapet til vinteren i like stor grad som han gjorde i Falun for tre år siden. Da vant trønderen hele fire VM-gull.

– Northug kan selvsagt stå på pallen i VM til vinteren, men enn så lenge tror jeg det er mest realistisk å forvente at medaljene kommer på sprintstafett og stafett. Får han trent godt gjennom sommeren og høsten kan han melde seg på også på de individuelle distansene, og da tror jeg det er sprint og femmil som peker seg ut.

– Nå virker han imidlertid solid og svært tilfreds med å være tilbake på landslaget, og det er det soleklart mest positive nå, sier Skinstad.

– Trenger bekreftelser
Northug har vunnet 16 VM-medaljer siden han slo gjennom under NM på Kongsberg i 2006. I tillegg har han fire OL-medaljer og vunnet verdenscupen sammenlagt to ganger.

Selv om Northug viste glede med å feire med en «dab» da han krysset målstreken under rulleskirennet i Kristiansand, tror ikke Skinstad han legger mye i seieren.

– Å vinne showrenn som dette betyr selvsagt ikke all verden, men som alle andre trenger også idrettsutøvere bekreftelser en gang i blant. Positive tilbakemeldinger på at kroppe spiller på lag er alltid positivt, og det er nok det som betyr mest i slike showrenn. Ellers synes jeg jo det er veldig positivt å se at Northug er interessert i å gå så mange showrenn, ettersom det har blitt tynt med renn på vinterstid de siste årene.