Kroatia videre etter ellevilt straffedrama

Russland slo tilbake i ekstraomgangene, men måtte til slutt innse at VM-drømmen er over etter tap i straffesparkkonkurransen mot Kroatia.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Russland - Kroatia 2-2 (1-1)

Russland kjempet til siste slutt, men da Ivan Rakitic satte inn det avgjørende straffesparket var eventyret over for vertsnasjonen.

Se høydepunktene øverst

Det så lenge ut som Kroatia skulle stikke av med seieren i kvartfinalen mot Russland. Men med fem minutter igjen av den siste ekstraomgangen utlignet russiske Mario Fernandes til 2-2.

Både Kroatia og Russland tok seg videre fra åttedelsfinalen etter straffesprakkonkurranse, nå måtte de i ilden igjen.

– Vi har sett mange kamper, Petter, men denne kommer høyt opp på listen over dramaer, sa TV 2s kommentator Øyvind Alsaker før straffene.

Fedor Smolov - Bom
Marcelo Brozovic - Mål
Alan Dzagoev - Mål
Mateo Kovacic - Bom
Mario Fernandes - Bom
Luka Modric - Mål
Sergey Ignashevich - Mål
Domagoj Vida - Mål
Daler Kuzyaev - Mål
Ivan Rakitic - Mål

Ivan Rakitic fikk æren av å sette inn det avgjørende straffesparket og sendte med det Kroatia til semifinalen i VM for første gang siden 1998.

Russlands VM-eventyr på hjemmebane endte dermed i kvartfinalen.

– Et ellevilt drama tok omsider slutt, og det var ikke en lykkelig slutt for Russland. De ble dømt til nederlag før VM, men de har levert et glimrende mesterskap, sa Alsaker etter tapet.

Kroatia møter England i semifinalen etter at engelskmennene slo Sverige i kvartfinalen tidligere i dag.

– Kroatia var det beste laget og vinner fortjent, men for et drama det ble, sa ekspertkommentator Petter Myhre.
​​​​

Drømmescoring
Stemningen på Fisht Olympic Stadium i Sotsji var elektrisk i forkant av kvartfinalen mellom Russland og Kroatia.

Etter 30 minutter eksploderte det på arenaen. Kroatia hadde styrt kampen i den første halvtimen, men Russland har vært det mest effektive laget i mesterskapet, og beviste nok en gang at de ikke trenger mange muligheter før ballen ligger i nettet.

Denis Cheryshev har vært en åpenbaring med tre mål fra sin kantposisjon så langt i VM, og mot Kroatia viste han seg frem igjen. Villarreal-spilleren fikk ballen fra Artem Dzyuba og avanserte mot boksen til Kroatia og banket til med venstrefoten fra 20 meter. Ballen gikk i en perfekt bue i krysset bak en sjanseløs Danijel Subasic.

– Han scorer og scorer i dette VM, og alle scoringene er så vakre. Dette målet topper alt, utbrøt Alsaker etter scoringen.

Kroatia slo tilbake
​Men gleden ble kortvarig for Russland. Andrej Kramaric utnyttet svakt forsvarspill av vertsnasjonen og stanget inn utligningen etter 40 minutter.

– Det er ingen i den bakre fireren til Russland som gjør jobben sin. Kroatia viser sin styrke, men dette var slett forsvarspill, sier TV 2s fotballekspert Petter Myhre.

Etter Kroatias utligningsmål ble tempoet betydelig roligere. Verken Kroatia eller Russland greide å produsere nevneverdig med sjanser, dermed gikk lagene til pause på stillingen 1-1.

Kampen fortsatte i samme spor i andreomgangen, men det var kroatene som fikk den første store sjansen. Ivan Perisic plukket opp en løs ball i boksen til Russland, og banket til bra 10 meter. Ballen traff innsiden av stolpen, og rullet nærmest langs målstreken, før vertsnasjonen fikk måket ballen unna.

Tam andreomgang
​Sett fra noen kroatiske muligheter var det langt mellom høydepunktene i denne kvartfinalen. Spillerne virket slitne og manglet krefter til å holde tempoet gående. Da det gjenstod femten minutter av kampen virket det som Kroatia hadde mest å kjøre med, russerne på sin side ble hengende over knærne hver gang ballen var ute av spill. Det høye tempoet i førsteomgangen hadde nok begynt å prege vertsnasjonen.

– Det beveger seg mot et sent drama i Sotsji. Det virker ikke som lagene har mye å kjøre med nå, sa Alsaker da klokken tikket mot 90 minutter.

Slik ekspertene spådde, klarte ingen av lagene å avgjøre kampen i ordinær tid. Dermed måtte det ekstraomganger til for å kåre en vinner.

Forrykende ekstraomganger
Ti minutter ut i den første ekstraomgangen ble det tyst blant de russiske tilhengerne. Den kortsiktige midtstopperen Domagoj Vida var sterkest i en duell med to russere og stanget inn det siste målet i kampen.

Men dramaet var på ingen måte over. Russerne nektet å la VM-drømmen gå fra seg på eget gress. Russland fikk tildelt et frispark på hjørnet av sekstenmeteren til Kroatia. Mario Fernandes løp seg fri i boksen og stanget ballen i hjørnet.

– Dramaet tar aldri slutt. Mario Fernandes har aldri scoret for landslaget, men nå sitter den for backen.

Straffedrama
​Det ble dermed ingen avgjørelse i ekstraomgangen heller, dermed måtte det straffesparkkonkurranse til for å skille lagene.

Etter bom fra Fedor Smolov og Mario Fernandes kunne Ivan Rakitic sende Kroatia til semifinalen om han satte sin straffe i mål. Barcelona-spilleren gjorde ingen feil, og sendte de kroatiske tilhengerne til himmels.

Dermed møter Kroatia England i semifinalen, mens Russlands drøm om VM-gull på hjemmebane ble knust.

Slik startet lagene

Russland (4-2-3-1): Akinfeev - Fernandes - Kutepov - Ignasjevich - Kudryasjov - Zobnin - Kuzyaev - Samedov - Golovin - Cherysjev - Dzyuba.

Kroatia (4-2-3-1): Subasic - Vrsaljko - Lovren - Vida - Strinic - Rakitic - Modric - Rebic - Kramaric - Perisic - Mandzukic.

Dommer: Sandro Ricci.

Stadion: Fisht Olympic Stadium.