Frivillige fra hele verden deltar i Redningsaksjonen i Thailand:

Rafael og sønnen til TV 2: – Ikke noe vil stå i vår vei

Rafael Aroush jobber som frivillig i Thailand, og har selv vært i grotten hvor fotballaget er fanget.
Rafael Aroush jobber som frivillig i Thailand, og har selv vært i grotten hvor fotballaget er fanget. Foto: Kjetil Iden/TV 2
CHIANG RAI-PROVINSEN (TV 2): Rafael Aroush jobber sammen med frivillige fra hele verden, for å hjelpe guttene som er fanget i Thailand. – De tenker bare på én ting, og det er å få barna ut av grotten, sier han til TV 2.
Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Lørdag formiddag meldes det om at forholdene for å redde guttene ut av Tham Luang-grotten i Thailand, trolig er på sitt gunstigste.

Myndighetene venter på to store grupper med frivillige dykkere, som skal ankomme lørdag og søndag, før en eventuell operasjon settes i gang.

TV 2 har snakket med en av de frivillige arbeiderne som allerede er på plass utenfor grotten.

Rafael Aroush er opprinnelig israelsk, men har bodd i Thailand i mange år. Han klarte ikke lenger å se på nyhetene om de 13 som er fanget, uten å hjelpe til selv.

– Jeg så foreldrene til barna komme. De så syklene og skoene foran grotten, og de ropte og gråt. Det var hjerteskjærende. Som forelder sa jeg til meg selv at jeg ikke bare kunne sitte foran TVen og se på, sier han til TV 2.

​​Reiste med sønnen

Sammen med sin 23 år gamle sønn, som også er med og jobber som frivillig, har Rafael kjørt den tolv timer lange veien til Tham Luang-grotten nord i Thailand. Han sier til TV 2 at det er stort pågangsmot blant de frivillige som bidrar i arbeidet med å få guttene ut av grotten.

– Alle jobber med mål om å få barna ut, ikke noe vil stå i vår vei, sier han.

Over 1000 redningsarbeidere er på plass ved grotten, og jobber på spreng med å få guttene ut før vannet begynner å stige igjen. Aroush forteller at frivillige kommer fra hele verden for å hjelpe til i arbeidet med å få fotballaget og treneren deres ut.

– Alle gjør det de kan for å hjelpe. Dykkere, profesjonelle, spesialstyrker fra hele verden...

– Folk her samler seg uavhengig av land, rase og språk. De tenker bare på én ting, og det er å få barna ut av grotten og å få en lykkelig slutt, legger han til.​

– Kan få panikk

Aroush forteller at han selv har vært inne i grotten, hvor guttene og fotballtreneren deres nå er fanget, utenfor regnsesongen.

– Jeg husker hvor vanskelig det var å komme seg gjennom, men tenk nå som det er regnsesong, og vannivået er høyt, hvor vanskelig det er, sier han.

Dersom løsningen blir å få guttene ut ved å dykke, sier Aroush at det kommer til å bli svært klaustrofobisk.

– De kan få panikk, og hvis de får panikk kan ting gå galt fordi de må gjennom svært smale passasjer, som bare én person kan komme seg gjennom om gangen, sier han, og legger til:

– Jeg ville ikke vært i dykkernes sko. Jeg håper ikke noe går galt, dersom det blir alternativet man velger å gå for.

Må komme rask beslutning

En beslutning om hvordan man skal få guttene ut av grotten, må ifølge Aroush, fattes raskt.

– Det har allerede begynt å regne, og det er spådd regn de neste dagene. Vi er i regnskogen, og vannet renner rett gjennom kalksteinen, sier han.

Han forteller at det også er flere strømmer rundt fjellet, som fører vann inn i grotten til en hver tid.

– I går stoppet de å pumpe ut vann for å se hva som skjedde med vannivået, og bare ved å stoppe pumpene i ti minutter økte det med én gang, sier han, og legger til:

– Pumpene hjelper definitivt, men vi vet ikke til hvilken grad de vil gjøre det hvis det starter å regne kraftig her. Jeg vil ikke tenke på konsekvensene.

Lik TV 2 Nyhetene på Facebook