Gjennom helgen vil sommerværet fortsette i Sør, mens man i nordligere strøk vil få noe lavere temperaturer.
Gjennom helgen vil sommerværet fortsette i Sør, mens man i nordligere strøk vil få noe lavere temperaturer. Foto: StormGeo

Sør: Smør deg med solkrem
Nord: Smør deg med tålmodighet

Sommerværet fortsetter i sør, mens de som er bosatt i landets nordlige områder må ta til takke med skiftende vær og temperaturer rundt 15 grader, i uken som kommer.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Flere steder i landet har lenge vært velsignet med nydelig sommervær og deilige temperaturer.

Andre steder har man derimot måttet vente en stund på at det store behovet for solkrem og badetøy, skal melde seg.

– Jeg tror nordlendingene godt kunne tenkt seg litt høyere temperaturer. Det har vært noen dager innimellom, men nå er det litt grått igjen, sier Storm-meteorolog og væranker i TV 2, Isabella Martinsen.

Nedbør i helgen

Tirsdag vil været bli bedre i nord, men aller først må man smøre seg med tålmodighet i stedet for med solkrem.

Helgeværet i nord vil nemlig preges av å være relativt grått og vått.

I sør holder det seg derimot relativt fint gjennom helgen, men også her blir det noen sjanser for regn.

– Det er en viss mulighet for at vi får litt nedbør også på Østlandet, men det kommer litt godt med akkurat nå i tørken, sier Martinsen.

Det er stor skogbrannfare i store deler av landet, og det tørre været som har preget Sør-Norge i mange uker har ført til en rekke skogbranner. Totalforbud mot åpen ild gjelder fremdeles i mange fylker.

– Om det blir nok nedbør til at det vil dempe skogbrannfaren, er vel ikke helt sikkert, men det hjelper forhåpentligvis litt, sier meteorologen.

Været på lørdag

Lørdag fører et lavtrykk over Bjørnøya til at en kaldfront trekker inn over nordlige deler av landet.

Øst i Finnmark blir det stort sett oppholdsvær, men ellers i Finnmark og Troms blir det skyet vær, og man kan også vente seg litt regn.

Utover ettermiddagen skal det dog bli noe bedring, og da spesielt i Troms.

I Nordland og Trøndelag blir det også noe skiftende skydekke, og på starten av dagen er det heller ikke umulig at man får noen drypp i disse fylkene. Også her blir det etter hvert en bedring i været utover dagen.

I den sørlige landsdelen blir det ikke noen store værendringer i løpet av lørdagen, der er det fortsatt mye fint vær i vente.

På Østlandet kan man riktig nok vente seg stedvis noe lavere temperaturer enn man har sett tidligere, men det varme og fine været vil fortsatt holde seg.

På Sørlandskysten vil man få noe vind, men ut over det blir det relativt rolig.

Søndag og været videre

Søndag blir det ikke kjempestore endringer. Søndagen starter med fint vær over hele landet, før det skyer litt til over Midtnorge, Nord-Vestlandet og nordover til og med Troms.

I de resterende delene av landet vil det fremdeles være mye fint vær. Et lavtrykk over Skagerakk, vil derimot føre til at det natt til mandag kan komme noe regn på Sør- og Østlandet.

Også i Trøndelag vil det man få noe regn mandag morgen, men været vil ta seg opp i løpet av dagen.

Regnet vil heller ikke plage sør- og østlendingene lenge, forteller vakthavende meteorolog i Storm, Lillian Bergheim.

Bergheim kan fortelle at også nordlige områder vil få, om ikke veldig varmt, så i alle fall relativt tørt vær fra mandag.

– Bortsett fra området som får regn mandag, blir det egentlig tørt og perioder med sol over hele landet fra mandag, sier Bergheim.

Men tirsdag er det virkelig bare å glede seg til, uansett om du bor i nord, sør, øst eller vest. Da kan hele landet nemlig vente seg strålende vær.

Litt lavere temperaturer

Når det gjelder temperaturer, er det Øst- og Sørlandet som fortsetter å ha de høyeste temperaturene, også i uken som kommer. I Oslo-området vil det bli noe lavere temperaturer enn det har vært, når regnet kommer natt til mandag.

– Det blir kanskje rundt 20 grader, sier Bergheim, som kan trøste Østlendingene med at været vil stige til rundt 25 grader igjen, utover uken.

For Bergen sin del vil uken starte med temperaturer på 16 - 17 grader, men også her vil kvikksølvet krype oppover i løpet av uken.

– Det blir ikke så varmt som på Østlandet, men rundt 20 grader, sier hun.

Befinner du deg rundt Tromsø og Hammerfest, vil temperaturene ligge på rundt 15 grader, forteller Bergheim, og legger til at det ikke blir helt sommer i nord riktig ennå, til tross for at været blir finere.