Redningsaksjonen i Thailand:

Fotballtreneren beklager overfor guttenes foreldrene

BREV: De 12 guttene og deres fotballtrener har vært innesperret i grotten i to uker. Nå har de skrevet brev der de sier at de har det bra.
BREV: De 12 guttene og deres fotballtrener har vært innesperret i grotten i to uker. Nå har de skrevet brev der de sier at de har det bra. Foto: Reuters / Thai Navy Seals
Den 25 år gamle mannen som sitter innesperret i grotten i Thailand sammen med de tolv guttene han er fotballtrener for, beklager overfor guttenes foreldre.
Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

SISTE: Redningsarbeidere har boret mer enn 100 hull inn i fjellet i et forsøk på å nå fotballlaget, som har vært innesperret i grotten i to uker.

– Noen av hullene er så dype som 400 meter, men vi har ikke klart å finne stedet hvor de oppholder seg, opplyser provinsguvernør Narongsak Osottanakorn lørdag.

– Beklager

Ekkapol Chantawong er selv innesperret i grotten sammen med fotballaget Wild Boar, som han er trener for. Guttene er alle mellom 11 og 16 år gamle.

I ni dager var 25-åringen den eneste voksne personen de unge guttene hadde å forholde seg til, fram til dykkere fant alle sammen flere kilometer inn i Tham Luang-grotten i Chiang Rai, nord i Thailand.

Fredag fikk dykkere med en lapp ut av grotten, med beskjeder som Chantawong har skrevet til omverden.

På lappen skriver han blant annet at han beklager til barnas foreldre.

– Til alle foreldrene vil jeg fortelle at guttene fremdeles har det bra. Jeg lover å gjøre mitt beste for å ta vare på barna. Takk for den moralske støtten, og jeg beklager overfor foreldrene, skriver han på lappen.

Kritikk i sosiale medier

På lappen skriver han også til sin bestemor og tante at han har det fint og at de «ikke skal være for bekymret». Lørdag publiserte redningsledelsen lappens innhold på Facebook.

Uttalelsen er den første fra 25-åringen, som har skapt debatt i sosiale medier. Enkelte har hyllet ham for de ubekreftede opplysningene om at han lot barna spise maten de hadde med seg, uten å ta noe selv.

Andre mener det var uansvarlig av ham å ta med seg så unge gutter inn i en grotte under regnsesongen. Flere medier skriver at guttene feiret bursdag i eller ved grotten da regnværet begynte, mens andre skriver at de akkurat hadde spilt en fotballkamp.

Det er ikke bare treneren som har sendt brev. Foreldrene til de 12 guttene har også skrevet en beskjed der de sier at treneren ikke skal legge skylden på seg selv.

«Vi er ikke sinte på deg. Alle forstår, og gir deg vår fulle støtte. Takk for at du passer på guttene, og sørg for at dere alle kommer ut i sikkerhet», står det videre i brevet.

Guttene: – Kommer tilbake

Også håndskrevne lapper fra guttene ble tatt med ut av grotten fredag. En av dem, som kaller seg «Bew», skriver at foreldrene ikke skal bekymre seg.

– Jeg har vært borte i to uker, men jeg kommer tilbake og skal hjelpe dere med å selge tingene deres, skriver han. Foreldrene driver en butikk.

En annen gutt, som kaller seg «Dom», skriver at han «har det bra, men at været er litt kaldt. Ikke glem å arranger bursdagen min når jeg kommer ut».

En av guttene skriver også at han ønsker seg stekt svinekjøtt når han kommer ut.

Redningsledelsen har også offentliggjort en skriftlig uttalelse fra de tolv guttene sammen. Der skriver de at alle har det bra, og at foreldrene ikke skal bekymre seg. «Når vi kommer ut herfra, er det mye vi vil spise. Vi vil hjem så snart som mulig», skriver de. Beskjeden er skrevet med blå penn på et ark fra en notatblokk.

Kamp mot klokken

Lørdag er det to uker siden guttene forsvant inn i grotten, men først mandag denne uken ble de funnet av dykkere.

Siden har redningsledelsen sett på ulike muligheter for å få alle de 13 personene fraktet ut på en trygg måte, men oppgaven har vist seg vanskeligere enn først antatt.

Fra lørdag er det ventet at et kraftig regnvær vil få vannstanden i grotten til å stige igjen. Da frykter myndighetene at det skal bli vanskelig, om ikke umulig, for dykkere å nå inn til guttene igjen. Fordi oksygennivået på den lille forhøyningen guttene befinner seg på, har begynt å synke, kan myndighetene heller ikke vente i flere måneder til monsunregnet gir seg.

Kan ikke dykke

Lørdag gjentar myndighetene at de etter planen ikke vil igangsette et redningsforsøk med det første, fordi guttene ikke er tilstrekkelig gode til å dykke eller svømme.

Hvis det varslede regnet er enda kraftigere enn antatt, vil man likevel forsøke å frakte guttene ut, selv om det innebærer en risiko, skriver AP. Turen ut av grotten tar opp mot seks timer selv for en topptrent dykker. Natt til fredag omkom en 37 år gammel tidligere marinejeger da han gikk tom for oksygen på vei ut av grotten.

Provinsguvernør Narongsak Osottanakorn sa fredag kveld at redningsledelsen fremdeles ikke har bestemt seg for en endelig plan. Det har de siste dagene vært forsøkt å bore et hull 600 meter ned i bakken, til stedet der guttene befinner seg, men forsøket har foreløpig blitt vurdert som for risikabelt.

(©NTB)

Lik TV 2 Nyhetene på Facebook