Reagerer på straffesituasjoner etter Brasil-exit: – De blir snytt

Belgia sendte Brasil ut av VM med 2-1 seier i kvartfinalen. Etter kampen kom flere tvilsomme straffesituasjoner i fokus.

– Brasil kan føle seg snytt på en kveld som dette, sier TV 2s fotballekspert Jesper Mathisen etter kampen.

Etter 55 minutter spill mellom Brasil og Belgia deiset Gabriel Jesus i bakken, og hele Brasil ropte på straffe.

Se situasjonen øverst

Dommeren viste VAR-tegnet, men vinket likevel spillet videre etter samtale med sine assistenter.

TV-bildene viser at det var kontakt mellom spillerne.

– Dommerne må vurdere det til at den første berøringen ikke er nok til å dømme straffe. Den andre berøringen er soleklar, men da er ballen ute av spill, sier Mathisen.

Gabriel Jesus ble taklet av Vincent Kompany helt nede ved dødlinjen. Jesus sparket ballen ut over streken, og ble samtidig lagt i bakken av Belgias kaptein. Dersom ballen var over streken da Jesus ble tatt kan ikke dommeren blåse straffespark, i henhold til reglene.

– Min vurdering er at han blir tatt mens ballen er i spill, og da er det straffe. Jeg synes den er helt klar, sier NRKs Lise Klaveness.

Situasjonen ble sjekket av VAR-dommerne, men hoveddommerens avgjørelse ble altså stående.

– Jeg har hele tiden vært positiv til VAR, men vi så nok et bevis i kveld på at det aldri vil bli hundre prosent enighet om hva som er korrekt avgjørelse, sier Mathisen.

Ny straffesituasjon
​Hendelsen skjedde på stillingen 2-0 til Belgia.

Brasil presset på for redusering, og fikk uttelling ved innbytter Renato Augusto etter 78 minutter. Dermed ble det en nervepirrende avslutning.

På overtid gikk også Neymar i bakken. Brasil svingte inn et innlegg, og Neymar kom seg fri bak i feltet. Thomas Meunier var på etterskudd. Vingbacken var ute med en arm i retning Neymar, som gikk i bakken i det han skulle heade ballen.

– Han får en neve i ansiktet, og alle som har spilt fotball vet at da er det vanskelig å heade ballen. Det er ikke mye kontakt, men når du får en finger i øyet, så er det nok til å blåse, sier Mathisen.

– VAR-dommerne mener det ikke er en klar feil, og bryter dermed ikke inn. Det mener jeg er feil. Der blir Brasil snytt. Jeg synes begge straffesituasjonene er mer straffe enn ikke straffe, fortsetter Mathisen.

Fire minutter på overtid fikk Neymar en siste mulighet. Men en strålende redning fra Thibaut Courtois hindret brasilianeren.

Dermed er Belgia klare for kvartfinale, mens Brasil-spillere i tårer måtte innse at VM-drømmen er knust.