Raphael Varane og Antoine Griezmann fikk hjelp av en slepphendt keeper da de sendte «nye» Frankrike videre til semifinalen

Frankrikes gylne generasjon hadde få problemer med å sende Luis Suarez og co ut av mesterskapet. I semifinalen venter enten Brasil eller Belgia.

Uruguay - Frankrike 0 -2 (0-0)

Raphael Varane og Antoine Griezmann sendte Frankrike videre til semifinalen da «Les Bleus» slo Uruguay 2-0.

Se høydepunktene øverst

Mange har pekt på manglende erfaring som hovedargumentet mot at det unge franske laget skulle vinne mesterskapet i Russland.

Troppen har en snittalder på 26 år, og flere av de viktigste spillerne er under 25 år.

Benjamin Pavard (22), Raphaël Varane (25), Samuel Umtiti (24), Lucas Hernández (22), Kylian Mbappe (19),Paul Pogba (25) og Corentin Tolisso (23) spilte alle fra start mot Uruguay. Samtlige er 25 år eller yngre. Dette er stammen i den nye generasjonen som skal ta opp arven etter 98-generasjonen som vant VM i 1998 og EM i 2000.

I tillegg satt Presnel Kimpembe (22), Djibril Sidibe (25), Nabil Fekir (24), Thomas Lemar (22), Ousmane Dembele (21) og Florian Thauvin (25) på benken. Alle er spådd en sentral rolle på det franke landslaget i framtiden.

Så langt i mesterskapet har «juniorene» levert varene for den stolte fotballnasjonen. I semifinalen mot Uruguay var det et hodestøt fra forsvarssjefen Raphael Varane (25) og et langskudd fra Antoine Griezmann (27) som fikset avansement for Frankrike.

– Det er typisk for lag som vinner VM at de har en kynisk tilnærming til kampene og ikke tar for store sjanser offensivt. Så langt har Frankrike fulgt den oppskriften, sa TV 2s kommentator Øyvind Alsaker.

Nå har Frankrike tatt seg videre til semifinalen i mesterskapet for første gang siden siden Zinedine Zidane og co tapte finalen mot Italia i VM i Tyskland i 2006.

– Det er ikke mye dette franske laget mangler. De har en god keeper, en rekke supertalenter og spillere som kan avgjøre tette kamper, sier Øyvind Alsaker.

– Det er 20 år siden de ble verdensmestere, og kanskje er det et stort VM på gang igjen. Det ligger en modenhet i det franske laget som kanskje er det som skal til for å hente hjem VM-pokalen. De har nok lært av skuffelsen i EM for to år siden, og vi kan tydelig se at de har blitt mer kyniske, fortsatte Alsaker.

Etter en varierende inngang på mesterskapet med 2-1- seier over Australia, 1-0-seier over Peru og 0-0 mot Danmark har de franske stjernene begynt å finne storformen.

– VM er en suksess for Frankrike uansett hvordan det ender nå. De har slått tilbake etter skuffelsen på hjemmebane under EM i 2016. Nå har også de talentfulle spillerne begynt å vise seg fra sin beste side, da begynner jeg å få skikkelig trua, sa Simen Stamsø-Møller i TV 2s VM-studio etter kampen.

I semifinalen møter de vinneren av kampen mellom Belgia og Brasil som spilles senere i kveld.

Det som sto igjen som mest minneverdig fra kampen var Uruguays keeper Musleras brøler på avslutningen fra Antoine Griezmann.

– Det er grusomt for Muslere som har reddet 90 prosent av skuddene i mesterskapet, men slipper inn begge avslutningene til franskmennene i dag, sier Stamsø-Møller.

Cavani på benken
Det store samtaleemnet i forkant av kampen var hvorvidt stjernespilleren Edison Cavani kunne spille etter skaden han pådro seg i åttedelsfinalen mot Portugal.

PSG-angriperen startet på benken, dermed lå mye av det offensive ansvaret til Uruguay på skuldrene til Luis Suarez.

Og Barcelona-stjernen virket å være påskrudd fra første sekund. Det var søramerikanerne som presset franskmennene lave å åpningsminuttene. Cristhian Stuani, som erstattet skadde Cavani på topp, sto for den første avslutningen, men skuddet fra skrått hold gikk et godt stykk til side for mål.

Kylian Mbappe har lenge blitt sett på som en av arvtakerne til Lionel Messi og Cristiano Ronaldo på toppen av stjernehimmelen. I åttedelsfinalen konstaterte 19-åringen at det er mye i vente for fotballfans verden over da han nærmest på egenhånd senket Argentina med to scoringer. Men 16 minutter ut i kvartfinalen viste vidunderbarnet at han fremdeles har noe å lære. Olivier Giroud headet ballen ned til Mbappe som sto helt umarkert rett foran målet til Uruguay. I stede for å vente og bruke beina til å sette ballen i mål, prøvde unggutten seg med hodet. Han fikk ikke nok kraft i hodestøtet og ballen gikk langt over mål.

Forventningene til Mbappe var enorme før møtet med Uruguay. Sammen med Neymar og Cavani i PSG har franskmannen vært strålende gjennom sesongen der PSG sikret seg et suverent seriegull 13 poeng foran Monaco som endte på andreplass. Til samme scoret trioen 60 mål, men i kvartfinalen blir enten Cavani eller Mbappe nødt til å reise hjem.

Diego Laxalt, venstrebacken til Uruguay, så ut til å ha forberedt seg godt før møte med det franske stjerneskuddet, og etter 30 minutter hadde ikke Mbappe fått til all verden. Genoa-spilleren var knallhard i duellspillet, kanskje på grensen til hva dommeren burde tillate, og Mbappe ble tydelig frustrert over spillet til Laxalt.

Forsvarssjefen viste vei
​Men da Mbappe ble pakket inn, var det en annen stjernespiller som steg frem. Raphael Varane kjempet seg frem i feltet og stanget inn en dødball fra Antoine Griezmann. 25-åringen spiller til daglig sammen med Sergio Ramos i midtforsvaret til Real Madrid, en mann som de siste årene har hatt for vane å avgjøre viktige kamper på dødball. Kanskje franskmannen har pukket opp noen triks fra sin makker på klubblaget.

– Måten han løper seg fri på og stusser ballen inn i lengste hjørnet er helt magisk å se på. Det er fantastisk utført av Varane, utbrøt TV 2s fotballekspert Petter Myhre.

Men Uruguay er også et lag å regne med når det kommer til dødballer. Fem av søramerikanerens syv mål i mesterskapet har kommet etter en fast situasjon, og tre minutter før pause var de bare en feberredning fra Hugo Lloris unna å score på dødball igjen. Lucas Torreira sendte et frispark inn i feltet hvor Diego Laxalt fikk satt hodet på innlegget. Ballen hadde retning mot lengste hjørnet, men der lå den franske målvakten i full strekk, og fikk slått ballen ut av boksen.

Gedigen keepertabbe
Men midtveis i andreomgangen skulle håpet til Uruguay få seg en skikkelig knekk. Fernando Muslera var nærmest en åpenbaring i 2014 da han leverte en rekke spektakulære redninger da Uruguay tok seg til åttedelsfialen. Under årets mesterskap har han igjen vært en av de viktigste spillerne til blåtrøyene, men så raknet det for mannen med 102 landskamper. Antoine Griezmann sendte avgårde et tilsynelatende halvhjertet forsøk fra 25 meter. Ballen fikk en merkelig bane på veien mot mål, nok til å sette ut Muslera, som slo ballen i eget nett.

– Vi har skrytt av Muslera så langt i VM. Han har hatt høyest redningsprosent av samtlige målvakter, men nå gjør han en katastrofal blunder. Det må være fryktelig for en keeper å gjøre en så stor feil i en viktig kamp som dette, sa Myrhe etter scoringen.

Etter keepertabben til Muslera gikk luften ut av søramerikanerne. Frankrike spilte som om de hadde bøttevis med rutine, og tok tempoet fullstendig ut av kampen.

Det ble ikke flere scoringer i kvartfinalen, dermed kan Mbappe og resten av det franske landslaget forberede seg til å møte enten Brasil eller Belgia i semifinalen, mens VM-eventyret til Luis Suarez og co er over.

Slik startet lagene:

Uruguay (4-1-3-2): Muslera - Caceres - Gimenez - Godin - Laxalt - Torreira - Nandez - Vecino - Bentancur - Suarez - Stuani.

Frankrike (4-3-3): Lloris - Pavard - Varane - Umtiti - Hernandez - Kanté - Tolisso - Pogba - Mbappé - Giroud - Griezmann.

Dommer: Nestor Pitana.

Stadion: Nizhny Novgorod Stadium.