Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Hvert år samles flere tusen mennesker på ulike festivaler over hele landet og spesielt musikkfestivaler er populære om sommeren.

Nå har forskere ved NTNU i Trondheim undersøkt hva som gjør at vi i stadig større grad går på festivaler.

Brusende følelse

Aksel Tjora er professor i sosiologi og har ledet forskningsprosjektet.

Tjora og flere andre forskere har intervjuet en rekke festivaldeltakere gjennom flere år, og det viser seg at vi er veldig opptatt av fellesskap og oppsøke steder hvor individet mister sin betydning.

– Det er det vi forskere kaller en kollektiv efferisens. Det betyr en form for brusende følelse hvor individet mister litt betydning, og så er det bare en stor flokk. Det oppsøker vi i stadig større grad, sier Tjora.

Musikken er ikke nødvendigvis det viktigste på en musikkfestival. For mange er det fellesskapet som er viktigst, viser undersøkelsen.

– Vi ser at fellesskap og det at man gjenkjenner seg med andre, er viktig. Det er en av årsakene til at stadig flere går på musikkfestivaler, sier professoren.

Palmesus

I helgen ble Skandinavias største strandfest, Palmesus i Kristiansand, arrangert og til sammen 35.000 mennesker oppsøkte festen.

– Vi legger ut billetter for neste års fest bare dager etter at årets festival er ferdig, og de siste årene har det blitt utsolgt på kort tid selv uten at en eneste artist er booket, sier festivalsjef Leif Fosselie til TV 2.

– Dette kan jo bety at folk vet det blir bra og at de ønsker å delta på festen og være en del av fellesskapet, sier Fosselie.