Denne byen vil ha status som «turiststed»: – Turistene ser en død by uten mennesker

VEIHOLMEN/ÅLESUND (TV 2): Det idylliske fiskeværet Veiholmen på Smøla er en av 127 steder i Norge som har status som turiststed og kan ha søndagsåpne butikker.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

– Det betyr enormt mye for oss å få lov til å ha søndagsåpen butikk, sier butikksjef Elin Grønning ved Coop på Veiholmen.

Det knøttlille fiskeværet med vel 250 fastboende helt nordvest på Smøla er en av de ferskeste i Norge med status som turiststed – en status som gis av fylkesmannen – og dermed muligheten for å holde søndagsåpne butikker.

Se den komplette oversikten over de 127 tettstedene og kommunene som har fått status som turiststed nederst i saken.

– Det har ikke gått så bra med oss de siste årene. Vi er helt avhengig av turisttrafikken og at de kan handle hos oss på søndager. Nå klarer vi å berge butikken, sier Grønning.

For den er svært viktig, og ikke bare for turistene. De fastboende rundt kaffebordet i hjørnet av Coop-butikken er enige om butikken, men uenige om søndagsåpne butikker.

– Veiholmen uten samvirkelaget er ingen ting. Med butikken i drift kan vi fortsatt bo her, sier Even Antonsen.

– Jeg er glad i butikken, men liker ikke at det skal være søndagsåpent, sier Per Hannasvik.

– Jeg er av den gamle sorten. Søndag er hviledag, sier Denise Hannasvik.

KAFFEGJENG: – Vi er opptatt av at butikken på Veiholmen skal overleve, sier Egil Edinsen (f.), Denise Hannasvik og Per Hannasvik som drikker kaffe på Coop'en på Veiholmen. Foto: Arne Rovick.
KAFFEGJENG: – Vi er opptatt av at butikken på Veiholmen skal overleve, sier Egil Edinsen (f.), Denise Hannasvik og Per Hannasvik som drikker kaffe på Coop'en på Veiholmen. Foto: Arne Rovick.

Bjørnar Iversen er turist på Veiholmen og hilser søndagsåpen butikk hjertelig velkommen.

– Det at vi har samvirkelaget er helt fenomenalt for oss. Da har vi tilgang på det vi trenger også på søndag, og vi slipper å kjøre til verdens ende for å få tak i ting. Kjempefint, sier Iversen til TV 2.

Nei til Ålesund

Det er loven om helligdager og helligdagsfred som i dag regulerer adgangen til butikkåpent på søndager og helligdager.

Typiske turiststeder kan søke fylkesmannen om å få holde åpent fullverdige butikker på søndager i hele eller deler av året, og ikke være omfattet av Brustad-bu regelen der dagligvarebutikkene må holde seg under 100 kvadratmeter.

TILBUD: Veiholmen på Smøla har både søndagsåpen butikk og kaffebar.
TILBUD: Veiholmen på Smøla har både søndagsåpen butikk og kaffebar. Foto: Arne Rovick

I Ålesund er lysten på å holde søndagsåpne butikker stor, både hos kommuneledelsen og reiselivet, men de fikk i 2014 avslag fra Fylkesmannen om å bli definert som turiststed.

– Det er litt rart for oss som jobber med turisme året rundt at en by som har én million turister på besøk ikke blir definert som turiststed, sukker reiselivssjef Tom Anker Skrede i Destinasjon Ålesund & Sunnmøre.

VIL HA ÅPENT Reiselivssjef Tom Anker Skrede i Destinasjon Ålesund & Sunnmøre.
VIL HA ÅPENT Reiselivssjef Tom Anker Skrede i Destinasjon Ålesund & Sunnmøre. Foto: Destinasjon Ålesund & Sunnmøre

– Hvorfor er det så viktig for dere å bli definert som turiststed?

– Det er jo viktig for turistene som kommer til Ålesund og til andre byer å oppleve at byen lever. I dag så gjør regelverket at byen føles stengt. Turistene har samme behovet på en søndag som på en mandag, så det å oppleve byen sånn som vi vil at turistene skal oppleve den, da må ting være åpent. Hvis ikke blir det vanskelig å leve av turismen og for turistene å legge igjen penger, sier Skrede.

Han får støtte av ordfører Eva Vinje Aurdal (Ap).

– Turistene får et helt annet inntrykk av Ålesund sentrum enn det Ålesund sentrum kan være. Det de ser er en død by, lite mennesker i gatene og det gir et helt annet inntrykk enn det vi ønsker å fremstå som, mener ordføreren.

Må bruke skjønn

Det er Fylkesmannen i Møre og Romsdal som har avgjort at Veiholmen er et turiststed, mens Ålesund ikke er det.

AVGJØR: Janne Woie, Justis og beredskapsseksjonen Fylkesmannen i Møre og Romsdal har gitt Veiholmen status som turiststed.
AVGJØR: Janne Woie, Justis og beredskapsseksjonen Fylkesmannen i Møre og Romsdal har gitt Veiholmen status som turiststed. Foto: Arne Rovick

– Veiholmen har dokumentert at det er turisttilstrømningen dit som er avgjørende for at de kan holde åpent handelsvirksomhet. De fastboende er ikke tilstrekkelig kundegrunnlag. Så alternativet til å holde åpent på søndag, er å legge ned, sier Janne Woie, fungerende direktør i justis- og beredskapsavdelingen hos Fylkesmannen i Møre og Romsdal.

Men Ålesund får ikke?

– Ålesund er fylkets største by og har handel hele året. Turister om sommeren bidrar jo til at det er større omsetning om sommeren, men det er slik at Ålesund ikke er avhengig av turistene for å overleve som handelssted, sier Woie til TV 2.

– Er dette vanskelige saker for dere?

– Dette er et regelverk som gir rom for skjønn. Så det er en konkret helhetsvurdering i den enkelte sak som Fylkesmannen gjør. Vi ser hva lovgiver ønsker at vi skal legge vekt på, og om det er kommet inn innspill i høringene fra ulike parter og også hvordan det politiske stiller seg til søknaden, forklarer Janne Woie.