Marinejeger døde under redningsaksjonen i grotten

En tidligere marinejeger som jobbet med å redde ut de 12 guttene og fotballtreneren deres fra grotten i Thailand, er død.

INTENS INNSATS: Militært mannskap forbereder seg på å gå inn i grottekomplekset 5. juli. En redningsmann omkom natt til fredag i den risikofylte operasjonen. REUTERS/Athit Perawongmetha
INTENS INNSATS: Militært mannskap forbereder seg på å gå inn i grottekomplekset 5. juli. En redningsmann omkom natt til fredag i den risikofylte operasjonen. REUTERS/Athit Perawongmetha

Den omkomne er 37 år gamle Saman Kunont, opplyser myndighetene i landet.

– Det er trist å måtte meddele at en tidligere marinejeger som frivillig deltok i redningsarbeidet, døde omkring klokken 2 i natt, sier viseguvernør Passakorn Boonyaluck til et samlet pressekorps fredag.

Den thailandske marinejegeren plasserte oksygenflasker inne i grotten, som del av forberedelsene til et forsøk på å få guttene ut, da han selv gikk tom for oksygen, opplyser viseguvernøren.

Han besvimte mens han var under vann, og forsøkene på gjenoppliving mislyktes.

Kamp mot klokken

Over 1000 redningsarbeidere er på plass ved Tham Luang Nang Non-grotten i Chiang Rai-provinsen nord i Thailand, og jobber på spreng med å få guttene ut før vannet stiger igjen. Eksperter fra Kina, USA, Storbritannia, Myanmar, Laos og Australia er på stedet for å bidra i den omfattende hjelpeoperasjonen.

Redningsmannskaper jobber nå under et intenst tidspress. De pumper så mye vann som mulig ut av grottesystemet for å redusere risikoen når de 12 guttene og fotballtreneren deres skal evakueres. Til helgen er det ventet mye nedbør, noe som vil føre til mer vann i grottegangene.

Myndighetene ser også på muligheten for å få guttene ut på annet vis enn gjennom de trange, oversvømte grottegangene. En ingeniør som jobber med å finne en annen inngang, opplyser til The Guardian at de undersøker en spesielt lovende tunnel fra jungelen over grottesystemet.

– Det er et stort hull, rundt 1,2 meter ganger 1 meter. Du kan fire deg ned i et tau. Jeg tror at dette stedet kan føre til barna, sier Thanes Weerasin til The Guardian.

Redningsarbeidere er avbildet idet de tar seg ned til inngangen til gruvekomplekset i Mae Sai, nord i Thailand. Foto: Sakchai Lalit / AP
Redningsarbeidere er avbildet idet de tar seg ned til inngangen til gruvekomplekset i Mae Sai, nord i Thailand. Foto: Sakchai Lalit / AP

Lite luft

Oksygenmangel skaper også problemer i redningsarbeidet. Oksygennivået inne i grotten synker på grunn av det store antallet redningsmannskaper som befinner seg inne i grottesystemet. Ifølge The Guardian er oksygennivået nede på 15 prosent, mot 21 prosent som frisk luft inneholder.

Et stort antall oksygenflasker fraktes inn i grottesystemet, og en militærtalsmann sier til AP at det som haster mest, er å føre en oksygenslange til stedet der fotballaget er fanget.

Marineoffiser Apakorn Yookongkaew advarer fredag morgen om at de har begrenset tid på å få ut guttene.

– Tidligere trodde vi at vi kunne holde guttene i live i lang tid på det stedet hvor de befinner seg, men nå har mange ting endret seg. Vi har begrenset med tid, sier Yookongkaew ifølge nyhetsbyrået AP.

Kjetil Iden rapporterer fra stedet fredag morgen:

Svekket

Torsdag kveld meldte CNN at to av guttene og treneren, er så svekket av underernæring og av oppholdet i grotten, at de er for svake til å ta seg ut på egen hånd.

Fotballaget gikk inn i grotten 23. juni og satt fast i hele ni dager uten mat og i stummende mørke før de første redningsmannskapene kom inn til dem.

​At en erfaren dykker dør under redningsarbeidet, reiser spørsmål om hvordan de skal få ut guttene som ikke har noen erfaring med dykking. Flere av dem kan ikke svømme.

På spørsmål om hvordan marinejegerne har tenkt å få guttene trygt ut samme vei som den topptrente dykkeren, svarer Apakorn at de vil være mer forsiktige når guttene skal fraktes ut.

(©NTB/TV 2)