VENNER ELLER FIENDER: Richie Porte (bak) og Chris Froome har opp gjennnom årene vært nære venner, men på landeveien er de kanskje hverandres største rivaler. Foto: AFP PHOTO / POOL / BERNARD PAPON.
VENNER ELLER FIENDER: Richie Porte (bak) og Chris Froome har opp gjennnom årene vært nære venner, men på landeveien er de kanskje hverandres største rivaler. Foto: AFP PHOTO / POOL / BERNARD PAPON.

Froomes venn og kanskje største rival:

– Det blir fort en allianse for å overrumple Froome

Richie Porte var uvanlig frisk i uttalelsene da han møtte pressen før Tour de France-starten.

Lek sportsdirektør, sett opp ditt eget lag og vinn premier i Tourmanager her!

Det meste har, naturligvis, dreiet seg om Chris Froome og hans dopingsak i oppladningen til årets Tour.

Rivalene hans var imidlertid lite lystne på å prate om den betente saken da de møtte pressen to dager før starten i Mouilleron-Le-Captif torsdag.

Både Richie Porte og Romain Bardet, to av de aller største favorittene til å vinne hele rittet sammenlagt, nøyde seg med politisk korrekte fraser som at «saken er nå avsluttet» og «han vant saken sin». Å lokke de «utpå» til å snakke om saksbehandlingen og tilgangen på informasjon, for eksempel, skulle vise seg umulig.

Men førstnevnte var heldigvis uvanlig ærlig om det meste andre som handlet om Froome.

– Fake news!

Først da han fikk spørsmål om hva han syntes om informasjonen Team Sky ga ut torsdag om Froomes ekstremt nøye planlagte ernæring i løpet av Giro d'Italia i mai.

Dokumentene Team Sky ga ut viste, blant annet, nøyaktig hvor mange kalorier, hvor mange gram karbohydrater og hvor mye fett han fikk i seg til enhver tid i løpet av dagen. Mest oppsiktsvekkende viste de at Froome slanket seg (!) i løpet av de første to ukene av Giroen - et av verdens aller hardeste sykkelritt.

Med andre ord brukte han mer energi enn han tok inn.

– Fake news! utbrøt Porte, til humring fra den oppmøtte pressen, før han utdypet:

– Jeg tror Team Sky vil at alle skal se den informasjonen og tro på det. Men det er gammelt nytt. Jeg vet hva jeg trenger å få i meg og hva jeg skal spise, sa han, lettere oppgitt.

– Mange har lyst til å stoppe ham

Deretter var han tidlig ute med å lansere ideen om at storfavorittene, bortsett fra Froome, burde alliere seg for å slå Froome i årets ritt.

Froome, som han var lagkamerat med mellom 2012 og 2015, og som han har hatt et nært forhold til både på og av sykkelen siden.

– Du kjenner Froome bedre enn de fleste: er han god nok til å vinne, eller er det for vanskelig å gjøre «dobbelen» med å vinne både Giroen og Touren?

– Han går egentlig for fire på rad! Han har gjort store fremskritt med saken sin, i og med at han har blitt frikjent. Han er nok mer motivert enn noen gang til å gjøre det bra. Men det er mange her som har lyst til å stoppe ham, og det blir kanskje en allianse av et slag for å overrumple han, sier han til TV 2.

Når TV 2 så spurte Bardet om han var lysten på en allianse med Porte allerede, gliste franskmannen.

– Jeg liker Porte veldig godt. Vi snakker mye og godt sammen. Men det er litt tidlig å snakke om allianser. Vi får se hvordan rittet utvikler seg og om det er fordelaktig å arbeide sammen med andre.

– Jeg blir jo ikke yngre

Bardet og Porte er to av de største favorittene, men de er bare to av mange potensielle utfordrere til Froome.

Nairo Quintana, Alejandro Valverde, Mikel Landa, Primoz Roglic, Steven Kruijswijk, Vincenzo Nibali, Jakob Fuglsang, Tom Dumoulin, Adam Yates, Geraint Thomas, Bauke Mollema og mange, mange flere.

Porte beskriver de neste tre ukene som kanskje de viktigste i karrieren.

– Ja, jeg blir jo ikke yngre. Og vi har et supert lag her i år. Vi har hatt en god sesong så langt, og jeg er supermotivert. Jeg hadde en roligere start enn tidligere på denne sesongen, men i Tour de Suisse var vi veldig sterke. La oss bare håpe at det ikke blir noen uhell eller ulykker. Og jeg håper jo at Fromme er litt sliten, sier BMC-kapteinen.

– I og med at både Dumoulin og Froome har syklet Giroen i år, er dette din beste sjanse så langt til å vinne rittet?

– De første ni dagene er et minefelt. Først og fremst handler det om å komme gjennom de dagene, før vi går til Alpene og Pyreneene. Men, ja, det er en ganske stor mulighet til å vinne.