Bilen har rukket å bli 11 år gammel, selv om det kanskje ikke ser slik ut. Akkurat denne bilen er nå til salgs, for kun 59.000 kroner. Foto: Refrance
Bilen har rukket å bli 11 år gammel, selv om det kanskje ikke ser slik ut. Akkurat denne bilen er nå til salgs, for kun 59.000 kroner. Foto: Refrance

Klassens lekreste – så billig får du den nå

Denne familiebilen er fortsatt et vakkert skue.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Alfa Romeo er et merke mange har kjennskap til, men som langt fra like mange har erfaring med.

Det er det en grunn til.

For til tross for stolte tradisjoner, og lekkert italiensk design, har skiftende importører og varierende kvalitet på bilene sørget fra at merket aldri har solgt spesielt bra i Norge.

De siste par årene har Alfa Romeo riktignok løftet seg flere hakk, med blant annet Giulia og SUV-en Stelvio. Så langt i år er det solgt 171 nye Alfaer, nok til å ligge på en 26. plass på den merkefordelte salgsstatistikken.

Klassens lekreste

Det er noe spesielt med Alfa Romeo. Italienerne har stort sett alltid prioritert design og kjøreegenskaper på modellene sine, foran praktiske egenskaper.

Det gjelder også for 159, modellen som ble lansert tilbake i 2005. Bilen ble designet av Giorgetto Giugiaro, som også har tegnet flere modeller for Ferrari, Maserati og Lamborghini. Både den gangen, og i dag, vil mange hevde at 159 Sportwagon utvilsomt er klassens lekreste.

Lyst skinn mot sorte detaljer og sort eksteriør blir sjelden feil...
Lyst skinn mot sorte detaljer og sort eksteriør blir sjelden feil...

I dag er det sju år siden 159 gikk ut av produksjon, men bilen holder seg usedvanlig godt – og er fremdeles et vakkert skue på veien.

Stelvio er SUV som skiller seg fra mengden. Les testen:

Rimelig på bruktmarkedet

Nå har vi tatt en titt på bruktmarkedet, hvor det for øyeblikket ligger rundt 44 eksemplarer av 159 til salgs. Kun få er av stasjonsvogn-utgaven.

Prisene varierer fra 179.000 til 59.000 kroner. Nå har designperlen fra Italia rett og slett blitt rimelig. For 60.000 kroner kan du få en godt utstyrt 2007 modell med 1,9 liters dieselmotor på 150 hk.

Kompromisset på bilen vi har funnet er høy kilometerstand, noe som kan få mange til å rynke litt ekstra på nesen. 2007-modellen har rullet 277.000 kilometer, men skal i følge annonsen ikke bære preg av det.

Her kan du se hele annonsen

Eksklusivt og sportslig

Bilen er utstyrt med blant annet lyse skinnseter, som står veldig fint til den sorte eksteriørfargen. Originale lettmetall felger fra Alfa følger naturligvis med, i tillegg til en god del annet utstyr.

Ekstra sjarm og særpreg. Alfa Romeo kan være et godt alternativ til tysk status.
Ekstra sjarm og særpreg. Alfa Romeo kan være et godt alternativ til tysk status.

Akkurat denne utgaven, i det vi mener er rett fargekombinasjon, syns vi understreker Alfa sine kvaliteter. Nemlig å kombinere det sportslige med litt eksklusivitet, også.

Dessuten er bilen fantastisk å kjøre på veien. Det er noe som også ble påpekt av en samlet bilpresse under lanseringen for tretten år tilbake. Naturligvis har mye skjedd siden den tid. Men alder tatt i betrakting, er dette absolutt en av de mest kjøreglade bilene i klassen.

Nå er dette verdens raskeste SUV

Dette bør du sjekke

Selv om bilen og ikke minst prisen kan virke veldig forlokkende, er det er par ting du bør være klar over før et eventuelt kjøpt. Spesielt når bilen har rullet nærmere 280.000.

Bilen vi har funnet er akkurat nå til salgs i Drammen.
Bilen vi har funnet er akkurat nå til salgs i Drammen.

– Nesten alle 159-er som er solgt i Norge har dieselmotor. Her bør man sjekke etter oljelekkasje fra turboen. Som alltid bør servicehistorikk, bremser, hjuloppheng og understell sjekkes litt nøye, forklarer Brooms bilekspert, Benny Christensen.

Han legger til at en noenlunde fersk EU-kontroll er en fordel. Bilen vi har funnet er sist EU-godkjent i januar i fjor, og er i tillegg fulgt opp med jevnlige servicer.

Så tross høy kilometerstand, bør det være mye bil igjen her.

Her kan du lese mer om Alfa Romeo 159.

Under kan du se vår test av heftige Alfa Romeo Giuila Quadrifoglio. En av fjorårets kuleste biler!