HØYTRYKK PÅ VEI: Høytrykkene som ligger over de britiske øyer og er på vei mot Norge vil føre til en ny, fin sommeruke for Sør-Norge.
HØYTRYKK PÅ VEI: Høytrykkene som ligger over de britiske øyer og er på vei mot Norge vil føre til en ny, fin sommeruke for Sør-Norge. Foto: StormGeo

Ny uke med sol, varme og tørke

De som venter på nedbør i Sør-Norge, må smøre seg med både solkrem og tålmodighet.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Det nærmer seg nok en varm og tørr uke i sørlige deler av Norge.

I langtidsvarselet fra Storm som ble formulert natt til torsdag er beskjeden klar: En ny høytrykksoppbygging vil trolig gi tørt og varmt vær også i neste uke over Sør-Norge.

Det er «stor sannsynlighet» høytrykksryggen blir liggende over Sør-Norge, noe som gir tørre prognoser ut uken, melder Storm.

Etter mulige spredte byger og noe lokalt torden på Østlandet fredag, vil høytrykk gi fint vær i Sør-Norge fra mandag kveld eller tirsdag.

– I løpet av i kveld og fredag kommer det et lavtrykk fra Island som vil sende en kaldfront stort sett over hele landet, men Østfold, Oslo og sørøstlige deler vil være minst påvirket av dette. I resten av landet vil temperaturene kunne synke 5-10 grader, sier meteorolog Mariann Aabrekk i Storm torsdag formiddag.

Sjekk hvordan været blir der du er på Storm.no

Noe lavere temperaturer – fortsatt fint sommervær

Lavtrykket vil treffe Vestlandet først, men passerer hele Sør-Norge søndag og mandag.

TROPENETTER: Sør- og østlendinger har vent seg til vær som dette: Temperaturer gjennom natten på mer enn 20 grader. Dette bildet er fra holmen Skauern i Oslofjorden natt til tirsdag denne uken.
TROPENETTER: Sør- og østlendinger har vent seg til vær som dette: Temperaturer gjennom natten på mer enn 20 grader. Dette bildet er fra holmen Skauern i Oslofjorden natt til tirsdag denne uken. Foto: ROAR DALMO MOLTUBAK/TV 2

Dermed er det duket for mer bading, soling og tørre forhold, spesielt i Sør-Norge, selv om gradestokken vil vise mer normale sommertemperaturer.

– I går ble det målt mer enn 30 grader en rekke steder, men etter at kaldfronten har passert vil vi nok heller se makstemperaturer på mellom 20 og 25 grader. Det er jo fremdeles veldig fint vær,da, sier Aabrekk.

For nordlige deler av Norge vil de neste par dagene bli noe våt og kald. I deler av Nordland og Troms kan det falle 10-15 millimeter nedbør, og nord på Vestlandet byr fredagen på spredte regnbyger.

– For nordlige deler av Norge er prognosene mer usikre, men det vil bli mer skyer og nedbør, sier meteorolog Aabrekk.

Badetemperaturene har over tid steget, og mange steder på Øst- og Sørlandet er det nå 20 grader eller mer på populære badesteder, ifølge Meteorologisk Institutts målinger.

I Akershus hadde Hvalstrand, Kalvøya og Storøyodden alle 22 grader i vannet, mens en rekke steder både i Vestfold, Telemark, Aust-Agder og Vest-Agder også kan skilte med behagelige 20-21 grader i sjøen.

Fortsatt skogbrannfare

Det tørre været som har preget Sør-Norge i mange uker har ført til en rekke skogbranner, og totalforbud mot åpen ild gjelder fremdeles i mange fylker.

Selv om det vil falle noe nedbør, er det ingen grunn til å avblåse skogbrannfaren, mener meteorologen.

– Skogbrannfaren vil fortsatt være stor. Jeg kan ikke tenke meg at det som faller av nedbør vil monne noe særlig, og det er nok liten grunn til å kansellere skogbrannfaren, sier Aabrekk.

Sjekk ditt lokale brannvesen om du er i tvil om hvilke forbud som gjelder, og få oppdatert skogbrannvarsel på Meteorologisk institutts skogbrann-sider her.