Barbara Schultz kommer seg på Palmesus-festivalen til tross for at hun ble utsatt for billettsvindel.
Barbara Schultz kommer seg på Palmesus-festivalen til tross for at hun ble utsatt for billettsvindel. Foto: Privat/Tor Erik Schrøder/NTB Scanpix

barbara (27) ble svindlet:

April: Svindler (23) dømt for å selge falske billetter
Juni: Selger fremdeles falske festivalbilletter

I april i år ble en 23 år gammel mann dømt for å ha solgt falske billetter til Palmesus-festivalen i Kristiansand. Nå viser det seg at mannen fortsatt selger falske billetter til intetanende nordmenn.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Denne uken går Palmesus-festivalen av stabelen i Kristiansand, og bare én uke etter at billettene til årets festival ble lagt ut, var det utsolgt.

Mange har dermed prøvd å få tak i billetter på det private markedet. I april i år ble en 23 år gammel mann dømt i Jæren tingrett, for å ha solgt Palmesus-billetter han ikke har hatt, til flere forskjellige personer.

I dommen står det at mannen også tidligere er straffet for lignende forhold.

Nå viser det seg at mannen etter at han ble dømt, har fortsatt å selge billetter han ikke har.

Ble svindlet

Barbara Schultz og en venninne var blant dem som ikke rakk å kjøpe Palmesus-billetter før de ble utsolgt. Dermed la Schultz ut en post på Facebook 1.juni, om at hun ønsket å kjøpe billetter.

Nesten umiddelbart ble hun kontaktet av en mann, som uten at de visste det var mannen som ble dømt i Jæren tingrett i april.

De to venninnene sjekket at Facebook-profilen til mannen var ekte. Allikevel syntes de det var ubehagelig å overføre et så stort beløp uten sikkerhet. Mannen tilbød seg da å sende bilde av bankkort og førerkort som sikkerhet.

– Vi spurte om vi heller kunne ta det på postoppkrav, men han insisterte på at det ikke var nødvendig, sier hun til TV 2.

Flere dager gikk uten at de to venninnene hørte fra mannen. Barbara tok kontakt og spurte om han hadde sendt billettene, og fikk beskjed om at han skulle gjøre det etter jobb. Men ingenting skjedde.

– Det kom hele tiden små unnskyldninger, sier hun.

Har svindlet flere

Etter hvert sa mannen at det måtte ha skjedd noe feil fra Ticketmaster sin side.

– Han sa at vi ikke måtte bekymre oss, og ikke trengte å ta kontakt med Ticketmaster. Han skulle ordne alt, sier hun.

Tre uker gikk, og ingen billetter kom. Barbara tok igjen kontakt med mannen, og skrev at hun mente det hele begynte å virke rart. Denne gangen fikk venninnene beskjed om at det måtte være Posten som hadde gjort noe feil.

Men da Schultz kontaktet Posten, kunne de bekrefte at ikke noe hadde blitt sendt til hennes adresse.

Til slutt tok venninnene kontakt med Ticketmaster. Da hadde mannen sendt dem et skjermbilde av bestillingsordren på billetten, hvor hans fulle navn, adresse og telefonnummer også var oppført.

– Jeg kontaktet dem og oppga koden til billettene. Da sa hun jeg snakket med at det var rart, for vi var nummer fem i rekken som hadde ringt om akkurat den koden, forteller hun.

Dermed la Barbara ut en post på Facebook-siden for kjøp og salg av billetter, og spurte om flere hadde blitt svindlet av samme mann. Da viste det seg at det var langt flere enn fem personer som hadde blitt svindlet.

– Det vi i utgangspunktet trodde var fem personer, viste seg å være omtrent 60 stykker, sier Barbara, og forteller at hun nå er med i en gruppe-chat med 64 personer som mener de er blitt svindlet av samme mann.

Svindlet for 4000 kroner

Tilsammen ble venninnene svindlet for 4000 kroner, men til TV 2 sier Barbara at andre forteller om enda høyere summer.

– For oss er 2000 kroner mye, men til noen har han angivelig solgt VIP-pass, som han tok enda mer for. Folk har betalt denne fyren både 4000 og 6000 kroner, forteller hun, og legger til:

– Sånn sett slipper jo vi greit unna, men flere har betalt mye mer enn det vi gjorde. Er det 60 personer han har svindlet med minimum 2000 kroner per person, er det snakk om mye penger, sier hun.

Onsdag anmeldte Schultz saken til politiet. Da fikk hun beskjed om at hun var en av flere som hadde vært der angående samme sak i løpet av de siste dagene.

Sent tirsdag kveld fikk venninnene tak i nye Palmesus-billetter.

– Så det ordnet seg for oss, men dessverre er det mange der ute nå som kanskje ikke får dratt på grunn av det som har skjedd, sier hun.

Da TV 2 ringte mannen som solgte billettene til Schultz og venninnen, la han på røret.

Kun fysiske billetter

Festivalsjef for Palmesus, Leif Fosselie, sier til TV 2 at arrangøren er kjent med at det skjer svindel i forbindelse med billettsalg, og oppfordrer alle til å kjøpe billett via Ticketmaster.

– Men ettersom det ble solgt ut ett år i forveien, er det slik at etterspørselen overstiger tilbudet voldsomt, og det fører til salg på svartebørs, sier han.

Fosselie forteller at det i fjor var 160.000 personer som søkte etter billetter til festivalen på Finn.no, mens det bare var 410 personer som solgte billetter.

– Hvis du likevel ønsker å ta sjansen på å kjøpe billett på annenhåndsmaredet, er det viktig å være oppmerksom på at vi stort sett bare har fysiske billetter, sier han, og forteller at omlag 99 prosent av billettene til Palmesus er fysiske billetter.

Billettene er designet med et eget design som tilhører Palmesus sin grafiske profil, og er pakket i en konvolutt og en gavepakning med samme design.

– De eneste billettene som er digitale, er sendt fra Ticketmaster til de som har mistet billetten sin nå nylig, og dermed ikke rekker å få tilsendt ny, samt de som har kjøpt billett ved bruk av hemmelig kode på Ticketmaster, sier han.

Ved kjøp av billett fra privatpersoner, er første bud dermed å kun kjøpe fysiske billetter. Andre bud, sier Fosselie, er aldri betale mer enn det billetten originalt koster.

Oppfordrer til å anmelde

Arrangøren oppfordrer alle som har blitt utsatt for billettsvindel til å anmelde forholdet til politiet.

– I forhold til å komme inn på Palmesus er det 100 prosent utsolgt, men det vi gjør for å motvirke svartebørsen som skjer rett utenfor på gaten, er at vi legger ut 50 dagspass av hver kategori for salg ved innslippet, for å ta brodden av det verste svartebørssalget, sier han.

Og noen som har kjøpt billett fra privatpersoner, vil muligens oppleve å komme til innslippet til festivalen, uten å få komme inn på grunn av ugyldige billetter.

– Vi har solgt ut hvert år siden 2013, og har dessverre opplevd i alle år at det skjer, sier Fosselie.