Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Landslagstrener Arild Monsen har allerede funnet tonen med langrennskongen, og sydd et solid opplegg for Petter Northug jr. i comebacksesongen.

Men Northug går tilbake til suksessoppskriften fra sine beste år som langrennsløper, og har i tillegg hyret inn Johan Kaggestad som en ekstern rådgiver og samtalepartner.

– Jeg skal være djevelens advokat. Det er jeg god til, humrer Kaggestad.

– Samtalepartner

På vei til tre ukers jobb for TV 2 i Tour de France, er han allerede så vidt i gang med sin rådgiverrolle.

– Det blir å være en samtalepartner, og en utfordrer. Arild Monsen og Northug har sydd et program, og de har også identifisert noen få utviklingområder som han er nødt til å ta tak i. Min rolle er å utfordre, og passe på at han gjør det som skal til, sier Kaggestad.

I praksis prater han jevnlig med Monsen, og med Northug. Så gir han råd dersom det skulle vise seg om man eventuelt trenger å forandre på opplegget.

Kaggestad er svært nøye med å presisere at det er Arild Monsen som er treneren til Northug. Men rollen som vaktbikkje for Northug er ikke ny. TV 2 vet at Kaggestad og Northug rakk å utvikle et gjensidig tillitsforhold da oraklet fra Vikersund var coach for Olympiatoppen rundt langrennslandslaget i 2011.

– Jeg har veldig sansen for Petter Northug, og liker det han står for som toppidrettsutøver. Jeg var med landslaget fram til VM i 2011, og jeg tror Northug er på riktig spor nå, og kan få en flott sesong.

2011-sesongen er Northugs beste som langrennsløper, så det er kanskje ikke rart at Northug skuer tilbake for å finne gamle suksessformler.

Mindre høydetrening

Arild Monsen har allerede tatt tak i den ekstreme høydetreningen til Northug.

– Slik får han ikke holde på hos oss, sa Monsen til TV 2 allerede tidlig i mai.

Dessuten får han støtte hos Kaggestad i at Northug skal tilbake til røttene med god gammeldags langrennstrening.

– Han er tilbake med de lange rolige langturene. Antall timer reduseres ikke, men intensiteten blir litt lavere. Så er han fortsatt opptatt av å være i høyden. Det er greit. Men det han må passe på er å trene riktig, og ikke drive for intens trening når han først er i høyden, sier Kaggestad.