Forbannelsen er brutt: Dette er Englands straffefiaskoer

Da England slo ut Colombia, var et 22 år langt mareritt endelig over.

Se hvordan England fikk brutt den grusomme strafferekken i vinduet øverst!

Før seieren over Colombia hadde England røket ut i tre av tre straffesparkkonkurranser i VM-sammenheng, og seks av sju medregnet EM.

Det ga dem en seiersprosent på 17 – sjokkerende lavt i forhold til Argentina, som har høyest seiersprosent med 73.

Dette er hele marerittrekken.

1990: Tap for Vest-Tyskland

I VM i Italia var det allerede blitt 24 år siden forrige VM-tittel.

Et sulteforet engelsk publikum hadde fått laget sitt til semifinale. Endelig skulle trofeet hjem igjen til fotballens hjemland.

Vest-Tyskland tok ledelsen etter et frispark fra Andreas Brehme skiftet retning. Gary Lineker utlignet ti minutter før fulltid, og kampen drog til straffesparkkonkurranse.

Og det startet så bra for engelskmennene. Gary Lineker satte sin straffe. Peter Beardsley og David Platt fulgte opp med å sette sine. Så bommet Stuart Pearce. Så blåste Chris Waddle ballen langt over tverrliggeren.

Samtidig reddet ikke Peter Shilton et eneste forsøk, og finaledrømmen brast for England.

1996: Slo ut Spania
I EM 1996 spilte England på hjemmebane – et mesterskap der det berømte slagordet «When football comes home» oppstod.

Før seieren over Colombia, var kvartfinalen mot Spania den eneste av sju ganger England hadde avansert etter straffesparkkonkurranse. Etter 90 minutter stod det 0-0, og i ekstraomgangene – første mesterskap med «golden goal» – ble det heller ingen mål.

I straffesparkkonkurransen fikk Pearce muligheten til å rette opp feilen fra VM seks år tidligere. Like før hadde Fernando Hierro truffet tverrliggeren med sitt forsøk. Denne gangen var Pearce sikker, og utlignet Spanias ledelse.

Lagkameratene gjorde jobben. Så reddet David Seaman den avgjørende straffen tatt av Miguel Nadal, en av ytterst få redninger gjort av en engelsk keeper i mesterskapsammenheng.

1996: Tap for Tyskland
Gledesrusen etter Spania-seieren forsvant imidlertid fort for de tre løvene. Igjen var det tysk motstand, og igjen var det i en semifinale straffeforbannelsen skulle stoppe England.

Denne gangen endte kampen 1-1 etter ekstraomganger.

Kvaliteten på straffesparkene var skyhøy. I tur og orden satte både England og Tyskland sine straffer, som gjorde at det var gått til «sudden death» da nåværende landslagssjef Gareth Southgate, som hadde hatt et bra mesterskap, steg frem.

Forsøket ble reddet av Tyskland-keeper Andreas Kopke. Andreas Möller svarte med å treffe, som sendte tyskerne til finalen.

1998: Tap for Argentina

Allerede for 20 år siden var det blitt i overkant mange straffefadeser for den engelske fansen.

England senket av straffer igjen, var den britiske avisen The Guardians overskrift.

De tre løvene øynet et håp da Seaman reddet Hernan Crespos forsøk, men Paul Ince bommet i neste sekvens. Dermed var lagene like langt etter to straffer hver. Paul Merson og Michael Owen scoret på sine, og da Roberto Ayala satte sin var det David Battys ansvar å sikre «sudden death».

Batty, som var blitt byttet inn i ekstraomgangene, klarte ikke å få ballen langt nok ut til siden. Forsøket ble reddet. Igjen ble VM-drømmen knust etter straffesparkkonkurranse, denne gang i åttedelsfinalen.

EM 2004: Tap for Portugal

Denne gangen ble det exit i kvartfinalen mot vertsnasjon Portugal, som senere tapte finalen for Hellas. En sen scoring av Frank Lampard i ekstraomgangene sørget for en ny sjanse.

Straffesparkkonkurransen startet på verst mulig vis for England, da ledet av Sven Göran Eriksson. Superstjerne David Beckham blåste ballen til himmels. Det samme gjorde Rui Costa. John Terry, Owen Hargreaves og Ashley Cole satte sine, og lagene var like langt før siste straffe.

Darius Vassells forsøk ble reddet av Ricardo. Så tok den portugisiske keeperen selv ansvar, og satte den avgjørende straffen forbi Seaman.

VM 2006: Tap for Portugal

I VM i Tyskland fikk England muligheten til å revansjere den sure exiten to år i forveien. Igjen var det Portugal, og igjen var det i en kvartfinale.

Men den gang ei.

Igjen ble det en elendig start. Portugal scoret på første forsøk. Frank Lampard bommet for England. Portugal bommet på sine to neste, mens Hargreaves hadde utlignet for England.

Da fikk Steven Gerrard muligheten til å gi England initiativet, men Liverpool-legendens straffe ble reddet. Totalfiaskoen var et faktum da Jamie Carragher bommet på siste, som gjorde at Cristiano Ronaldo ble helt da han satte portugisernes siste.

EM 2012: Tap for Italia

I mesterskapet der både Polen og Ukraina var vertsnasjoner ble det nok en gang exit i kvartfinalen. Denne gangen var det Italia og Gianluigi Buffon som stoppet de tre løvene.

Som mot Portugal seks år tidligere, skjøt de engelske stjernene med løskrutt. Både Mario Balotelli og Gerrard satte sine straffer. Riccardo Montolivo bommet, som gjorde at Wayne Rooney kunne sørge for England-ledelse. Det gjorde stjernespissen også.

Der Andrea Pirlo og Antonio Nocerino omsatte sine, traff Ashley Young tverrliggeren med sitt. Deretter reddet Buffon forsøket fra Cole, som gjorde at Italia var videre til semifinale da Alessandro Diamanti scoret på sitt forsøk.

VM 2018: Seier over Colombia.

Kilder: BBC, UEFA, The Guardian, The Telegraph og Daily Mail.