STRØK TO GANGER PÅ EKSAMEN: Mats Lokøy (21) fant ny motivasjon til å mestre mattefaget på Sommerskolen ved Amalie Skram videregående i Bergen.
STRØK TO GANGER PÅ EKSAMEN: Mats Lokøy (21) fant ny motivasjon til å mestre mattefaget på Sommerskolen ved Amalie Skram videregående i Bergen. Foto: Kåre Breivik

Dropper sol, sommer og ferie for skolebenken

Akkurat nå ligger de fleste skoleelever på en strand eller spiser is i solen, men ikke alle. Mats Lokøy (21) fra Bergen og Hadel Alsaed (18) fra Syria går på «Sommerskole» for å nå sine mål for fremtiden.

– Jeg har strøket i matte to ganger tidligere som privatist, det er min tredje sjanse nå til å bestå den, sier Mats Lokøy på 21 år.

Han bruker sommerferien på enda et forsøk på å bestå eksamen i matematikk. Det er det eneste som holder han igjen fra å få godkjent fagbrevet som industrirørlegger og komme seg ut i jobb.

– Det må jeg ha, sier Mats.

Her på Sommerskolen ved Amalie Skram videregående i Bergen fikk han ny motivasjon.

– Her bruker de tid på deg og det er ikke så mange elever per klasse slik at lærere skal få tid til å sette seg inn i det man sliter med, sier Lokøy.

Møter elever med samme utfordring

Mats forteller at han alltid har slitt med mattefaget. Det gjorde at han etterhvert ga opp i timene på videregående. Han forklarer at her slipper han å føle seg som den «dårlige» i klassen.

Foto: Kåre Breivik
Foto: Kåre Breivik

– Det er litt lett å drite i det da, når du først ikke får noe til. Så man bare gir opp. Det er en annen følelse når alle sliter med det samme og alle har det samme målet, sier Lokøy.

Har du blitt bedre?

– Ja det har jeg, sier Lokøy.

Opplever mestring

– Jeg tror det gir en positiv effekt å se at det er ikke bare «jeg» som har problemer, men også «hun» eller «han» har problemer, sier Petter de Presno Borthen, spesialrådgiver for opplæringsavdelingen i Hordaland Fylkeskommune.

Arrangerer Sommerskole fem steder i Hordaland for tolvte gang: Petter de Presno Borthen, spesialrådgiver for opplæringsavdelingen i Hordaland. Foto: Kåre Breivik
Arrangerer Sommerskole fem steder i Hordaland for tolvte gang: Petter de Presno Borthen, spesialrådgiver for opplæringsavdelingen i Hordaland. Foto: Kåre Breivik

Sommerskolen i Hordaland arrangeres fem steder i fylket i samarbeid med Røde Kors. Tilbudet er gratis med frokost og lunsj til deltakerne. Mer enn 70 elever og lærlinger skal i år ta ny eksamen i matematikk fra yrkesfag VG1 og 40 elever som kom til Norge for kort tid siden skal forbedre norskkunnskapene sine.

Borthen forteller at han ser tiltaket fungere og at elevene som trenger det møter opp.

– Det gjør de fordi de må ha det, men også fordi at når man har problemer med et fag så kan det være lurt å få alt på en gang. Da ser de gjerne at de mestrer det på en annen måte, sier Borthen.

Det opplevde Mats som mener sommerskolen ble redningen for han.

ENDELIG MOTIVERT: Mats Lokøy (21) forteller at det er lett å gi opp når man ikke mestrer et fag. Foto: Kåre Breivik
ENDELIG MOTIVERT: Mats Lokøy (21) forteller at det er lett å gi opp når man ikke mestrer et fag. Foto: Kåre Breivik

– Jeg føler undervisningen er satt opp mer for de som ikke er flink i matte. Lærerne bruker mer tid på å forklare og undervisningen går litt tregere, sier Lokøy.

Nå gjenstår det bare å bestå eksamen.

– Da vil jeg i hvert fall føle meg et skritt videre i livet. Da har jeg en utdanning. Det er noe som må gjøres og forhåpentligvis så er det verdt det når jeg består, for det skal jeg gjøre, sier Lokøy.

Ruster minoritetspråklige til skolestart

I år var det rekordpåmelding for de fem sommerskolene i Hordaland. Borthen mener muligheten elever får her kan minske frafallet vi ser i videregående skoler.

– Det tror jeg absolutt, sier Borthen.

Spesielt når det gjelder de som nettopp er kommet til Norge og skal håndtere et videregående pensum på et helt nytt språk.

FORBEREDES TIL SKOLESTART: På Sommerskolen lærer elever med minoritetsbakgrunn norske ord og uttrykk.
FORBEREDES TIL SKOLESTART: På Sommerskolen lærer elever med minoritetsbakgrunn norske ord og uttrykk. Foto: Foto:Geir Johnny Huneide

– Nå er det jo sånn at man for eksempel kommer inn som minoritetspråklig. Da kommer man inn i videregående uten å ha kunnskaper om norsk. Det er ikke krav til norsk og det er klart at det blir vanskelig når man har tre år på seg til videregående utdanning. Da tror jeg sånne tiltak som dette gull verdt. Hvor man får litt påfyll i tillegg til skolen, sier Borthen.

Fra flukt til videregående

Hadel Alsaed er 18 år, hun kom med videregående grunnkurs i sekken fra Syria for bare to år siden. Nå har hun fullført VG1 i Norge og her på Sommerskolen forbedrer hun sine norskkunnskaper.

SETTER STORE MÅL: Hadel Alsaed (18) kom til Norge for to år siden, nå gjør hun alt for å sikre en stabil fremtid. Foto:Kåre Breivik
SETTER STORE MÅL: Hadel Alsaed (18) kom til Norge for to år siden, nå gjør hun alt for å sikre en stabil fremtid. Foto:Kåre Breivik

– De hjelper oss med forberedelser til høsten. Jeg går her for å bli bedre i språket og forstå norske utrykk. Spesielt dialekter, sier Alsaed.

Det er også annerledes å være her enn på videregående forklarer hun. Her er hun ikke den eneste i klassen som kanskje ikke forstår hva som blir sagt.

– Det blir ofte masse stress på skolen og mange elever. Det blir hyggeligere her. Det er mer samarbeid og man treffer nye venner fra ulike land som er mer integrert. Vi forstår også hverandre bedre når vi snakker fordi vi er alle nye her. Det er godt, sier Alsaed.

Hun ønsker gode karakterer slik at hun kan sikre sine mål for fremtiden.

– Jeg vil jobbe med business eller bli advokat. Mitt mål er å hjelpe folk og utvikle verden videre, sier Alsaed.

Godt alternativ

Tror du det blir lettere for deg å få de karakterene du ønsker når du har deltatt her?

Ja det tror jeg, det hadde blitt vanskeligere å starte på siste-året til høsten uten disse ukene på Sommerskolen, sier Alsaed.

Foto: Kåre Breivik
Foto: Kåre Breivik

Hun forteller at om hun ikke hadde hatt denne muligheten måtte hun brukt andre metoder for å forbedre norskkunnskapene.

– Da hadde jeg fortsatt med det jeg gjør. Se på Nyheter, lese aviser og låne bøker på biblioteket, forklarer hun.

Hun forklarer at det også er viktig at Sommerskolen er gratis.

– Det er viktig fordi mange familier som kommer har ikke råd til å betale for et ekstra kurs. Sommerskole er et godt alternativ, det er greit arbeid og vi har lært masse ord og uttrykk. De norske lærerne og de frivillige fra Røde kors er veldig hyggelig. De har et godt samarbeid, så jeg vil takke dem, avslutter Alsaed.

Borthen ser at dette er noe flere skoleelever med minoritetsbakgrunn drar nytte av, selv om det ikke er noen eksamen.

– Dette blir en slags styrking av språket, som hjelper de godt i gang videre. De skal tross alt bestå tilslutt og norsk har du i alle fag, avslutter Borthen.