ØKT MILITÆRT NÆRVÆR: Forsvarsminister Frank Bakke-Jensen (H) sier Russland ser på Norge som en forutsigbar og lesbar nabo.
ØKT MILITÆRT NÆRVÆR: Forsvarsminister Frank Bakke-Jensen (H) sier Russland ser på Norge som en forutsigbar og lesbar nabo. Foto: Olaug Kyvik/TV 2

Bakke-Jensen: Derfor øker USA sitt militære nærvær i Norge

– Vi skal være klar over at sikkerhetssituasjonen er slik at vi er nødt til å flytte Hæren tilbake til Finnmark, sier forsvarsminister Frank Bakke-Jensen til TV 2.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

– Amerikanerne synes det er flott å komme til Norge og diskutere med oss – rett og slett fordi vi kan Russland, kjenner Russland og kommuniserer med Russland på en veldig god måte, sier forsvarsminister Frank Bakke-Jensen (H) om Norges forhold til stormaktene USA og Russland, i forkant av NATO-toppmøtet.

– Kritikerne vil hevde at de ikke bare kommer til Norge for å prate. De har jo med litt utstyr?

– Det er også noen som hevder at Russland blir overrasket over at vi øver med allierte. Russland blir ikke overrasket av at vi er medlem av NATO. Russland ser på oss som en forutsigbar og lesbar nabo, som er medlem av en forsvarsallianse, sier forsvarsministeren til TV 2.

USAs president Donald Trump og NATOs generalsekretær Jens Stoltenberg har pekt på at Norge er det eneste europeiske landet som grenser til Russland som ikke når NATOs toprosentmål i 2018.

Før NATOs toppmøte trappet USA opp presset mot Norge og andre allierte om å øke forsvarsbevilgningene. Det oppsto kaotiske tilstander rundt NATO-toppmøtet i Brussel, og Trump kom med harde utfall mot Tyskland omtrent før NATO-møtet var i gang. Statsminister Erna Solberg avviste at Donald Trump hadde kommet med direkte trusler om å trekke USA ut av NATO.

Da USAs forsvarsminister James Mattis besøkte Norge, var han fornøyd med at Norge står ved målet om å øke Forsvarets bevilgninger til to prosent av BNP innen 2024.

– Vi diskuterte også den pågående moderniseringen av det norske Forsvaret og hvordan dette styrker både vår egen og NATOs forsvarsevne. Norske investeringer i strategiske kapasiteter som kampfly, ubåter og maritime patruljefly er en viktig del av byrdefordelingen i NATO, sier Bakke-Jensen.

Forsvarsministeren er ikke med på at Norge svekker NATOs troverdighet ved å ikke holde løftene fra Wales.

– Vedtaket er en ambisjon. Vi jobber knallhardt hver dag for å oppfylle ambisjonen, sier Bakke-Jensen til TV 2.

Fly og soldater

Forsvarsministeren sier at norsk sikkerhets- og forsvarspolitikk er bygd på to pillarer; at Norge har et troverdig, nasjonalt forsvar og at Norge er en troverdig partner i forsvarsalliansen NATO. I juni ble det kjent at USAs militære tilstedeværelse i Norge øker:

  • Aktivitetene til US Marines utvides, og vil omfatte inntil 700 soldater fordelt på Værnes i Trøndelag og Setermoen i Indre Troms.
  • Amerikanske P-8 Poseidon overvåkingsfly bruker Andøya flystasjon.
  • USA har fått ja til å bruke Rygge flystasjon i Østfold til QRA-formål i forbindelse med NATO-operasjonen Atlantic Resolve og det europeiske avskrekkingsinitiativet EDI. Forsvarsdepartementet har bekreftet at superflyet F-22-Raptor er en av de aktuelle flytypene.
Et amerikansk Harrier-fly tar av fra Bodø flystasjon under øvelsen Fjord Fury i mai.
Et amerikansk Harrier-fly tar av fra Bodø flystasjon under øvelsen Fjord Fury i mai. Foto: Lance Cpl. Jailine Martinez/US Marine Corps

– Vi øker den militære tilstedeværelsen i Værnes og i Indre Troms fra 330 til rundt 700 soldater. Vi gjør en avtale som skal gjøre det lettere å planlegge, og som sier at vi skal se dette i et femårsperspektiv samtidig som vi skal evaluere det underveis, sier Frank Bakke-Jensen.

Forsvarsministeren sier at Norge har inngått avtale med USA om fire oppstillingsplasser for fly på Rygge flystasjon, i treningsøyemed.

– NATO-alliansen og operasjonen vi har i Europa blir bedre av at man også kan inkludere Norge og Sør-Norge i øvingen som skal foregå. Dette er amerikanske investeringer for å vise at USA og NATO er tilstede i Europa, sier Bakke-Jensen om EDI-midlene som USA har bevilget til Rygge.

– Har veldig respekt

I nord må regjeringen styrke landmakten for å avverge og forebygge russisk, militær aggresjon.

– Vi skal være klar over at sikkerhetssituasjonen er slik at vi er nødt til å flytte Hæren tilbake til Finnmark, sier forsvarsministeren til TV 2.

Han understreker at selv om Norge trapper opp militært på grunn av en mer truende nabo, kommuniseres og samarbeides det med Russland på mange plan; fiskeri, forvaltning, søk og redning, miljø, folk-til-folk-samarbeid, samt handel over grensa i nord.

TRENTE MED KYSTJEGERE: US Marines ved Trondenes fort i Harstad i mai i år.
TRENTE MED KYSTJEGERE: US Marines ved Trondenes fort i Harstad i mai i år. Foto: Miguel A. Rosales/US Marine Corps

– Amerikanerne har veldig respekt for den norske måten å balansere vårt forhold til vår store nabo i øst. Vi er et tydelig medlem av NATO-alliansen, og vi er tydelige på at vi er et lite land. Vi er avhengige av folkeretten, vi er ikke bare litt for folkeretten, men helt for folkeretten. Derfor har vi reagert på russiske brudd på folkeretten, sier Bakke-Jensen.​

– Skal forsvare Norge

ØVDE I FINLAND: I mai 2018 deltok US Marines med Abrams-stridsvogner for første gang i en øvelse på finsk jord.
ØVDE I FINLAND: I mai 2018 deltok US Marines med Abrams-stridsvogner for første gang i en øvelse på finsk jord. Foto: Staff Sgt. Marcin Platek/US Marines

I 2014 gjennomførte USA den største utskiftningen av militært materiell i Norge noensinne, og i 2016 rullet det amerikanske marinekorpset for første gang ut Abrams-stridsvogner av fjellagrene i Norge. I mai i år var US Marines og Abrams-stridsvogner for første gang i Finland, der de deltok i en årlig øvelse med skarpskyting.

I 2018 er det Norge som har formannskapet i NORDEFCO, og dermed leder det nordiske forsvarssamarbeidet. Russlands økte militære aktivitet møtes også med at amerikanske styrker øver i Sverige og Finland, sier Bakke-Jensen.

– US Marines er her på rotasjonsbasis. De er i Norge, og øver litt i Sverige, Finland og andre europeiske land. Det at man øver med Sverige og Finland, er et tegn på at Sverige og Finland også er en del av det vestlige forsvarssamarbeidet. Slik sikkerhetssituasjonen er blitt, vil vi se et økt nordisk forsvarssamarbeid i fremtiden, sier Bakke-Jensen til TV 2.

– Nasjonal vurdering

I juni gjenga NRK en uttalelse fra pressetalskvinne Maria Zakharova i russisk UD om at Norge undergraver forholdet mellom Oslo og Moskva, og i praksis har slått en strek over den tradisjonelle norske politikken om ikke å tillate permanente baser for utenlandske styrker på norsk jord.

– Det er en nasjonal vurdering som gjør at vi inviterer allierte styrker hit. Det er norske interesser som gjør at vi inviterer briter, nederlendere, tyskere og amerikanske soldater til Norge. Vi blir bedre av å trene med våre allierte, og våre allierte blir bedre av å trene med oss, sier Frank Bakke-Jensen.

Russlands ambassade har påstått at det økte amerikanske militære nærværet i Norge kan øke spenningen, føre til våpenkappløp og destabilisering av situasjonen i Nord-Europa.

Bakke-Jensen tror at det kan være flere grunner til at Russland reagerer slik, men han sier at Norge som NATOs øyne og ører i nord samtidig ser at den russiske aktiviteten i nord øker betraktelig.

– Vi seiler mer i nord, og vi flyr mer i nord. Hvorfor? Vi skal forsvare Norge fra russegrensa og sørover, inkludert havområdene. Med havområdene må vi ta i betraktning at de er seks ganger større nå enn da vi la planer for ti, femten og tyve år siden. Vi er avhengige av å ha et nasjonalt, troverdig forsvar, samtidig som vi er avhengig av å være en troverdig partner i NATO-alliansen, sier Bakke-Jensen til TV 2.