England brøt forbannelsen - videre etter vanvittig straffedrama

England har tapt seks av syv straffesparkkonkurranser i VM og EM, men mot Colombia skulle de endelig lykkes.

Colombia - England 1-1 (0-0)

England brøt straffe-forbannelsen og kvalifiserte seg for kvartfinalen for første gang siden 2006.

Se høydepunktene øverst.

Harry Kane er mannen som skal bringe æren tilbake til et sulteforet engelsk fotballpublikum. I gruppespillet innfridde 24-åringen til forventningene med fem scoringer, og da England slet med å finne nettmaskene mot Colombia var det nettopp Kane som tok ansvar, og sendte «Three Lions» i føringen på straffespark.

Men da de engelske supporteren begynte å forberede seg til seiersfesten, dukket VMs mest målfarlige midtstopper opp. To minutter på overtid steg Yerry Mina til værs og utlignet for colombianerne.

Ekstraomgangene endte målløs, dermed måtte det hele avgjøres med straffesparkkonkurranse.

Radamel Falcao - Mål
Harry Kane - Mål
Juan Cuadrado - Mål
Marcus Rashford - Mål
Luis Muriel - Mål
Jordan Henderson - Bom
Mateus Uribe - Bom
Kieran Trippier - Mål
Carlos Bacca - Bom
Eric Dier - Mål

​England har tapt seks av sju straffesparkkonkurranser i EM og VM-sammenheng, men denne gangen gikk det engelskmennenes vei. Eric Dier fikk æren av å sette inn det avgjørende straffesparket.

– England har klart det etter å ha mislyktes så uendelig mange ganger. Det ender med engelsk jubel i Moskva. De har jobbet så hardt for å mestre disse situasjonene, utbrøt TV 2s kommentator Øyvind Alsaker etter Eric Dier vinnermål.

– Det har vært et rart mesterskap, men samtidig fantastisk bra. Når England vinner på straffesparkkonkurranse vet du at det er noe merkelig med dette mesterskapet. Dette viser at det er mulig for England å gå hele veien, sier TV 2s fotballekspert Trevor Morley i VM-studio etter kampen.

Matchvinneren var naturlig vis lettet etter den dramatiske avslutningen.

– Jeg var veldig nervøs. Jeg har aldri vært i en slik situasjon tidligere, men jeg følte at jeg var nødt til å score. Jeg er så glad for at den gikk inn, sa Eric Dier etter kampen ifølge BBC.

Dermed møter England Sverige i kvartfinalen.

England dominerte
England har ikke vunnet en kamp i cup-spillet i VM siden 2006. Under årets mesterskap har de engelske spillerne gitt tilhengerne troen på at noe stort kan skje. Spesielt Harry Kane har vist seg å være spilleren som kan lede vei for engelskmennene, og det var han som sto for kampens første sjanse.

England presset Colombia dypt i banen fra første sekund, men de to fysiske stopperne Yerry Mina og Davinson Sanchez ryddet unna alt Gareth Southgate og hans disipler prøvde seg på.

Men etter 15 minutter oppsto det en tellefeil i forsvaret til colombianerne. Kieran Trippier kom fossende ned lags høyresiden. På bakerste stolpe fant han Harry Kane, men Tottenham-stjernen kom ikke ordentlig over ballen med hodet, og headingen gikk like over målet til David Ospina.

Colombia skapte ingen ting i starten av kampen, og savnet nok sin største stjerne James Rodríguez, som fulgte kampen fra tribunene med en skade i låret.

Ropte på straffe
Fem minutter før pause ropte engelskmennene på straffe. Det oppsto tumulter i muren til colombianerne da Kieran Trippier gjorde seg klar til å ta et frispark. Wilmar Barrios skallet ned Jordan Henderson innenfor 16-meteren, men etter å ha sett videobildene bestemte dommer Mark Geiger at colombianeren kun skulle få gult kort. Frisparket til Trippier gikk like utenfor.

Colombia skapte knapt en eneste mulighet i førsteomgangen. Radamel Falcao ble kjempende alene på topp mot tre engelske midtstoppere. England greide imidlertid ikke å utnytte overtaket, dermed endte de første 45 minuttene målløse.

Iskald Harry Kane
​Men da ting ikke gikk Englands vei i førsteomgangen, hadde «Three Lions» marginene på sin side i starten av andreomgangen. Carlos Sanchez rev ned Harry Kane som forsøkte å løpe seg fri inne i boksen på en corner. Dommeren pekte bestemt på straffemerket. Kane gikk selv opp til ellevemetermerket, og Englands største stjerne gjorde ingen fei. Han sendte David Ospina til venstre, og plasserte ballen iskaldt i midten av målet.

Scoringen gjør at Kane leder an i kampen om gullballen med seks mål så langt i mesterskapet.

– Harry Kane oppfyller ønsket og tangerer Gary Linekers seks mål i 1986. Kane er iskald og løfter ballen midt i mål. Nå har han seks VM-mål allerede, og 19 mål for England totalt på 29 kamper. Det er helt fenomenale tall, utbrøt Øyvind Alsaker etter scoringen.

To minutter senere var England nære ved å sette inn sitt andre mål for dagen. Trippier slo et strålende innlegg som fant pannebrasken til Dele Ali, men avslutningen gikk utenfor.

Yerry Mina-show
Kampen bølget fram og tilbake i sluttminuttene. Colombia jaktet utligningsmålet, men det virket som England hadde brukbar kontroll på søramerikanerne. Men ni minutter før slutt misbrukte Juan Cuadrado en stor mulighet. Carlos Bacca fant Juventus-spilleren på hjørnet av 16-meteren, men 30-åringen blåste ballen over målet til Jordan Pickford.

Også Radamel Falcao brant flere muligheter i det klokken tikket mot 90 minutter, men heller ikke han greide å sette inn utligningen for colombianerne.

men to minutter på overtid eksploderte det på Otkrytiye Arena. Jose Cuadrado slo en corner inn på bakerste stolpe. Der ventet midtstopper Yerry Mina og stanget inn sitt tredje mål i mesterskapet.

– Mina er så god på dødballer. Det er en enorm heading, og tredje gangen han stiger til værs i VM, sa Alsaker.

To slitne lag
​Det ble det siste som skjedde i ordinær tid, og kampen gikk ut i ekstraomganger.

Ekstraomgangene bar preg av to slitne lag som ikke ønsket å ta de store sjansene. Men det var søramerikanerne som hadde mest saft igjen i beina. Falcao prøvde seg med et hodestøt fra elleve meter, men superspissen fikk ikke styrt headingen på mål.

I det 105. minutt fikk innbytter Jamie Vardy en gedigen mulighet da han fikk stå alene inne i boksen til Colombia. Leicester-spissen avslutning gikk rett i klypene til David Ospina. Det virket ikke som Vardy var klar over hvor god tid han hadde. Også innbytter Danny Rose fikk en mulighet fra skrått hold, men avslutningene gikk like utenfor stolpen.

Ingen av lagene klarte å få ballen i mål, dermed måtte det hele avgjøres på straffespark.

Brøt straffe-forbannelsen
​Da Jordan Henderson bommet trodde nok de fleste engelskmenn at forbannelsen skulle hjemsøke dem igjen, men Colombia fulgte opp med å brenne to straffespark. Innbytter Eric Dier fikk muligheten til å avgjøre det hele, og Tottenham-stjernen var iskald og satte ballen sikkert i mål.

Dermed kunne de engelske spillerne slippe jubelen løs og feire at de er i kvartfinalen for første gang siden VM i Tyskland i 2006.

Slik startet lagene:

Colombia (4-3-2-1): Ospina - Arias - Mina - Sanchez - Mojica - Sanchez - Barrios - Lerma - Cuadrado - Quintero - Falcao.

England (3-5-2): Pickford - Walker - Stones - Maguire - Trippier - Lingard - Henderson - Alli - Young - Sterling - Kane.

Dommer: Mark Geiger.

Stadion: Otkrytiye Arena.