Emil Forsberg sendte Sverige til kvartfinalen: – Sverige trengte meg i dag

Emil Forsberg har fått kritikk for ikke å ha levert som forventet i mesterskapet, men i åttedelsfinalen mot Sveits våknet den svenske stjernespilleren.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Sverige - Sveits 1-0 (0-0)

Emil Forsberg ble matchvinner da Sverige slo Sveits og kvalifiserte seg for kvartfinalen for første gang siden 1994.

Se høydepunktene øverst

Emil Forsberg ble pekt ut som Sveriges viktigste mann før mesterskapet i Russland, men så langt har 26-åringen slitt med å leve opp til forventningene.

Mot Sveits i Kvartfinalen var han lenge anonym, men 30 minutter før slutt viste RB Leipzig-spilleren hva han kan.

Han skar inn skar inn fra venstresiden, driblet av et par sveitsiske spillere, før han klemte til fra 18 meter. Ballen gikk via Manuel Akanji og videre i nettet bak Yann Sommer.

Forsberg er blant spillerne som har avsluttet fleste ganger i VM. 14 skudd har enten gått utenfor eller blitt blokkert, men da det gjaldt som mest gikk ballen mål.

– Sverige trengte meg i dag, og jeg leverte. Det er den største opplevelsen i mitt liv. Det er en fantastisk følelse å sende laget mitt til kvartfinalen, sa Emil Forsberg etter kampen.

Svenskene har slitt med å markere seg i VM siden bronsemedaljen i 1994. Nå har våre naboer for første gang på 24 år kvalifisert seg for kvartfinalen.

– Vi jobber sammen gjennom hele kampen. Det er så jævlig bra gjort. Vi brant noen sjanser, og kunne sikkert gjort ting bedre, men hva faen betyr det, vi er videre. Når spillerne knapt klarer å gå av banen har de gjort en god jobb, sa Sveriges trener Janne Anderson etter kampen.

Sverige møter vinneren av kampen mellom England og Colombia som spilles senere i kveld.

Svensk sjansebonanza
Et svensk lag, som har blitt beskyldt for å være grått og kjedelig, sendte alle mann i angrep i åpningsminuttene mot Sveits. Marcus Berg og Albin Ekdal fikk begge muligheter til å sendte våre naboer i ledelsen, men avslutningene gikk langt utenfor målet til Yann Sommer.

Etter en sjansefattig periode var svenskene igjen nære ved å ta ledelsen. Etter flipperspill i boksen til Sveits fikk Marcus Berg rappet til ballen fra om lag syv meter. Yann Sommer, som har vært blant mesterskapets beste målvakter så langt, viste at formen fra gruppespillet ikke hadde forsvunnet, og reddet avslutningen på mesterlig vis.

Berg sto bak de fleste mulighetene til svenskene i førsteomgangen. 31-åringen har skutt 13 ganger på mål i mesterskapet, det er flest avslutninger av samtlige som ikke har scoret ett eneste mål. Det er med andre ord ikke så rart at den svenske spissen ikke strutter av selvtillit.

– Det må ha vært en ubehagelig omgang for Marcus Berg. Det virker som han har strøm i beina. Ballen går i alle retninger, sa NRKs fotballekspert Aleksander Schau i pausen.

Fem minutter før pause fikk Sveits sin første store sjanse. Steven Zuber fosset ned langs venstresiden. Han fant Blerim Dzemaili som banket til fra utkanten av 16-meteren, men heldigvis for Sveriges målvakt Robin Olsen gikk skuddet like over tverrliggeren.

Men det var Sverige som hadde de største mulighetene i førsteomgangen. Igjen fikk Albin Ekdal muligheten, denne gangen var det vanskeligere å bomme enn å score. Den tidligere Rosenborg-spilleren Mikael Lustig fant Ekdal som fikk stå helt alene på bakerste stolpe. Alt 28-åringen trengte å gjøre var å sette bredsiden til, men ballen gikk himmelhøyt over målet.

– Sverige gjør en veldig god omgang, kanskje den beste de har spilt i VM. Dessverre for dem er det mål som avgjør kamper, sa NRKs kommentator Egil «Drillo» Olsen.

Hvis den første omgangen var en underholdende affære, var andreomgangen den rake motsetningen. Verken Sverige eller Sveits klarte å skape nevneverdig med målsjanser. Det meste dreide seg om dueller på midten av banen. Det var tydelig at lagene ikke ønsket å satse for mye framover i frykt for å slippe motstanderen til defensivt.

Svensk jubelbrøl
Men alle lag er avhengig av en spiller som kan skape noe ut av ingen ting. Det har Sverige. Emil Forsberg skar inn fra venstresiden. 26-åringen klemte til fra 16 meter, skuddet gikk via den sveitsiske forsvarspilleren Manuel Akanji, og i mål.

Sverige la seg dypere i banen etter scoringen til Emil Forsberg. Sveitserne forsøkte, men de manglet kreativiteten i angrepsspillet til å bryte ned den svenske forsvarsmuren som ble styrt med jernhånd av kaptein Andreas Granqvist.

På overtid fikk Sveits muligheten de hadde ventet på. Innbytter Haris Seferovic fikk satt hodet på et innlegg, men ballen gikk rett på Robin Olsen i Sverige-målet.

Tre minutter på overtid fikk Michael Lang rødt kort da han dyttet Martin Olsson rett utenfor 16-meteren. Ola Toivonen tok frisparket, men Yann Sommer hindret Sverige fra å score to mål med en god redning.

Dermed ble det Forsbergs scoring som sendte Sverige videre til 8-delsfinalen for første gang siden 1994.

Sveits, som er ranket som nummer seks på FIFA-rankingen, må ta den tunge veien hjem fra mesterskapet.

Slik startet lagene:

Sverige 4-4-2: Olsen - Lustig - Lindelof - Granqvist - Augustinsson - Claesson - Ekdal - Svensson - Forsberg - Toivonen - Berg.

Sveits 4-2-3-1: Sommer - Lang - Djourou - Akanji - Rodriguez - Behrami - Xhaka - Shaqiri - Dzemaili - Zuber - Drmic.

Dommer: Damir Skomina

Stadion: Krestovsky Stadion