TRENINGSGURU: Alexander Stöckl Midtstubakken i Holmenkollen hvor de norske hopperne trener på plast i det fine sommerværet. Foto: Poppe, Cornelius / Scanpix
TRENINGSGURU: Alexander Stöckl Midtstubakken i Holmenkollen hvor de norske hopperne trener på plast i det fine sommerværet. Foto: Poppe, Cornelius / Scanpix

Hoppsjefens beste slanketips i sommer

Alexander Stöckl ber foreldre ta mer ansvar for hva barna putter i seg og slakter kjendisbloggere. – Sett klare mål, pimp opp grønnsakene og bruk trappene.

Hopptreneren blir engasjert når trening, kosthold, fedme og en stadig slappere befolkning blir tema. Nå vil han dele sine råd til deg som vil bli litt slankere i sommervarmen.

– Folk må dyrke sin indre motivasjon. Det beste er å sette seg et klart mål og finne ut «hvor skal jeg». Du må ha et klart bilde av hvordan ting ser ut. Mine hoppere hadde før OL et bilde av hvordan det ville være å stå på sletta i Pyeongchang og ha vunnet gull. For min del er den største motivasjonsfaktoren å ha i bakhodet hvordan det kan føles når man når det man ønsker. Da er det lettere å komme seg gjennom de tunge dagene, sier østerrikeren.

Ingen forbud

Siden 2011 har han trent de norske skihopperne med stor suksess.

– Det finnes mange gulrøtter. Du vil raskt merke forandring. Du vil føle at ting er annerledes og føles bedre. Snakker vi om vekt, tror jeg den store fordelen er at du får effekt umiddelbart. Det blir tøffere og tøffere utover, men sier du at du skal ned fem kilo over tre måneder, må du gjøre en ting: Stille deg ofte på vekta og måle utviklingen. Det gir et tydelig bilde, noen ganger nådeløst, andre ganger lykke, sier landslagssjefen.

Han koser seg med fiskesuppe i Holmenkollen. Østerrikeren er opptatt av et variert og sunt kosthold, men vil ikke være «diktator» i kampen mot kiloene.

– Ingenting er forbudt. Det handler om mengde og kombinasjon av det man spiser. Variert kosthold er så viktig. Jeg tror ikke noen skal si at for eksempel is ikke er lov, men du kan ikke spise tre is om dagen. Det er lurt å vite at du kan kose deg litt innimellom når du har en ordentlig plan om inntak og hva du skal spise. Og trening må være lystbetont. Vær mer aktiv, og det kan være så enkelt som å bruke trapper framfor heis på jobben, sier Stöckl.

Nei til ferdigpizza

Hopptreneren, som i mange år trente barn og ungdommer i Stams, er også opptatt av kvaliteten på maten vi kaster i oss i en travel hverdag.

– Kvaliteten på maten er viktig. Og kvalitet koster. Det er dyrt, men det er lurt. Det handler ikke om å ha råd, for man har råd til å spise mat av bedre kvalitet, men man gidder ikke. Slik er verden dessverre blitt. Det er enklere å kjøpe ferdigmat og hive det i ovnen, varme det og spise enn å lage mat fra bunnen. Lag heller maten selv. Da må du lese deg opp, og du får et helt annet forhold til hva som faktisk er i de ulike rå- og matvarene. Ikke kjøp ferdigpizza.

– Pimp opp grønnsakene. Hvem sier at det ikke er godt? Du må finne varianter som smaker godt, også for barna. Vi må trene smaksløkene. Det er så mye grønt som er skikkelig snadder.

Dropp bensinstasjonen

Stöckl misliker at så mange foreldre serverer barna sine pølser og burgere fra bensinstasjonen.

– Vi som foreldre har et større ansvar enn å sørge for at barna våre er mettet. Vi skal sørge for at de har et sunt liv og har god helse. Det vi spiser har veldig mye å si for de klassiske livsstilssykdommene som hjerte- og karsykdommer, fedme og høyt blodtrykk, sier suksesstreneren.

– Hvordan kan man få det ekstra morsomt i treningshverdagen?

– Ikke tren alene. Finn noe å sette mål sammen med. Det å trene i fellesskap gir effekt. Da har man en oppgave sammen og alle jager samme utfordring. Vær sosial. Og unngå å løpe den samme runden hver gang. Løp andre steder, prøv nye øvelser, som å svømme framfor løping. Variasjon gir mer spenning.

Ikke la nettet styre

Kroppspresset er sterkt i samfunnet. Barn og unge oversvømmes av vellykkede mennesker i sosiale medier.

– Vi blir styrt av markedsføring og sosiale medier. Husk at det ikke er Facebook eller bloggere som bestemmer. Det er bekymringsfullt med alle bloggerne. Jeg vet ikke om de vet hvilken effekt de har på barn og unge. Mange tar det som står på nettet for gitt. Vi som pedagoger, foreldre og trenere har et ansvar. Det er viktig å lære den neste generasjonen til å være kritisk til all informasjonen vi får. Vi kan ikke la oss styre av klikk og popularitet på nettet, sier Stöckl.

– Selv prøver jeg å gjøre det en vane å komme ut på tur med datteren min Isabell (2). Vis at aktivitet er gøy, fortsetter hopptreneren.

(©NTB)