Belgia videre etter ellevill opphenting: – En episk fotballkamp

Det så ut som Belgia skulle ryke ut av VM da de lå under med to mål 20 minutter før slutt, men så våknet stjernegalleriet.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Belgia - Japan 3-2 (0-0)

Japan ledet 2-0 med 20 minutter igjen av 8-delsfinalen, men så scoret Belgia tre mål.

Se høydepunktene øverst

Det så lenge ut som en av favorittene nok en gang skulle ryke ut av VM. Så langt har giganter som Tyskland, Spania, Argentina og Portugal måtte forlate mesterskapet i Russland.

På stillingen 2-0 til Japan med 20 minutter igjen på klokken så det ut som det var Belgia sin tur til å reise hjem.

Men etter en vanvittig opphenting kunne belgierne slippe jubelen løs. Jan Vertonghen, Marouane Fellaini og Nacer Chadli sørget for at Belgia er klare for kvartfinalen.

Chadli fikk æren av å avslutte opphentingen fire minutter på overtid etter en fantastisk kontring.

– En helt episk fotballkamp, det er utrolig, utbrøt TV 2s fotballekspert Brede Hangeland.

– Belgia spilte ikke sin beste kamp, men kontringen i forkant av vinnermålet er verdensklasse, sa Henning Berg i TV 2s VM-studio.

Japan yppet seg
Det var ingen tvil om hvem som hadde presset på seg før 8-delsfinalen mellom Belgia og Japan. Belgierne fløy nærmest gjennom gruppespillet og vant samtlige tre kamper. Japan på sin side ble historiske da de gikk videre med færre gule kort enn Senegal.

Japan fikk kritikk for at de spilte på resultat mot Polen i den siste gruppespillskampen. Trener Akira Nishino lovet at japanerne skulle betale tilbake det supporterne gikk glipp av med festfotball mot Belgia.

Og det tok bare to minutter før ballen smalt i reklameskiltene bak målet til Belgia. Tidligere Manchester United-spiller Shinji Kagawa prøvde seg fra 20 meter, men fikk ikke ordentlig dreis på avslutningen med venstrefoten.

Belgia kontrollerte
Etter Japans offensive åpning handlet det meste om Belgia. Den største sjansen i førsteomgangen for «Diables rouges» var det veteranen Vincent Kompany som sto for. Manchester City-spilleren løp seg fri på bakerste stolpe og la innlegget fra Kevin de Bruyne tilbake foran målet til japanerne. Der var det ingen med røde drakter.

Førsteomgangen bar preg av at Belgia hadde ballen uten å skape de store sjansene. Europeerne stanget og stanget mot forsvarsmuren til japanerne, men anført av Southampton-spiller Maya Yoshida klarte asiatene å holde unna for langt mer fysiske belgiere.

Tre minutter før sidebytte holdt Belgias målvakt Thibaut Courtois på å rote ballen inn i eget nett. Chelsea-keeperen skulle bare plukke opp en løs avslutningen fra Makoto Hasebe. Ballen gikk mellom beina til 26-åringen, men han greide akkurat å få snudd seg raskt nok til å fange ballen før den rullet over streken.

Sjokkerte Belgia
Etter gruppespillets prestasjoner trodde de fleste at Belgia skulle få en enkel jobb med å slå ut Japan. Men tre minutter ut andreomgangen var det Japan som sjokkerte. Genki Haraguchi ble spilt gjennom alene med Thibaut Courtois. 27-åringen gjorde ingen feil og banket ballen i hjørnet.

– Japan sjokker Belgia. De tror det nesten ikke på tribunen. Haraguchi skinner som den største stjernen på Rostov Arena i kveld, utbrøt TV 2s kommentator Kasper Wikestad.

Men tilskuerne rakk ikke å finne setene sine før det smalt igjen. Takashi Inui fikk drømmetreff fra 25 meter og banket ballen utagbart i hjørnet bak Courtois.

– Sjokkbølgene gjennom dette mesterskapet dundrer videre, sa Wikestad.

Japans forrykende start på andreomgangen rystet belgierne. Belgierne måtte nå score to mål på 30 minutter for å ha en sjanse til videre avansement. Man kunne tydelig se på ansiktet til de belgiske spillerne at dette hadde de ikke regnet med.

Vanvittig opphenting
Men etter flere store sjanser hadde Belgierne omsider marginene på sin side. Jan Vertonghen fikk stå alene i utkanten av feltet til japanerne, han skulle bare nikke ballen inn i boksen. Men ballen gikk i en perfekt bue over den japanske målvakten. Dermed var det vare å belage seg på en vanvittig sluttspurt fra Belgierne.

Og fem minutter senere var opphentingen et faktum. Marouane Fellaini steg til værs på et innlegg fra Eden Hazard og stanget inn utligningen for Belgia.

– Jeg elsker VM, dette er helt ellevill, sa Hangeland.

Dramatisk avslutning
Belgia presset på mot slutten av kampen. Japans målvakt Eiji Kawashima reddet en gedigen dobbeltsjanse fra Nacer Chadli og Romelu Lukaku.

Fire minutter på overtid satte Belgia i gang en kontring. Nacer Chadli fikk æren av å avslutte et mønsterangrep og ble med det matchvinner i en ellevill fotballkamp.

Belgia er videre til kvartfinalen, mens de japanske spillerne ble liggende igjen på gresset i skuffelse etter å ha rotet vekk ledelsen.

Slik startet lagene:

Belgia (3-4-3): Thibaut Courtois - Toby Alderweireld - Vincent Kompany - Jan Vertonghen - Thomas Meunier - Axel Witsel - Kevin de Bruyne - Yannick Ferreira-Carrasco - Dries Mertens, Romelu Lukaku - Eden Hazard (K).

Japan (4-2-3-1): Eiji Kawashima - Hiroki Sakai - Maya Yoshida - Gen Shoji - Yuto Nagatomo - Makoto Hasebe (K) - Gaku Shibasaki - Genki Haraguchi - Shinji Kagawa - Takashi Inui - Yuya Osako.

Dommer: Malang Diedhiou.

Stadion: Rostov Arena.