FRIKJENT: Chris Froome blir ikke utestengt av UCI. Foto: / AFP PHOTO / Jeff PACHOUD
FRIKJENT: Chris Froome blir ikke utestengt av UCI. Foto: / AFP PHOTO / Jeff PACHOUD

Chris Froome frikjent av UCI: – Jeg tvilte aldri

Kun fem dager før Tour de France tråkkes i gang, er Chris Froome frikjent for bruddet på for høye verdier av astmamedisinen Salbutamol.

Det melder Det internasjonale sykkelforbundet i en pressemelding.

– UCI har bestemt, basert på WADA (Verdens antidopingbyrå) sitt syn på saken, å stoppe videre rettergang mot Mr. Froome, skriver UCI i sin pressemelding.

Dette betyr også at Froome får beholde sine seier i både Vuelta a España og Giro d`Italia.

I kjølevannet av UCI sin frifinnelse av Froome, kom WADA med en pressemelding hvor de annonserte at de ikke vil anke valget til UCI.

I tillegg har arrangøren av Tour de France, ASO, trukket Froome sin utestengelsen fra rittet, skriver cyclingnews.

– Jeg er overrasket

TV 2s sykkelekspert, Mads Kaggestad, trodde ikke Froome skulle bli frifunnet.

– Jeg er overrasket over det. Jeg trodde han kom til å få en dom, og jeg trodde saken kom til å ta lenger tid. Men man må jo bare regne med at de har gjort en grundig jobb. Han er frikjent, da er det bare å gratulere med det og ønske lykke til Touren.

Under fjorårets utgave av Vuelta a España viste en urinprøve tatt etter den 18. etappen at sykkelstjernen hadde for høy konsentrasjon av astmamedisinen Salbutamol i urinen. En medisin som Chris Froome har medisinsk fritak for å bruke.

UCI tror dermed Froome på at de for høye verdiene av Salbutamol skyldes normalt bruk av en foreskrevet astmamedisin og frikjenner briten.

– Det kommer i grevens tid. Jeg skjønner dem som begynner å spekulere om dette ble riktig behandlet i og med at det var mye bråk rundt hans deltakelse. Det kan hende at UCI har tråkket på gassen for å bli ferdig før Tour de France. Nå skapes det mer ro rundt deltakelsen hans i Touren.

Også UCI understreker at de ønsket å få en klarhet i saken tidligere, men sier at grunne til at det ikke kom før nå, var at de måtte forsikre seg om at prosessen rundt saken var rettferdig ovenfor Froome.

– Jeg tvilte aldri
Froome har i formiddagstimene uttalt sin glede over å bli frifunnet i forskjellige sosiale medier, og sier dette i en pressemelding fra laget:

– Jeg er veldig fornøyd med at UCI har frikjent meg. Og selv om valget naturligvis er er en «big deal» for meg og laget, så er det også et viktig øyeblikk for sykkelsporten, sier Froome og fortsetter:

– Jeg tvilte aldri på at saken ville bli avvist av den enkle grunn at jeg har vist hele veien at jeg ikke gjorde noe galt. Jeg har slitt med astma siden barndommen. Jeg vet veldig godt hvordan reglene er for min astmamedisin og jeg bruker kun inhalatoren min for å lindre symptomene, innenfor den lovlige grensen, sier Froome i pressemeldingen.

Han understreker også hvor frustrerende saken har vært for han, en sak som egentlig skulle blitt holdt konfidensielt, men som ble lekket til pressen.

Lagets leder Sir Dave Brailsford, var i likhet med sin sammenlagtkanon sikker på at UCI ville frikjenne briten.

– Vi har alltid hatt full tillit til Chris sin integritet. Vi visste at han hadde fulgt den riktige medisinske veiledningen for å kontrollere sin astma i Vueltaen, og vi var sikre på at han ville bli frikjent til slutt, noe han ble, sier Brailsford i pressemeldingen.

Vil skape diskusjon
At Chris Froome nå blir frikjent for dopingsaken som har hengt over han de siste ni månedene, vil garantert skape oppstyr i sykkelverdenen, noe UCI også anerkjenner.

UCI forstår at det vil bli betydelig med diskusjon rundt dette valget, men ønsker å forsikre alle som er involvert og interessert i sykkelsporten, at valget er basert på ekspertuttalelser, WADAs råd, og en full gjennomgang av fakta i saken. UCI håper håper nå at sykkelverdenen kan fokusere på, og nyte de kommende rittene, heter det i pressemeldingen.

Den tidligere spurtkanonen Alessandro Petacchi ble i 2007 utestengt i 12 måneder etter å ha avlagt en prøve i Giro d`Italia som viste for høye verdier av Salbutamol, det samme stoffet som Chris Froome testet positivt for.

– Det har vært utvikling i antidopingarbeidet. Det er ikke så svart-hvitt som det var før. Det er grundigere prosesser enn det var tidligere. Saken til Petacchi er så lenge siden at det kan godt hende at han ville blitt frikjent i dag. Dette er grundige prosesser, og jeg her relativt stort tillit til at prosessene rundt dopingsaker er uavhengige, sier Kaggestad.

Ville utestenge Froome
Arrangøren av Tour de France, ASO, meldte på søndag at de ville hindre Chris Froome fra å staerte årets Tour de France, så de skulle slippe at det som var en pågående dopingsak skulle skade rittets omdømme.

Men nå har arrangøren snudd, og ASO vil ikke opprettholde utestengelsen.

– Siden desember har jeg sagt at vi måtte få en kjennelse i saken. Jeg har sagt det som en representant for alle rittarrangører og så klart som sjef for Tour de France, sa Christian Prudhomme til radiokanalen «France Info», ifølge cyclingnews.

– Hvilken mottakelse får Froome i Touren?

– Jeg tror dette vil hjelpe. Nå er han frikjent. Arrangøren ville ha en konklusjon. Det de fryktet var at Froome skulle få en dom og miste resultatene senere, sier Kaggestad.