STORE FORSKJELLER: Mens folk i Narvik våknet opp til snø en junidag, kokte det i Oslo. På Sørenga lå folk tett som sild i tønne.
STORE FORSKJELLER: Mens folk i Narvik våknet opp til snø en junidag, kokte det i Oslo. På Sørenga lå folk tett som sild i tønne. Foto: TV 2-tipser/NTB scanpix

Nedbørsrekord i Tromsø – varmeste juni i Oslo på 30 år

Ikke siden 1927 har det regnet like mye i Tromsø.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

I helgen ble det meldt at et høytrykk vil sørge for over 30 grader på Østlandet onsdag og torsdag.

Ifølge vakthavende meteorolog Frode Håvik Korneliussen i Storm Geo har høytrykket svekket seg, men det blir likevel fint i sør, og ikke så verst i nord.

– Det blir kanskje 30 grader både tirsdag og onsdag, så det er fortsatt fint og varmt, sier Korneliussen.

Sør-Norge har vært bortskjemt med fint vær lenge, og ferske tall for årets juni viser at Sør- og Østlandet var hele to til tre grader varmere enn normalt.

– Vi må tilbake til 1988 for å finne en like varm juni i Oslo. Det var 17,9 grader i gjennomsnitt i juni 2018, og 18,6 i 1988, sier meteorolog Roar Hansen i Storm Geo.

Mens et lite lavtrykk i Norskehavet kan gi en og annen regnbyge sør i Trøndelag og på Nordvestlandet, er det ingen tegn til nedbør av betydning østafjells den neste uken.

– Det tørre været gir meget stor skogbrannfare, og det er stor sjanse for at det etter hvert vil inkludere mer eller mindre hele Sør-Norge, opplyser Storm Geo.

Historisk vått og kaldt i Tromsø

Også på Vestlandet var årets juni varmere enn normalt, mens Trøndelag var litt kaldere enn normalt, sier Storm-meteorologen.

Årets juni var historisk i Tromsø, sier Storm-meteorolog Roar Hansen om det våte og kalde været som preget måneden i nord.

– Det har faktisk ikke vært kaldere i Tromsø siden 1993, og det var over det dobbelte av normal nedbørsmengde der i juni. Det har ikke vært målt like mye nedbør siden 1927, sier Hansen om de grensesprengende værdataene.

Men nå stiger temperaturene i Nord-Norge, og flere steder i Nordland, Troms og Finnmark blir det over 20 etterlengtede grader mandag.

Mandagens satelittbilde viser et skyfritt Norge.
Mandagens satelittbilde viser et skyfritt Norge. Foto: Storm Geo